Er is een zeer giftige plant die je heel vaak in de keuken gebruikt: dit is het

Janine image
door Janine

26 Augustus 2023

Er is een zeer giftige plant die je heel vaak in de keuken gebruikt: dit is het
Advertisement

In de keuken worden aromatische kruiden veel gebruikt, maar een van de meest gebruikte is in werkelijkheid heel giftig. Je weet het misschien niet, maar je moet letten op deze variëteit die je ongetwijfeld vaak op tafel hebt: dit is het.

via Fresh-Market

Pexels

Pexels

Er is een zeer bekende, geconsumeerde en gewaardeerde aromatische plant die we heel vaak in de keuken gebruiken: naar alle waarschijnlijkheid weet je echter niet dat hij giftig is.

De Duitse Botanischer Sondergarten Wandsbek verkoos hem tot de meest giftige plant van 2023. Maar hoe en waarom? Laten we eerst eens kijken om welke soort het gaat.

Advertisement

De meest giftige plant: peterselie

De meest giftige plant: peterselie

Pixabay

De aromatische plant in kwestie is peterselie, die veel wordt gebruikt in tal van gerechten, zowel voor de lunch als het diner. Laten we echter meteen duidelijk maken dat de bladeren niet giftig zijn, maar juist tal van nuttige stoffen bevatten, zoals kalium, calcium, ijzer, vitamine C en foliumzuur.

Daarom is het consumeren van de peterselie die we thuis hebben niet gevaarlijk, integendeel, het is volkomen gezond. Waar moeten we dan voor op onze hoede zijn?

Het giftige bestanddeel van peterselie: hier gaat het om

Het giftige bestanddeel van peterselie: hier gaat het om

Jonathunder/Wikimedia commons

Het gaat om de bloemen. Peterselie is een tweejarige plant, wat betekent dat hij na het zaaien het eerste jaar het aromatische kruid zal produceren dat we meestal in de keuken gebruiken. In het tweede jaar zal de plant echter bloemen geven, die vervolgens in zaden veranderen.

Ze bevatten peterselieolie, het schadelijke element van de plant, omdat het apiol bevat, een stof die gevaarlijk is voor de gladde spiervezels van de baarmoeder, darmen en blaas. Het is niet verrassend dat deze olie in de middeleeuwen werd gebruikt om een ​​zwangerschap te beëindigen. Bovendien kan het, als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, allergische reacties en schade aan de nieren en de lever veroorzaken.

Als je thuis een peterselieplant hebt, moet je daarom enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

Voorzorgsmaatregelen en andere schadelijke planten

Voorzorgsmaatregelen en andere schadelijke planten

Pixabay

Houd na de bloei afstand tot de plant en benader hem uit voorzorg niet. Oogst de bladeren voordat de bloemen verschijnen en zaai elk jaar een nieuwe peterselie.

Bovendien vinden we onder de meest giftige planten, na peterselie, nog andere bekende soorten: de oleander, de klaproos en de tulp. De eerste produceert oleandrin, wat ademhalings-, maag- en cardiovasculaire problemen kan veroorzaken en het zenuwstelsel kan beschadigen. De tweede is volkomen schadelijk, omdat deze giftige alkaloïden bevat, terwijl de tulpenbollen gifstoffen bevatten die absoluut niet mogen worden ingenomen.

Hoewel de natuur ons elke dag kostbare planten en vruchten schenkt, is het noodzakelijk om elk aspect ervan grondig te kennen om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen: kende je deze gevaarlijke eigenschap van peterselie?

Advertisement