Wil je je kussens wassen, maar ben je bang dat je ze verpest? Hier is de oplossing

Janine image
door Janine

19 September 2023

Wil je je kussens wassen, maar ben je bang dat je ze verpest? Hier is de oplossing
Advertisement

Bij het doen van de was, tussen kleding en huishoudlinnen, komen vroeg of laat lakens, matrashoezen en kussenslopen aan de beurt. Eenmaal klaar heb je het gevoel in een schoon en geurig nest te slapen, maar vergeet je geen detail? Dat klopt, de kussens! Je kunt het matras zeker niet in de wasmachine doen, maar kussens wel.

Zelfs als de kussensloop smetteloos is, absorberen de vezels en de stof waar je elke nacht je hoofd op legt nog steeds zweet, huidvezels en dus ook bacteriën. Je wilt de kussens wassen, maar je bent bang ze te beschadigen. Geen paniek, hier onthullen we de eenvoudigste en meest functionele methoden om ze in perfecte staat te houden en ze fris en ontsmet te krijgen.

Programma's, temperaturen en producten voor het wassen van kussens

Programma's, temperaturen en producten voor het wassen van kussens

pixabay

Laten we allereerst alle bezorgdheden wegnemen door te zeggen dat je kussens gemakkelijk in de wasmachine kunt wassen, zelfs van verschillende soorten en samenstellingen. Het fundamentele is om het programma in te stellen voor delicate items.

In feite heb je de juiste mix van temperatuur en constante rotatie nodig. De ideale wasbeurt is koud, het centrifugeren mag niet te krachtig zijn om te voorkomen dat het kussen vervormt. Het is beter om geen andere kleding toe te voegen, anders riskeer je verkleuring. Oké, alles is klaar voor de was, het is tijd om nog wat “ingrediënten” toe te voegen.

Advertisement

Recepten voor het reinigen van kussens in de wasmachine

Hier is de ideale "cocktail" om te desinfecteren, kleuren op te frissen en ook nare geuren te elimineren.

De doseringen zijn: 1 kopje waterstofperoxide en een half kopje citroensap. Giet het mengsel in een bakje en laat het kussen ongeveer een half uur weken om het voor te behandelen. Daarna gaat het als wasgoed in de wasmachine.

Dit mengsel is perfect voor het wassen van kussens en reinigt ze diep met een witmakend effect. Het “recept” is een half glas azijn en 8 eetlepels zuiveringszout. Je kunt alles direct in de wasmachine doen ter vervanging van de gebruikelijke industriële wasmiddelen. Het effect is verrassend.

Trucs en frequentie van het wassen van kussens

Trucs en frequentie van het wassen van kussens

Curioctopus

Hoe vaak moet je je kussens wassen? Er is geen regel, maar we raden je aan dit minstens een paar keer per jaar te doen. Ideaal zou eigenlijk elke 4 maanden zijn. Controleer voordat je het kussen in de wasmachine stopt of er geen naden zijn en ergens materiaal verliest.

Als je bang bent dat het binnenin de trommel zijn vorm zal verliezen, raden wij je een handige methode aan. Voeg wat tennisballen toe, samengebonden met sokken. Met dit systeem wordt het kussen niet overmatig heen en weer geslingerd of samengedrukt. Het tikken van de ballen tijdens de rotatie van de mand zorgt ervoor dat de wasmiddelen dieper doordringen.

Voordat je de kussens gaat wassen, let er in ieder geval altijd op of er een label met wasinstructies aanwezig is: als wassen in de wasmachine niet wordt aanbevolen, vermijd dit dan en volg de aanbevolen methoden.

Advertisement