Trucs om je huis te koelen zonder airconditioning

door Skip

01 September 2023

Trucs om je huis te koelen zonder airconditioning
Advertisement

Met temperaturen die almaar stijgen en een opwarming van de aarde die zorgelijk stemt zijn er meer mensen die steeds meer last hebben van de warmte. Dit lijkt jammer genoeg niet te voorkomen, zeker wanneer je niet over middelen beschikt zoals apparaten voor thuis, die de boel kunnen koelen en die het zo een beetje minder zwaar maken. Toch zijn deze apparaten, met name airconditioning, er niet altijd geweest.

Dus hoe hebben de generaties voor ons zelfs de heetste hittegolven het hoofd geboden? Zij kenden een aantal "trucs" en wij willen je er een paar van verklappen hieronder.

via Mesrecettes

Advertisement

Oplossing 1:de glastruc

Oplossing 1:de glastruc

De klimaatsituatie was enkele decennia terug heel erg anders dan nu, dat klopt. Maar de benauwdheid, de warmte en vochtigheid hadden ze toen ook al overal mee te maken. Tijdens de meest "verstikkende" jaargetijden had men de gewoonte om een truc van oma toe te passen om iets tegen de temperaturen toe. Je hoefde alleen maar een glas water te halen.

Wat je deed was simpel en effectief: je legde een nat laken neer, nou ja deels nat. Dat had je dan gedaan met misschien een glas water. Het effect was zeer goed te merken op je huid.

Met behulp van het verdampende vocht kon je een koelere en minder benauwde omgeving creëren bijvoorbeeld in een slaapkamer! Maar er is meer.

Advertisement

Oplossing nummer 2:"de truc met de fles"

Oplossing nummer 2:"de truc met de fles"

Freepik

Nog een goede remedie die ons goed zou kunnen helpen om de intense hitte tegen te gaan is door bevroren flessen te gebruiken. Wat je doet is, je vult meerdere plastic flesjes met water en je prikt ze dan in de vriezer. Het mogen trouwens ook grotere flessen zijn, zo groot of klein als je zelf wenst.

Nadat enkele uren zijn verstreken is de fles nu bevroren en alleen al doordat hij op de rand staat van je bed, een nachtkastje of een nachtkastje bijvoorbeeld, kan je er een zone mee maken waar het koeler is. Op een gegeven moment zal het ijs natuurlijk gesmolten zijn en hebben we dus ook aanbevolen om meer flessen te gebruiken. Door het zo te doen heb je altijd een fles die je kan ruilen met je vriezer en de plek waar je de fles neerzetten wil.

Een ander noemenswaardig advies met een grotere actieradius om het zo maar te zeggen, is om een bevroren flesje voor de ventilator te zetten zodat deze de koele lucht die je zo vurig wenst door de ruimte kan verspreiden. Kende je deze trucs? Indien nee dan raden wij je aan ze uit te proberen. Je zou je nog kunnen verbazen!

Advertisement