4-daagse werkweek: de negatieve (en positieve) kanten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht

Janine image
door Janine

02 Oktober 2023

4-daagse werkweek: de negatieve (en positieve) kanten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht
Advertisement

Steeds vaker horen we over de door sommige bedrijven geboden mogelijkheid om slechts vier dagen per week te werken: maar wat zijn de positieve en negatieve aspecten van deze verandering? In dit artikel zullen we het in detail ontdekken.

via Breathe

Advertisement

Na jarenlang naar het weekend te hebben verlangd en lange weekenden en vakanties te hebben gehad, is er vandaag een nieuwe kans: steeds meer bedrijven besluiten hun werknemers de zogenaamde “korte week” aan te bieden, dat wil zeggen de mogelijkheid om slechts vier dagen per week te werken in plaats van vijf. Deze mogelijkheid lijkt zeer aantrekkelijk, omdat het een extra dag rust en vrije tijd biedt om met het gezin door te brengen of om je aan je interesses te wijden, uit te rusten of een korte reis te maken.

Kortom, de canonieke werkweek, die wat kantoren betreft van maandag tot en met vrijdag loopt, lijkt vervangen te willen worden door een kortere (maar intensieve?) werkverplichting, met drie dagen pauze in plaats van twee. Het lijkt mooi, maar zoals bij alles kunnen er ook enkele nadelen zijn die in eerste instantie misschien niet duidelijk zijn.

Hoewel het personeel zeker goed voorbereid zal zijn om het nieuws te verwelkomen, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Maar laten we eerst het goede nieuws horen en kijken wat de voordelen van de verkorte werkweek zijn.

Advertisement

De positieve kanten van de vierdaagse werkweek

De positieve kanten van de vierdaagse werkweek

Pexels

 • Tevreden werknemers: het eerste voordeel is ongetwijfeld dat van gelukkiger en dus productiever personeel. Meer tijd besteden aan het leven buiten kantoor kan een echte stemmingsverbeteraar zijn, en dankbaarheid hiervoor zal ook het bedrijf ten goede komen.
 • Kostenbesparing: werken op kantoor is ongetwijfeld een kostenpost, als je kijkt naar de hoeveelheid gebruikte apparaten, het licht enzovoort. Niet alleen de managementkosten worden afgeschreven, maar ook de kosten die verband houden met de verplaatsingen en lunch van medewerkers, wat resulteert in besparingen voor alle bedrijfsleden.
 • Duurzaamheid: het terugdringen van het reizen en daarmee het autogebruik, zowel voor werkgevers als werknemers, is een uitstekende bijdrage aan het milieu.
 • Voordelen voor de gezondheid: één dag minder werken in de week betekent dat je één dag langer kunt slapen. Een goede nachtrust is ongetwijfeld gezond, helpt stress onder controle te houden en bevordert het algemene welzijn. Bovendien beschermt werktijdverkorting je tegen mogelijke nerveuze uitputting.
 • Sollicitaties en loyaliteit: veel aspirant-werknemers zullen worden aangemoedigd om te solliciteren bij bedrijven die deze nieuwe formule omarmen, en onder deze kunnen zich verschillende geschikte werknemers bevinden. Op dezelfde manier is het onwaarschijnlijk dat degenen die al deel uitmaken van het personeel ergens anders heen zullen gaan.
 • Tevredenheid en productiviteit: een grotere tevredenheid op de werkplek vertaalt zich vaak in een grotere betrokkenheid, net zoals meer rust kan leiden tot een hogere kwaliteit van de productiviteit dankzij een hoger concentratieniveau.

Vierdaagse werkweek: de nadelen

Vierdaagse werkweek: de nadelen

Pexels

 • Meer geconcentreerd werken: sommige bedrijven kiezen ervoor om dezelfde hoeveelheid wekelijks werk te behouden, waardoor de dagelijkse diensten worden verhoogd naar 10 uur. Dit kan een negatieve impact hebben op werknemers, die niet gewend zijn aan deze tempo’s.
 • Salarisverlaging: managers die kiezen voor de vierdaagse werkweek zonder de dagelijkse uren te verhogen, kunnen besluiten de verwachte beloning voor werknemers te herzien.
 • Minder tijd voor taken: sommige taken vergen wat tijdmanagement en het weglaten van een dag van de week kan de volledige voltooiing belemmeren, waardoor het werk haast krijgt en de kwaliteit van het werk afneemt.
 • Communicatie: als de rustdag van de verschillende medewerkers niet samenvalt, kan dit problemen opleveren bij de communicatie van eventuele transfers en leveringen tijdens de verschillende afwezigheden op kantoor.
 • Opleiding: bij de komst van nieuwe medewerkers of in het geval van opfriscursussen wordt de tijd die aan opleiding besteed moet worden aanzienlijk verminderd en dit kan een slechte aansluiting op nieuwe werkmethodes veroorzaken.
 • Parttime: het bedrijf kan besluiten om uitsluitend aan medewerkers die fulltime werken de mogelijkheid te bieden om slechts vier dagen per week te werken. Dit zou nadelig kunnen zijn voor deeltijdpersoneel, waardoor er een duidelijke ongelijkheid ontstaat.

Zo weet je of je bedrijf geschikt is voor de 4-daagse werkweek

Zo weet je of je bedrijf geschikt is voor de 4-daagse werkweek

Pexels

Uiteindelijk zijn niet alle bedrijven geschikt om de vierdaagse werkweek te implementeren en voordat deze formule wordt aangenomen, kunnen enkele strategieën worden toegepast om te evalueren:

 • Analyseer het soort werk: sommige beroepen en sectoren vereisen een constante aanwezigheid, terwijl andere flexibeler zijn. Het is noodzakelijk om te begrijpen of het mogelijk is om het specifieke werk zo te organiseren dat een adequate dekking tijdens de verkorte werkdagen wordt gegarandeerd.
 • Analyseer workflows en productiviteit: het is belangrijk om interne processen en teamproductiviteit te onderzoeken. Het verkorten van een werkdag kan een grotere focus en optimalisatie van taken vereisen om ervoor te zorgen dat het werk in een kortere periode met succes wordt voltooid.
 • Onderzoek de voor- en nadelen: het is belangrijk om goed te evalueren wat de winst van een 4-daagse werkweek is en wat de mogelijke verliezen zijn. Nadelen kunnen zijn: een grotere druk op de resterende werkdagen en de behoefte aan een efficiëntere organisatie.
 • Evalueer de impact op klanten en partners: als je een klantgericht bedrijf bent of een bedrijf dat nauw samenwerkt met externe partners, moet je overwegen welke gevolgen deze transitie voor hen zal hebben. Kan de hoge kwaliteit van de dienstverlening op kortere werkdagen worden gehandhaafd? Zullen klanten en partners bereid zijn deze verandering op te vangen?
 • Testen vóór implementatie: een goede praktijk zou zijn om op beperkte basis te experimenteren met een vierdaagse werkweek voordat je deze volledig toepast. Dit kan een duidelijker en praktischer beeld geven van hoe het zal werken in de nieuwe zakelijke realiteit.

Wat vind jij van de 4-daagse werkweek?

Advertisement