Vaatwasmachine of handwas? Wat is voordeliger? Je zult niet langer twijfelen

Janine image
door Janine

19 September 2023

Vaatwasmachine of handwas? Wat is voordeliger? Je zult niet langer twijfelen
Advertisement

Een van de “dilemma’s van Hamlet” van onze tijd is de keuze tussen de vaatwasser of met de hand wassen. In detail beweren de meer traditionalisten dat de oude methoden de beste zijn, zowel in termen van resultaten als kosten. In plaats daarvan zijn de anderen, degenen die voor niets ter wereld hun comfort willen opgeven, ervan overtuigd dat technologie in veel gevallen een onvervangbare hulp is. Vandaag zullen we proberen enkele twijfels weg te nemen en te evalueren wat de voor- en nadelen van beide systemen zijn. Zodat je bewust kunt kiezen.

Advertisement

Voor- en nadelen van de twee methoden

Voor- en nadelen van de twee methoden

pixabay

Vaatwasser of handwas? In werkelijkheid gaat het alleen maar over consumptie. Velen denken dat het apparaat “duurder” is omdat het op elektriciteit werkt en daardoor meer verbruikt. Het gemiddelde is doorgaans 1,2 kWh per cyclus. Daarbij komt nog de hoeveelheid water die nodig is om de vaat volledig schoon te maken. In dit geval varieert het gemiddelde voor een goed product van 6 tot 14 liter per cyclus. Bovendien is sommige vaat zo aangekoekt dat handmatig voorwassen noodzakelijk is, en dit draagt ​​bij aan het zojuist beschreven verbruik.

Als je deze gegevens vergelijkt met het met de hand wassen, zou dit laatste als duidelijke winnaar uit de bus moeten komen. Er wordt namelijk minder water en minder elektriciteit gebruikt. Dilemma opgelost, toch? Maar het ligt een beetje anders.

Advertisement

De waarheid die je moet weten

De waarheid die je moet weten

pixabay

Bij het met de hand afwassen is er geen echte controle op het waterverbruik. De kraan blijft vaak lange tijd open, vooral tijdens het spoelen. En wat dacht je van het energieverbruik?

Oké, de vaatwasser werkt op energie, maar het water dat gebruikt wordt voor het afwassen met de hand komt ook uit de boiler. We moeten ook niet vergeten dat de huidige huishoudelijke apparaten, die van klasse A+++, ECO-programma's hebben die heel weinig verbruiken.

Ten slotte kun je met een programma in de vaatwasser ook tijd besparen, omdat je tijdens het wasprogramma andere huishoudelijke klusjes kunt doen. Als we dit andere perspectief in ogenschouw nemen, is er geen duidelijke winnaar tussen de vaatwasser en met de hand afwassen.

Hoe te kiezen?

Misschien verwachtte je een duidelijk en eenduidig ​​antwoord, maar helaas lopen dingen soms niet zoals gehoopt. Vaatwasser of handwas? De oplossing ligt in je dagelijkse behoeften en gewoonten. Een alleenstaande of een stel, dat weinig afwas hoeft te doen, zou bijvoorbeeld voor de tweede oplossing kunnen kiezen, omdat deze rationeel gezien goedkoper is. Een groter gezin daarentegen zou het misschien handiger vinden om het eerste systeem te gebruiken, waardoor verbruik en tijd worden bespaard.

Advertisement