Er is een beste tijd van de dag om te sporten en af ​​te vallen, afhankelijk van of je een man of een vrouw bent

Janine image
door Janine

30 September 2023

Er is een beste tijd van de dag om te sporten en af ​​te vallen, afhankelijk van of je een man of een vrouw bent
Advertisement

Om af te vallen heb je een gezonde levensstijl nodig en moet je regelmatig sporten: maar wat is de beste tijd om weer in vorm te komen? Is er een favoriete tijd van de dag? Laten we samen de mening van de wetenschap ontdekken.

via Healthline

Afvallen door te sporten: welk tijdstip van de dag moet je kiezen?

Sporten is goed voor lichaam en geest en is een uitstekende gewoonte voor iedereen, ook voor mensen met een perfect gewicht. Lichaamsbeweging stimuleert niet alleen de hormonen voor een goed humeur, maar versterken ook het cardiovasculaire systeem en de ademhalingssystemen, waardoor het algemeen welzijn wordt bevorderd. Degenen die de sportschool of buitenactiviteiten benaderen met de bedoeling om af te vallen, vragen zich echter vaak af: welk tijdstip van de dag is het beste? Is er echt één of is het tijdstip om te trainen niet relevant?

Het antwoord op deze vragen komt van de wetenschap, die onderzoek heeft gedaan naar wat het meest geschikte tijdstip van de dag is om te trainen. Laten we eens kijken wat de resultaten zijn en wanneer je de voorkeur zou moeten geven aan een dagelijks rondje hardlopen! Vergeet niet dat het voor het bereiken van voldoening gevende resultaten essentieel is om een ​​gezond dieet te volgen, inclusief alle noodzakelijke voedingsstoffen en goed uitgebalanceerd. Een voedingsdeskundige kan nuttig zijn bij het adviseren over het juiste dieet om je doel te bereiken en bij het elimineren van slechte gewoonten. Bovendien is consistentie essentieel om welk doel dan ook te bereiken.

Advertisement

Een onderzoek analyseerde gewichtsverlies door lichaamsbeweging bij vrouwen en mannen

Een onderzoek analyseerde gewichtsverlies door lichaamsbeweging bij vrouwen en mannen

Pixabay

Blijkbaar is er echt een geschiktere tijd om af te vallen door te sporten. Onderzoek richtte zich op het verschil tussen het mannelijk en vrouwelijk lichaam in de reactie op lichamelijke inspanning op basis van de tijd, waarbij de ochtendperiode werd vergeleken met de avondperiode.

Wetenschappers van het Skidmore College in New York, de Arizona State University en de California State University onderzochten zorgvuldig 30 vrouwen en 26 mannen tussen de 25 en 55 jaar oud die gewend waren om vier maanden lang regelmatig te trainen, maar slechts 27 vrouwen en 20 mannen beëindigden uiteindelijk de studie. De uitgevoerde fysieke oefeningen omvatten verschillende programma's en intensiteiten, die zich in twee groepen verdeelden: de eerste voerde de fysieke oefening uit tussen 6.30 en 8.30 uur in de ochtend, de tweede tussen 18.00 en 20.00 uur.

Uit de gegevens die naar voren kwamen, bleek dat vrouwen een verbetering van de bloeddruk rapporteerden en een groter aantal verbrande vetten, vooral in de buikstreek, door vroeg in de ochtend te trainen. Mannen vallen daarentegen gemakkelijker af door ‘s avonds te sporten. Er zijn elementen die de kwaliteit van de training beïnvloeden, zoals de slaapkwaliteit en de hormoonspiegels. Vrouwen ervaren een langere periode van diepe slaap dan mannen, waardoor ze ‘s ochtends mogelijk meer energie hebben. De conclusie van de onderzoekers is dat het tijdstip van de dag om te sporten "belangrijk kan zijn voor het optimaliseren van individuele door inspanning veroorzaakte gezondheids- en prestatieresultaten bij fysiek actieve individuen en mogelijk onafhankelijk is van de inname van macronutriënten."

In een onderzoek werden drie verschillende tijdstippen van de dag onderzocht: om af te vallen door te sporten, kies je deze tijden

In een onderzoek werden drie verschillende tijdstippen van de dag onderzocht: om af te vallen door te sporten, kies je deze tijden

Pixabay

Bij een ander onderzoek waren 5.285 proefpersonen betrokken, waarbij fysieke reacties op licht en intense activiteit in de ochtend-, middag- en avondtijd werden geobserveerd.

De resultaten schatten dat de perfecte tijd om te sporten terwijl je afvalt, tussen 7 en 9 uur in de ochtend is. Op dit tijdstip van de dag zijn er namelijk betere resultaten bij het verliezen van de tailleomtrek dan op andere momenten. De kwaliteit van de training, zo leggen de wetenschappers uit, wordt bepaald door factoren als geestelijk welzijn, hersen- en lichamelijke gezondheid, de kwaliteit van de slaap en de juiste hoeveelheid rust. Dr. Tongyu Ma, wetenschappelijk assistent-professor bij de afdeling Rehabilitatie wetenschappen van de Hong Kong Polytechnic University in China en bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Franklin Pierce University in New Hampshire, zei: "Onze studie bood een innovatief hulpmiddel om het dagelijkse patroon van fysieke activiteit te verkennen en om de impact ervan op de gezondheidsresultaten te bestuderen."

De deelnemers aan de ochtendgroep bestonden echter meer uit vrouwen dan de middag- en avondteams. Bovendien was hun dagelijkse levensstijl meer sedentair en was hun leeftijd 10 tot 15 jaar ouder, maar behaalden ze nog steeds betere resultaten.

De beste sporten om af te vallen: dit zijn ze

De beste sporten om af te vallen: dit zijn ze

freepik

Vergeleken met ander onderzoek dat zich richtte op het type training en de intensiteit ervan, hebben deze onderzoeken een antwoord opgeleverd over het beste tijdstip van de dag om lichaamsbeweging te doen die gericht is op gewichtsverlies. Maar welke sporten moet je kiezen om weer in vorm te komen?

  • Fietsen: het lijkt de beste sport om extra kilo’s kwijt te raken, maar ook als buitenactiviteit die kwaliteit toevoegt aan je training. Minder impactvol dan hardlopen, maar behorend tot de categorie cardio, de verbrande calorieën zijn afhankelijk van hoe hard je op de pedalen trapt! Naast het afvallen helpt het ook bij het ontwikkelen en versterken van spieren.
  • Boksen: Als je de kans hebt om deze leuke sport te beoefenen, houd er dan rekening mee dat je hiermee in slechts één uur tot wel 800 calorieën kunt verbranden! Bovendien heeft het een uitstekende therapeutische werking en werkt het als een antistress.
  • Zwemmen: er is niets beter dan lekker zwemmen om lichaam en geest op te frissen en tegelijkertijd het ideale gewicht te krijgen. Het hele lichaam is bij deze activiteit betrokken, met als voordeel dat je gewicht verliest zonder te zweten!
  • Voetbal: hardlopen is, als je voetbalt, essentieel en dit betekent afvallen. Ook je botten, spieren en stofwisseling zullen er profijt van hebben!

Welke sport beoefen jij en op welk tijdstip van de dag train jij het liefst?

Advertisement