Waarom hebben dames- en herenoverhemden knopen aan verschillende kanten? De reden is historisch

Janine image
door Janine

26 Juli 2023

Waarom hebben dames- en herenoverhemden knopen aan verschillende kanten? De reden is historisch
Advertisement

Een kledingstuk dat velen dragen om naar kantoor te gaan, is het overhemd, omdat het wat meer formaliteit geeft. Er zijn echter veel modellen die geschikt zijn voor alle gelegenheden. Hoewel het heel gewoon is om het door mannen te zien dragen, maakt het ook deel uit van de dameskleding.

Als je echter een herenoverhemd en een damesoverhemd in handen hebt, valt gemakkelijk een ander detail op, namelijk dat de knopen aan verschillende zijden zijn genaaid. Het is geen fabrieksfout, dit aspect onderscheidt alle herenoverhemden van damesoverhemden.

via Insieder

Advertisement
Pexels

Pexels

Overhemden worden met dit verschil geproduceerd. In het geval dat het voor vrouwen is gemaakt, zijn de knopen aan de linkerkant genaaid, terwijl ze bij die voor mannen aan de rechterkant zitten. De reden voor dit alles moet in de geschiedenis worden gezocht, uiteraard ingegeven door praktische behoeften. Hoewel de gewoonten zijn veranderd, is deze trend gebleven, en vinden we het heel gewoon.

Het gebruik werd onderzocht door Chloe Chapin, een modehistoricus die promoveerde in de mode aan de Harvard University. De geleerde legde uit dat alles terug te voeren moet zijn op de verschillende rollen die mannen en vrouwen in de samenleving speelden, maar vooral dat het verband houdt met het vervoeren en gebruiken van wapens. Vroeger was het gebruikelijk dat de man rondliep met een klein zwaard of pistool.

Advertisement
Pexels

Pexels

Voor mannen maakte de opening met knopen aan de rechterkant het gemakkelijker om een ​​eventueel wapen te trekken. Als je een pistool in je overhemd hebt verstopt, is het gemakkelijker te bereiken met je dominante hand. Dus met de knopen aan de rechterkant is het theoretisch makkelijker om je rechterhand in het shirt te steken. Vóór de verspreiding van buskruitwapens in Europa was de reden anders. "Een herenzwaard werd altijd aan de linkerkant gedragen, zodat het met de rechterhand getrokken kon worden. Als een jas anders zou worden dichtgeknoopt, is het waarschijnlijk dat het gevest van het zwaard in het overhemd kan blijven haken wanneer het wordt getrokken", merkte de geleerde Paul Keers op, auteur van A Gentleman's Wardrobe.

Voor vrouwen daarentegen wordt gedacht dat de reden te wijten was aan het feit dat ze meestal werden gekleed door bedienden, dus het was gemakkelijker voor hen om hun kleren dicht te knopen, of waarschijnlijker dat de motivatie verband hield met de behoefte aan borstvoeding.

Tegenwoordig geven veel vrouwen echter de voorkeur aan herenoverhemden vanwege de losse pasvorm die ze hebben: in feite is een stijl met overvloedige kledingstukken die de vormen niet benadrukken maar die licht op het lichaam vallen in de mode. Dus raak niet in de war: als je een vrouw ziet met een overhemd met de knopen aan de rechterkant, dan is het een herenmodel, want van oudsher hebben damesoverhemden nog steeds de sluiting aan de linkerkant.

Advertisement