Alcoholvrij bier is hip: alles wat je moet weten, tussen mythe en realiteit

Janine image
door Janine

11 Oktober 2023

Alcoholvrij bier is hip: alles wat je moet weten, tussen mythe en realiteit
Advertisement

Alcoholvrij bier is een steeds populairdere drank geworden, vooral onder degenen die op zoek zijn naar een gezondere levensstijl en willen genieten van een drankje zonder de effecten van alcohol. Maar is alcoholvrij bier wel een gezonde keuze? Word je er dik van? Laten we eens kijken naar het antwoord op deze en andere vragen over alcoholvrij bier!

Advertisement

Betekent alcoholvrij bier bier zonder alcohol?

Betekent alcoholvrij bier bier zonder alcohol?

bob walker/Flickr

Nee, of beter gezegd, niet altijd. Alcoholvrij bier smaakt naar traditioneel bier en wordt vaak gepromoot als een isotone, dorstlessende sportdrank. Als we in het eerste geval kunnen zeggen dat marketing de waarheid vertelt, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat het dorstlessend is. Alcoholvrij bier bevat tenslotte geen alcohol, toch?

In werkelijkheid mag bier, om als "alcoholvrij" bier te worden gedefinieerd, niet meer dan een bepaalde hoeveelheid alcohol bevatten, een hoeveelheid die van land tot land kan variëren. In Nederland mag een alcoholvrij biertje bijvoorbeeld een alcoholpercentage hebben van maximaal 0,5%, net als in Duitsland, en in de Verenigde Staten mag dit niet boven de 0,4% zijn. In de praktijk kan dus zelfs alcoholvrij bier alcohol bevatten. Niet in de mate van traditioneel bier, maar het kan het wel bevatten, tenzij er 0,0% op staat.

Advertisement

Hoe wordt alcoholvrij bier geproduceerd?

Hoe wordt alcoholvrij bier geproduceerd?

Pexels

Alcoholvrij bier wordt meestal geproduceerd als een traditioneel bier waarvan vervolgens de alcohol wordt "verwijderd". Om dit te doen, worden twee methoden gebruikt:

  • Verwijdering van alcohol. In dit geval wordt de alcohol aan het einde van het productieproces met behulp van natuurkundige methoden verwijderd. Vacuümdestillatie zorgt ervoor dat de alcohol bij lage temperaturen verdampt, terwijl membraanfiltratie met omgekeerde osmose een membraan gebruikt dat alleen de alcohol vasthoudt.
  • Blokkering van de gisting. Deze methode voorkomt de vorming van verdere alcohol tijdens de fermentatiefase. De gist die verantwoordelijk is voor de fermentatie wordt geïnactiveerd wanneer het gewenste alcoholgehalte is bereikt.

Is alcoholvrij bier slecht voor je?

Is alcoholvrij bier slecht voor je?

Pexels

Ook in dit geval zou het antwoord eenvoudigweg “nee” zijn. Alcoholvrij bier is niet schadelijk, maar bevat alle voedingskenmerken van traditioneel bier. Er zijn mineralen zoals magnesium en kalium, in vet oplosbare vitamines en antioxidanten die afkomstig zijn van hop. In de praktijk voorziet alcoholvrij bier het lichaam van waardevolle voedingsstoffen, maar heeft het ook een krachtige antioxiderende werking. Bovendien zorgt het zeer lage alcoholgehalte ervoor dat alcoholvrij bier minder belastend is voor de lever en zoeter is.

Maakt alcoholvrij bier dik?

Maakt alcoholvrij bier dik?

Pixabay

Tegelijkertijd maakt alcoholvrij bier je niet dik, zolang het maar in gematigde hoeveelheden wordt geconsumeerd en gepaard gaat met een uitgebalanceerd dieet. Alcoholvrij bier bevat zelfs de helft minder calorieën dan traditioneel bier, en om deze reden is het een geschikte keuze voor degenen die minder calorieën en lichter dieet willen. Maar zonder te overdrijven en met voldoende fysieke activiteit. Wat dit betreft is het goed om te bedenken dat alcoholvrij bier goed is voor het aanvullen van mineralen, maar niet zo dorstlessend is als je zou willen.

Wanneer kun je beter geen alcoholvrij bier drinken?

Wanneer kun je beter geen alcoholvrij bier drinken?

Pexels

Ondanks de voordelen zijn er situaties waarin het het beste is om alcoholvrij bier te vermijden. Hop kan bijvoorbeeld een laxerend effect hebben en mensen met diabetes moeten oppassen voor het moutsuikergehalte, dat de bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Bovendien moeten jichtpatiënten dit vermijden om de ophoping van urinezuur te voorkomen, een ander effect dat te wijten is aan het overmatig drinken van alcoholvrij bier. Tijdens de zwangerschap kun je daarom beter kiezen voor alcoholvrije bieren met een alcoholgehalte van 0,0%.

Kortom, alcoholvrij bier is een meer dan terechte keuze voor wie op zoek is naar een licht alternatief voor traditioneel bier. Tegelijkertijd mag het echter niet in overmatige hoeveelheden worden geconsumeerd en past het beter bij een uitgebalanceerd dieet. Om deze reden raden wij je aan een arts te raadplegen als je twijfels of zorgen hebt.

Advertisement