Sommige mensen hebben een klein gaatje bij hun oren: waarom hebben ze dat?

Janine image
door Janine

27 Augustus 2023

Sommige mensen hebben een klein gaatje bij hun oren: waarom hebben ze dat?
Advertisement

Je zult zeker mensen hebben ontmoet met bijzondere fysieke kenmerken die je nooit bij iemand anders hebt gezien. Als je je hebt afgevraagd waarom je ze zelf niet hebt, weet dan dat slechts ongeveer 15% van de bevolking ze heeft. Dit hangt af van het feit dat ze genetisch zijn en zich tijdens de groei ontwikkelen, dus het is niet mogelijk dat ze plotseling verschijnen. Laten we er een in het bijzonder bekijken.

via Science direct

Advertisement
Smooth_O/Wikimedia commons

Smooth_O/Wikimedia commons

Sommige mensen worden geboren met merkwaardige kenmerken, die we zelden tegenkomen, omdat ze vrij zeldzaam zijn. Onder deze bevindt zich er een in het bovenste deel van het oor en wordt gekenmerkt door een klein gaatje.

Dit is geen gaatje dat speciaal door een professional is gemaakt om piercings of oorbellen in te doen, maar een heel bijzondere aangeboren kenmerk. Laten we er wat meer over te weten komen.

Advertisement

Dat kleine gaatje op het oor: wat is het?

Do you have it! Preauricular sinuses are inherited in an incomplete autosomal dominant pattern, with reduced penetrance...

Pubblicato da Manji su Martedì 18 luglio 2023

Deze kleine gaatjes hebben een variabele incidentie, die kan afhangen van de etniciteit: deze varieert van 0,1-0,9% bij mensen van blanke afkomst en 4-10% bij Aziaten en Afrikanen. Het kan zowel mannen als vrouwen zonder onderscheid treffen en het is meestal een asymptomatische bijzonderheid, behalve in sommige gevallen.

Maar wat is het precies?

Imgur

Imgur

Ze heten pre-auriculaire sinussen, ook wel fistels genoemd, en verschijnen bij de geboorte als kleine openingen boven de gehoorgang, hoewel ze zich in sommige gevallen dichtbij de oorlel kunnen bevinden. Meestal is deze functie slechts op één oor aanwezig.

Maar wat zijn de oorzaken van het ontstaan ​​ervan en welke problemen brengt het met zich mee? Zoals we hebben gezegd, is het iets wat je bij de geboorte krijgt, dat ontstaat wanneer de ontwikkeling van het oor aan het begin van de zwangerschap in gevaar komt. Het is een goedaardige aandoening die geen gehoorproblemen veroorzaakt en zelden gepaard gaat met een aandoening die verdere problemen veroorzaakt. Het kan echter enkele vervelende "bijwerkingen" hebben.

Pre-auriculaire sinussen: de mogelijke gevolgen

Pre-auriculaire sinussen: de mogelijke gevolgen

l_bb0 1/Reddit

Het probleem dat ze kunnen veroorzaken is de vorming van cysten die, hoewel goedaardig, tot abcessen kunnen leiden. Als een kind herhaaldelijk aan deze episoden wordt blootgesteld, moet het gaatje mogelijk helemaal worden verwijderd. Als het daarentegen geen problemen oplevert, is het niet nodig om op welke manier dan ook in te grijpen.

Ken jij iemand met dit zeldzame lichaamskenmerk?

Advertisement