Waar zijn de borstels op roltrappen voor? Niet voor het schoonmaken van schoenen

Janine image
door Janine

24 Augustus 2023

Waar zijn de borstels op roltrappen voor? Niet voor het schoonmaken van schoenen
Advertisement

Iedereen in zijn leven heeft wel eens roltrappen geobserveerd, vooral in winkelcentra of in de metro. Dit mechanisme is uitgevonden om het verplaatsen van de ene verdieping naar de andere sneller en veel minder vermoeiend te maken. Het enige dat je hoeft te doen, is de eerste stap zetten en niet bewegen, maar je laten meeslepen.

Het zal iedereen zijn overkomen om een ​​roltrap op te gaan en de borstels onder aan de zijkanten te observeren. Sommigen gebruiken ze om hun schoenen schoon te maken, maar weten we zeker dat dit hun functie is? Laten we in detail bekijken waar ze voor zijn.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Roltrappen zijn elektrische constructies die zijn gemaakt om verplaatsingen te vergemakkelijken; het zijn in feite trappen die vanzelf bewegen. Hoewel ze er heel modern uitzien, stamt hun uitvinding uit 1897 en werden ze gepatenteerd door de Amerikaanse ondernemer Jess Reno.

Het eerste prototype werd drie jaar later in New York gemaakt. Een elektrische band laat de structuur bewegen en zorgt ervoor dat de treden voortdurend van boven naar beneden gaan of omgekeerd, maar zodra je een stap zet om de eerste trede te beklimmen, kun je de aanwezigheid van enkele borstels aan de onderkant opmerken. Hun functie is nooit duidelijk geweest; velen mijden ze en nemen er afstand van, terwijl anderen geloven dat ze bedoeld zijn om schoenen schoon te maken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Schoonmaken heeft er niets mee te maken. Je schoenen onder deze borstelharen wrijven heeft geen zin, ze worden er niet schoner van. De borstels zijn daar geplaatst uit veiligheidsoverwegingen, namelijk om degenen die de roltrappen gebruiken te beschermen. Voordat ze in alle constructies werden geïnstalleerd, vonden er verschillende ongelukken plaats. Mensen gleden uit of kwamen vast te zitten in de lege ruimte tussen de treden en de omtrek van de roltrap. Verder kon het ook gebeuren dat metalen voorwerpen uit de zakken van voorbijgangers vielen en in die kieren terechtkwamen, waardoor ze klem kwamen te zitten tussen de tandwielen en de treden kapot gingen. Om deze redenen werd het noodzakelijk om een ​​oplossing te vinden en daarom werden de borstels uitgevonden, met als doel preventie en veiligheid.

Abi Skipp/Flickr

Abi Skipp/Flickr

Wanneer je te dicht aan de kant komt, fungeren deze borstels als waarschuwing en voorkomen dat je je kleding scheurt of vast komt te zitten. Hoewel ze dienen ter bescherming tegen ongelukken, moet je altijd heel voorzichtig zijn en het is ook beter om te voorkomen dat je je schoenen onder de borstelharen haalt, want als ze loskomen, kan het gebeuren dat de veters vast komen te zitten in de tandwielen.

Kende jij de functie van deze borstels?

Advertisement