Daarom moeten we tijdens de veiligheidscontroles op de luchthaven de computer uit onze bagage halen​

Janine image
door Janine

08 Oktober 2023

Daarom moeten we tijdens de veiligheidscontroles op de luchthaven de computer uit onze bagage halen​
Advertisement

Als je een vlucht wilt nemen, moet je een groot aantal regels respecteren en specifiek gedrag observeren als je niet het risico wilt lopen aan de grond te blijven. Tijdens de veiligheidscontroles wordt passagiers gevraagd hun elektronische apparaten uit hun koffer te halen: waarom? Er is een precieze reden en in dit artikel zullen we proberen deze uit te leggen.

Pixabay

Pixabay

Vliegen is een proces dat niet het eenvoudigste is en dat vooral veel aandacht vergt. Wanneer je het ticket zelfstandig via de website van de luchtvaartmaatschappij boekt, moet je er zeker van zijn dat je de gegevens correct hebt ingevoerd voordat je doorgaat met bevestigen: een kleine fout bij het typen van je naam kan ertoe leiden dat je vertrek geannuleerd wordt of een wijziging vereist is, wat meestal niet bepaald goedkoop is. Zodra dit is gebeurd, is het tijd om je koffer te pakken, waarbij je er rekening mee moet houden dat het niet mogelijk is om een ​​reeks voorwerpen aan boord mee te nemen die als potentieel gevaarlijk worden beschouwd, dat in sommige landen vloeistoffen de hoeveelheid van 100 ml per fles niet mogen overschrijden en dat ze in totaal niet meer mogen zijn dan één liter.

Kortom, niet alleen het moment van opstijgen is het meest stressvolle onderdeel van het nemen van een vliegtuig, maar ook het moment dat verband houdt met de veiligheidscontroles, waarbij we een zekere angst kunnen voelen. Als we één stap verwijderd zijn van de bestemming, wacht ons in feite de laatste stap voordat we toestemming krijgen om aan boord te kunnen gaan. Deze fase omvat het plaatsen van de handbagage op de lopende band, vergelijkbaar met die van de kassa's in de supermarkt, terwijl de passagier zich voorbereidt om de metaaldetector te passeren nadat hij armbanden, kettingen, riemen, ringen en in sommige gevallen zelfs schoenen heeft uitgedaan. Maar waarom wordt ons gevraagd elektronische apparaten uit onze bagage te halen?

Advertisement

Computer uit de bagage op de luchthaven voor veiligheidscontroles: sinds wanneer is dit noodzakelijk

Computer uit de bagage op de luchthaven voor veiligheidscontroles: sinds wanneer is dit noodzakelijk

Pixabay

Dit was niet altijd zo. Vroeger vergde het doorlopen van veiligheidscontroles niet de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Het was zelfs mogelijk om scharen, messen en scherpe voorwerpen aan boord te brengen, wat tegenwoordig absoluut verboden is. De zaken veranderden na 11 september 2001, na de tragische episode die de Verenigde Staten trof. Omdat de tijdens de aanval gebruikte wapens waren vervoerd en afgeleverd via een vlucht van een luchtvaartmaatschappij, veranderden de protocollen met betrekking tot de veiligheidscontroles onvermijdelijk. Deze verandering in de bagagecontrole heeft gevolgen voor de hele wereld. Juist in de VS is hooggekwalificeerd veiligheidspersoneel in dienst dat is opgeleid door een federaal programma. Op elke luchthaven ter wereld werden passagiers van de ene op de andere dag gevraagd hun schoenen, riemen en jassen uit te trekken, en elk voorwerp uit hun handbagage te halen dat als gevaarlijk of geschikt werd beschouwd om een ​​bom te maken.

In de loop der jaren zijn de controlemaatregelen verfijnd, waarbij geavanceerdere beveiligingsstrategieën zijn aangenomen om mogelijke bedreigingen op te sporen voordat ze aan boord gaan. De ernst van deze stap hangt af van het land en de luchthaven waar je je bevindt, maar de genoemde regels blijven bijna overal geldig. Schoenen uitdoen is bijvoorbeeld niet altijd nodig. Maar wat hebben computers en elektronische apparaten hiermee te maken? Waarom moeten we ze uit onze handbagage halen als we ze op de bagageband plaatsen?

Daarom wordt ons op de luchthaven gevraagd om tijdens de veiligheidscontrole de computer uit onze bagage te halen

Daarom wordt ons op de luchthaven gevraagd om tijdens de veiligheidscontrole de computer uit onze bagage te halen

alf Roletschek/Wikimedia commons

Wanneer we afstand doen van onze handbagage om de bodyscan te ondergaan, is het de bedoeling dat deze door een speciale machine gaat die is uitgerust met röntgenstralen, zodat de voor de beveiliging verantwoordelijke bewakers de inhoud ervan kunnen analyseren. Komt dit omdat laptops en andere apparaten daar niet onder vallen, die in een aparte bak moeten worden geplaatst?

De reden is dat de batterij en andere mechanische componenten van de computer te dik en compact zijn. In feite kunnen röntgenstralen niet effectief infiltreren, vooral als het apparaat bijzonder oud is. Dit geldt niet alleen voor pc's, maar ook voor camera's, tablets en snoeren. Als deze objecten in de handbagage aanwezig zouden zijn, zouden ze het scannen van andere objecten die door de apparaten zouden worden afgedekt, in gevaar brengen. Om er zeker van te zijn dat er niets potentieel gevaarlijks in de trolley of tas zit, wordt het beveiligingspersoneel gedwongen om de bagage fysiek te doorzoeken, wat onvermijdelijk de controleprocedure vertraagt. Door elektronische apparaten te verwijderen voordat ze door de scanner gaan, wordt het werk aanzienlijk vereenvoudigd. Het kan gebeuren dat je wordt gevraagd je laptop aan te zetten om te bewijzen dat deze inderdaad een intacte en functionerende computer is.

Met nieuwe multi-view-scans kun je je bagage echter vanuit verschillende hoeken onderzoeken om verborgen of gecamoufleerde objecten te identificeren, en sommige luchthavens zijn uitgerust met 3D-scanners waarbij je elektronische apparaten niet uit je bagage hoeft te halen.

Veiligheidscontroles: de bodyscan

Veiligheidscontroles: de bodyscan

Smatize/Reddit

Nu ben jij aan de beurt! We hadden het over de bodyscan, waarbij je door de metaaldetector moet lopen en hopen dat deze niet overgaat. Het doel is om illegale voorwerpen, inclusief wapens, te vinden die verborgen zouden kunnen zijn onder kleding. Gangbare metaaldetectoren zijn uitgerust met niet-ioniserende straling, dat wil zeggen zonder röntgenstraling, in tegenstelling tot meer geavanceerde lichaamsscanners, die actief of passief kunnen werken. In het eerste geval wordt energiezuinige straling uitgezonden om het lichaam te scannen, terwijl in het tweede geval de natuurlijke straling van het lichaam en eventuele verborgen voorwerpen wordt gedetecteerd.

In ieder geval zijn röntgenapparatuur verboden in Australië, Canada en de Europese Unie en zijn ze nu ook buiten gebruik in de VS. Hoewel de menselijke aanwezigheid bij luchthavencontroles essentieel is, wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie, wat deze stap in de toekomst veel sneller en gemakkelijker zou kunnen maken.

Bereid je ondertussen zo goed mogelijk voor op je reis met je computer in de hand!

Advertisement