Beschermt toiletpapier op het toilet tegen ziektekiemen? Eindelijk weten we wat we het beste kunnen doen

Janine image
door Janine

15 September 2023

Beschermt toiletpapier op het toilet tegen ziektekiemen? Eindelijk weten we wat we het beste kunnen doen
Advertisement

Het gebruik van een openbaar toilet is meestal geen prettige ervaring en is bijna altijd een noodkeuze.

Wat vooral de meeste walging veroorzaakt, is contact met de wc-bril. Natuurlijk zijn er moderne toiletten die zijn uitgerust met wc-brilhoezen. In andere gevallen zijn ze ook te vinden met beschermingen die met een simpele druk op de knop kunnen worden vervangen. Dit zijn echter zeer zeldzame uitzonderingen, omdat de omstandigheden van de meeste toiletten helaas te wensen overlaten.

Om te proberen "de schade te beperken" en alles minder walgelijk te maken, nemen we onze toevlucht tot het toiletpapier op de wc. Maar beschermt deze oplossing echt tegen ziektekiemen? Vandaag zullen we ontdekken wat de waarheid is.

Advertisement

Hoeveel zorgen moeten we ons maken

Hoeveel zorgen moeten we ons maken

pxhere

Maakt het plaatsen van toiletpapier op het toilet het echt veilig? Voordat je jezelf deze vraag stelt, moet je je afvragen of er werkelijk een reëel risico bestaat om ziekten of infecties op te lopen door een toiletbril. Het antwoord komt van het Langone Medical Center van de New York University.

De referentiebron is professor Philip Tierno, Ph.D., microbioloog en patholoog. In werkelijkheid is de wc-bril misschien wel het minst vuile en gevaarlijke gedeelte van de badkamer. Bovendien sterven de meeste bacteriën snel. Wat op het oppervlak van toiletbrillen worden aangetroffen, is niets anders dan de vele andere die al op iemands huid aanwezig zijn. Het grootste "risico" kunnen stafylokokkeninfecties zijn, maar zelfs in dit geval zijn de kansen zeer klein. Er zouden aanzienlijke huidlaesies, schaafwonden of open wonden nodig zijn om de overdracht effectief te laten zijn.

Advertisement

De truc van toiletpapier op de wc-bril

De truc van toiletpapier op de wc-bril

Wikimedia Commons

Als het gevaar zo onbeduidend is, wordt het dan volledig geëlimineerd door toiletpapier op het toilet? Helaas niet, integendeel. Als je het toilet doortrekt, worden er overal in de badkamer een grote hoeveelheid fecale bacteriën verspreid, ook thuis gebeurt dit. Dit probleem kan worden opgelost door pas door te spoelen nadat het toiletdeksel is gesloten. In openbare toiletten is dit bijna onmogelijk. Hierdoor wordt elk oppervlak, zelfs de rol zelf, bedekt door verschillende micro-organismen. In het licht van deze informatie lijkt het duidelijk dat het bedekken van de bril met reeds potentieel besmette vellen het probleem niet oplost. Omdat het echter, zoals gezegd, zeer onwaarschijnlijk is dat dit soort contact een reële bedreiging vormt, is het beter om op te letten waar dit nodig is. Vermijd daarom je neus, ogen, mond of wonden aan te raken zonder je handen te wassen.

Advertisement