In Denemarken werken fooien anders: zo gedraag je je in een restaurant om de rekening te betalen

door Janine

14 September 2023

In Denemarken werken fooien anders: zo gedraag je je in een restaurant om de rekening te betalen
Advertisement

In veel landen is het gebruikelijk om een ​​fooi achter te laten. Dit alles wordt door het personeel gebruikt om hun salaris "naar boven af ​​te ronden", en vertegenwoordigt vaak een niet te verwaarlozen percentage van het salaris. In werkelijkheid zijn er gebieden waar het bijna een instituut is. In sommige landen wordt het bijvoorbeeld als ongepast beschouwd om minder dan 10% van het totale bedrag achter te laten. Deze gewoonte is echter niet overal zo duidelijk aanwezig. In Denemarken, een prachtig land met een uitstekende levenskwaliteit, zijn de gewoonten bij het geven van fooien anders.

Advertisement

Denemarken, zo werken fooien

Denemarken, zo werken fooien

pixabay

Misschien zal het een verrassing zijn om te ontdekken, of misschien niet omdat je er al bent geweest, maar in Denemarken is het geven van fooien niet de regel, maar eerder de uitzondering. In de lokale cultuur is niemand beledigd als een toerist of zelfs een inwoner gewoon betaalt wat hem verschuldigd is, zonder iets extra’s toe te voegen. De kosten van de dienst zijn inbegrepen in de rekening, en dat is wat noodzakelijk is. Zoals gezegd betekent dat niet dat het verboden is. Wie zou immers extra geld weigeren? In dit geval is het echter een gebaar met een andere waarde, zowel voor degenen die het uitvoeren als voor degenen die het ontvangen. In sommige landen verwacht je een fooi en ben je teleurgesteld, of zelfs ronduit beledigd, wanneer deze ontbreekt. In Denemarken is het echter een daad van oprechte dankbaarheid voor de kwaliteit van de dienstverlening, voor de manier waarop het personeel heeft gewerkt om de ervaring aangenaam te maken. De werknemers waarderen deze demonstratie enorm, en op deze manier weten ze dat hun werk bijzonder gewaardeerd wordt.

Advertisement

Moeten we in Denemarken een fooi geven of niet?

Moeten we in Denemarken een fooi geven of niet?

pixabay

Het lijkt een nutteloze vraag, maar sommigen hebben misschien hun twijfels. Maak je geen zorgen, als het geven van een fooi nooit jouw gewoonte is geweest, let in Denemarken niemand hier op of vat het slecht op. Maar over het algemeen is het altijd beter om wat te geven aan degenen die werken waar en wanneer mensen zich vermaken.

Voordat je naar het buitenland gaat, is het een goede gewoonte om uit te zoeken hoe het geven van fooien werkt: niet omdat je het risico loopt de wet te overtreden, maar omdat op sommige plaatsen het geven van fooien de regel is en het niet opvolgen ervan van slechte smaak getuigt. Of je het nu leuk vindt of niet, het geven van fooien aan obers en al die mensen die ons een dienst verlenen, wordt op sommige plaatsen in de wereld als vanzelfsprekend beschouwd en het niet ontvangen ervan lijkt misschien niet als een simpele vergeetachtigheid, maar als een echt gebrek aan respect.

Tenzij je een onbeschofte of werkelijk vreselijke service hebt ontvangen, is het raadzaam een ​​fooi achter te laten: als er geen prijslijst is, kan zelfs een symbolisch gebaar volstaan: uiteraard moet alles gebeuren in verhouding tot je mogelijkheden en het totaalbedrag!

Advertisement