Introductie van de eerste Barbie met het syndroom van Down: "inclusie begint vanaf de kindertijd"

Janine image
door Janine

27 April 2023

Introductie van de eerste Barbie met het syndroom van Down: "inclusie begint vanaf de kindertijd"
Advertisement

In de hedendaagse wereld wordt steeds meer gesproken over het concept van inclusie, oftewel het niet uitbannen van diversiteit, maar simpelweg de schoonheid van verscheidenheid verwelkomen en begrijpen. De wereld zit vol met nuances, we moeten ze alleen maar accepteren. De vertegenwoordiging van de samenleving vertaalt zich ook in het maken van artikelen met betrekking tot de populaire cultuur.

Om deze redenen is er een tendens om via commerciële producten elk soort sociaal paradigma af te beelden. Speelgoedfabrikant Mattel heeft namelijk besloten om de eerste Barbie met het syndroom van Down te maken, zodat iedereen zich geaccepteerd voelt door de samenleving. Laten we eens kijken.

via Independent

Advertisement
MATTEL

MATTEL

Het productiebedrijf van Barbie, Mattel, besloot dat ze de samenleving in al haar nuances wilde vertegenwoordigen. Precies om deze redenen werd ervoor gekozen om de allereerste pop met het syndroom van Down te produceren. Dit is een echte sociale boodschap. Het doel is namelijk dat iedereen zich geaccepteerd en vertegenwoordigd voelt.

Om deze reden is er een Barbie gemaakt met een rondere gezichtsvorm, kleinere oren en een iets plattere neusbrug en amandelvormige ogen.

Advertisement
MATTEL

MATTEL

"Onze poppenlijn - legde Lisa McKnight, uitvoerend vice-president en global head van Barbie & Dolls uit - speelt een zeer belangrijke rol in het leven van elk kind, we willen dat integratie begint met onze producten. We moeten de kleintjes eraan laten wennen om een ​​wereld vol verschillende nuances te accepteren. We zetten ons constant in om ons steentje bij te dragen om elke vorm van sociaal stigma tegen te gaan, en we willen dit doen door middel van het spel, omdat er geen betere manier is om kennis op te doen en een concept te verspreiden".

MATTEL/Instagram

MATTEL/Instagram

Mattel werkte nauw samen met de National Down Syndrome Society om dit product tot leven te brengen. Deze laatste gaf in feite specifieke informatie over de totstandkoming van elk detail: van de fysieke kenmerken tot de accessoires tot de volledige verpakking.

"Ons doel is om alle kinderen zichzelf in Barbie te zien, maar vooral om iedereen aan te moedigen om met poppen te spelen die niet op hen lijken. Dit zou hen ook kunnen stimuleren om met verschillende mensen om te gaan".

Wat denk jij? Kan integratie beginnen bij een commercieel product als Barbie?

Advertisement