De echte reden waarom treinen te laat komen: hier wordt het uitgelegd

Janine image
door Janine

08 Oktober 2023

De echte reden waarom treinen te laat komen: hier wordt het uitgelegd
Advertisement

Het ongeduld op het station, het wachten op een trein dat eeuwig lijkt te duren, de toevalligheden tussen het spoorwegvervoer. Iedereen die de realiteit van treinen heeft meegemaakt, voor een korte tijd of jarenlang, kent momenten als deze. Maar waarom zijn treinen altijd te laat? Er zijn verschillende redenen achter de slechte stiptheid van treinen. Laten we ze in detail bekijken!

Advertisement

Vertraagde treinen: en wat nu?

Vertraagde treinen: en wat nu?

Pxhere

Daar gaan we weer: je komt tijdig op het station aan omdat je bang bent de trein te missen, maar je wacht veel langer dan nodig is. Op het geplande tijdstip hoor je in de verte overigens geen geluid van de trein en blijft het perron waar je op staat desolaat leeg. Op dat moment kijk je naar het treinbord en besef je dat er vertraging is, die kan variëren van vijf minuten tot zelfs twee uur. Soms wordt deze waarschuwing niet gemeld en weet je niet welk lot je te wachten staat, noch wanneer je trein arriveert. Wat moeten we doen? Naast dat je geïrriteerd raakt, evalueer je de mogelijke alternatieven: als je je aansluiting zou missen, zou je dan tijd hebben om een ​​andere te vinden die je op tijd naar je bestemming zou kunnen brengen? En als je trein een rechtstreekse trein was, hoe lang duurt het dan voordat de volgende arriveert en hoe laat zul je je bestemming bereiken? Is het de moeite waard om te wachten of is het beter op zoek te gaan naar een alternatieve oplossing? Kortom, we verwachten vaak dat de trein vertraging kan hebben en ons mogelijk overlast kan bezorgen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om te kiezen voor een vroeg vertrek of een langere wachttijd tijdens de verbinding: als dit namelijk een paar minuten is, is het risico is groot dat we de volgende trein missen wat we ons niet altijd kunnen veroorloven.

De stiptheid van treinen wordt vaak op de proef gesteld door een aantal variabelen. Technische problemen, onderhoud aan spoorlijnen en ongunstige weersomstandigheden zijn aan de orde van de dag. Aan deze variabelen worden eventuele verkeersopstoppingen toegevoegd. Als we echter naar enkele statistische gegevens kijken, kunnen we een beter geïnformeerd idee krijgen van waarom treinen vaak te laat zijn. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld arriveert ruim 87% van de regionale treinen op tijd of met een vertraging van minder dan 5-10 minuten, terwijl geannuleerde treinen 3,3% van het totaal vertegenwoordigen. De Europese Unie doet het beter, aangezien iets meer dan 90% van de regionale treinen op tijd of met minimale vertraging rijdt. Uit deze gegevens kunnen we opmaken dat treinen inderdaad te laat zijn, maar niet altijd en niet op dezelfde manier in verschillende geografische gebieden. Maar wat zijn de redenen?

Advertisement

Zijn treinen altijd te laat? Statistieken en motivaties

Zijn treinen altijd te laat? Statistieken en motivaties

Pxhere

We hebben al vermeld wat de mogelijke redenen zijn voor treinvertragingen. Als we in detail willen treden, kunnen we het volgende opsommen:

Spoorweginfrastructuur: hieronder vallen oorzaken als oud spoor, continu onderhoud, drukte op de lijnen en veiligheidsproblemen. Als gevolg hiervan lopen treinen regelmatig vertragingen op, die bij elkaar worden opgeteld en die door andere factoren worden veroorzaakt.

Verplaatsing van treinen: een trein moet noodzakelijkerwijs een veilige afstand aanhouden tot de voorgaande trein en soms voorrang geven aan een andere trein. Dit is een reden die rechtstreeks afhangt van de spoorwegorganisatie, maar ook wordt beïnvloed door onvoorziene gebeurtenissen.

Onverwachte gebeurtenissen en ongevallen: hoewel vertragingen als gevolg van onderhoud of treinbewegingen voorspelbaar zijn, loopt een trein vaak vertraging op door onvoorziene redenen. Langdurige stops, plotselinge storingen en ongevallen kunnen gevolgen hebben voor de trein, en niet alleen.

Operationele problemen: vertragingen bij het voorbereiden van de trein of het organiseren van spoorwegactiviteiten kunnen vertragingen veroorzaken.

Stakingen: een staking van het spoorwegpersoneel, evenals eventuele protesten, kunnen de treindiensten verstoren en aanzienlijke vertragingen veroorzaken.

Problemen met passagiers: ongepast gedrag of incidenten waarbij passagiers betrokken zijn, kunnen tot vertragingen leiden, zoals de noodzaak om een ​​wagon te evacueren of de trein te stoppen voor onderzoek.

Administratieve of organisatorische problemen: problemen met betrekking tot route- of middelenplanning kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op de treintijden.

Verouderde infrastructuur: in sommige regio's moet de spoorweginfrastructuur mogelijk worden vernieuwd, wat tot vertragingen kan leiden.

Om te begrijpen waarom treinen altijd te laat zijn, moeten we uiteraard evalueren hoe deze oorzaken met elkaar samenhangen. En ze beïnvloeden de gehele doorstroming van treinen, waardoor ook kettingreacties ontstaan.

Treinen zijn altijd te laat en paradox van inspectie

Treinen zijn altijd te laat en paradox van inspectie

Pxhere

Naast de zojuist beschreven redenen zijn treinen vaak op tijd, maar voor ons lijken ze te laat. Dit is een klassiek voorbeeld van het fenomeen dat bekend staat als de inspectie-paradox. Dit fenomeen is een statistisch concept en treedt op wanneer de individuele perceptie van wachttijden afwijkt van het werkelijke gemiddelde als gevolg van de onregelmatige verdeling van gebeurtenissen.

Zo voorkomt een trein die gemiddeld elk kwartier arriveert niet dat sommige mensen langer moeten wachten. Als het gemiddelde 15 minuten bedraagt, maar de verdeling zeer onregelmatig is, zullen er weinig mensen zijn die kort wachten en veel mensen die lang wachten. In de praktijk: treinen zullen altijd te laat lijken, ook al zijn ze dat misschien niet. De inspectie-paradox onderstreept daarom hoe de individuele perceptie kan afwijken van het feitelijke gemiddelde of, beter nog, hoe het statistische gemiddelde vaak geen echte situaties weerspiegelt en de illusie creëert van voortdurende vertragingen.

Heb jij de indruk dat treinen altijd te laat zijn?

Advertisement