Waarom je kakkerlakken in je huis nooit zou mogen pletten

Skip

03 September 2023

Waarom je kakkerlakken in je huis nooit zou mogen pletten
Advertisement

Als er een beestje is dat al sinds mensenheugenis angst en walging inboezemt dan is dat wel de kakkerlak. Vliegen en mieren mogen dan wel ongenode gasten zijn, maar kakkerlakken zijn zoveel erger. Er zijn jaargetijden waar er meer problemen zijn met insecten en dat je er meer last van hebt. Hele hoge temperaturen werken de verspreiding van deze beesten in de hand. Eten gaat sneller fermenteren, ook het eten in de afvalemmer onder de gootsteen en dan komen de "gasten" van buiten hier op af.

Advertisement
pixabay

pixabay

Er zijn verschillende manieren om van kakkerlakken in huis af te komen onder meer door insectendodende spray en door allerlei poeder dat is uit te strooien over de vloer en op plekken waar je niet vaak (bij)komt. Maar deze oplossing is niet aanbevelenswaard wanneer er ook kinderen of huisdieren zijn. Oppervlakken bestrooien met giftige stoffen is gevaarlijker voor mensen, honden en katten en voor de insecten zelf. Zoals in de meeste gevallen geldt is voorkomen beter dan genezen. Om van kakkerlakken af te komen moet je gewoon alles schoon en netjes houden wellicht met behulp van azijn en water.

pixabay

pixabay

Hoe dan ook, als kakkerlakken toch een manier wisten te vinden om je verdedigingslinies thuis te doorbreken, hoe krijg je ze dan weg? Weer teruggrijpen naar de welbekende pantoffel is het standaard antwoord. Maar als je het zo aanpakt dan kan de situatie mogelijk nog meer verergeren. Waarom? Het hangt allemaal af van het geslacht van de kakkerlak. Als het een mannetje is dan is hem pletten niet zo'n groot probleem. Heb je te maken met een vrouwtje dan zou je zo maar eens te kampen kunnen hebben met een kleine plaag. Juist omdat een vrouwtje al circa 24 eitjes bij zich draagt die op deze manier door het hele huis verspreid kunnen raken.

Het ligt voor de hand dat je nooit een mannetje van een vrouwtje kan onderscheiden, tenzij je een insectenspecialist bent. En nu? Wat te doen? Laat je ze ongestoord door je huis zwerven? Absoluut niet, maar als je ze gaat platslaan gebruik dan liever en krant of een papieren servet. Raap daarna meteen het insect op en alles in een plastic zakje doen en dat dan meteen weggooien bij het afval ver weg van je huis.

Advertisement