Thee trekken: wat gebeurt er als we het theezakje te lang in het water laten?

Janine image
door Janine

15 Oktober 2023

Thee trekken: wat gebeurt er als we het theezakje te lang in het water laten?
Advertisement

Een kop thee drinken is altijd een genot, net als koffie, maar soms wacht je te lang voordat je het drinkt. Kan deze drank dan toch worden gedronken als de tijd die nodig is voor het trekken is verstreken en ruimschoots is overschreden, of zijn er contra-indicaties? Kunnen we het drinken of is het beter van niet? Hier is het antwoord van de wetenschap.

Advertisement

De verbindingen van thee: wat is theïne?

De verbindingen van thee: wat is theïne?

Pixabay

Thee is een drank dat over de hele wereld wordt gedronken, en niet alleen in Engeland, waar het doorgaans om vijf uur 's middags wordt gedronken. De consumptietijden kunnen variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, maar deze warme drank bevat ook een bepaalde substantie, waardoor deze zich onderscheidt van de ontspannende kruidenthee. In thee vinden we theïne, een chemische stof die lijkt op cafeïne, maar zo wordt genoemd juist vanwege het soort mengsel waarin het normaal gesproken wordt aangetroffen. In de praktijk is het hetzelfde, maar de verschillende namen worden onderscheiden op basis van de dranken waarin ze zitten. Het spreekt voor zich dat theïne ook het zenuwstelsel kan stimuleren en daarom moet worden vermeden in de uren vóór het slapengaan. De effecten kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar in het geval van theïne moet rekening worden gehouden met de interactie met de andere verbindingen in thee, waaronder catechine en tannine.

Uiteraard vereist ook de bereiding van koffie en thee een ander proces: de lichtere drank vereist een infusie die gerespecteerd moet worden, maar die soms vergeten wordt. Wat gebeurt er als we de op het zakje of de verpakking aangegeven minuten overschrijden, en welke gevolgen kan dit hebben als we besluiten het toch te drinken?

Advertisement

Thee trekken: als je de tijd niet respecteert, neemt de concentratie tannine toe

Thee trekken: als je de tijd niet respecteert, neemt de concentratie tannine toe

Pixabay

Er zijn duizenden soorten thee verkrijgbaar en ze verschillen bovendien enorm van elkaar, zowel qua smaak als kwaliteit. Bij de bereiding wordt verwarmd water gebruikt, maar niet aan de kook gebracht, dat vervolgens op het theezakje of de extracten wordt gegoten, waardoor de bladeren ongeveer twee tot drie minuten moeten trekken. Wat gebeurt er als deze periode wordt overschreden? Het belangrijkste gevolg betreft tannine, een soort chemische verbinding die deel uitmaakt van polyfenolen. Het heeft een hoog vermogen om mineralen en eiwitten te combineren en wordt aangetroffen in verschillende planten, die het produceren als een natuurlijk middel tegen parasieten, terwijl de voedselbronnen die ze in overvloed bevatten, naast thee en koffie, chocolade en wijn zijn.

De hoeveelheid tannine kan aanzienlijk variëren afhankelijk van het type thee, dat is onderverdeeld in vier macrocategorieën: witte, groene, zwarte en oolongthee, behorend tot de plant Camellia sinensis. Ze bevatten allemaal tannines, maar de dosis wordt bepaald door zowel het productieproces als de duur van de infusie. Het lijkt erop dat zwarte thee hogere concentraties bevat, in tegenstelling tot groene thee, die de laagste hoeveelheid bevat. Er kan worden gezegd dat hoe lager de kwaliteit van het product, hoe groter de aanwezigheid van tannines. Hetzelfde geldt voor het trekken: hoe langer je wacht, hoe meer van deze stoffen in je kopje aanwezig zullen zijn. Wat zijn de gevolgen? Blijft de thee onschadelijk of zijn er mogelijke contra-indicaties?

Dit is wat er gebeurt als je de thee te lang laat trekken

Dit is wat er gebeurt als je de thee te lang laat trekken

Pixabay

De gevolgen van te lang laten trekken zijn niet helemaal duidelijk, omdat nog niet definitief duidelijk is hoe tannines de menselijke gezondheid beïnvloeden. Je kopje thee zal echter aanzienlijk bitterder zijn dan verwacht en daardoor zal de smaak anders zijn en zelfs onaangenaam worden. Daarom hebben de enige zekere gevolgen betrekking op het effect dat dit kan hebben op de smaak, ook al heeft enig onderzoek potentiële gevolgen voor de gezondheid gesuggereerd: tannines zouden in feite antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen hebben die typisch zijn voor polyfenolen:

  • Gallocatechol dat aanwezig is in groene thee kan een ontstekingsremmend effect hebben en celbeschadiging tegengaan.
  • Zwarte thee bevat ook overvloedige hoeveelheden theaflavin en thearubiginen, twee tannines die nog weinig bekend en geanalyseerd zijn, maar de eerste onderzoeken suggereren dat ze een krachtige antioxiderende werking kunnen hebben.
  • Hetzelfde geldt voor ellagitannin, dat nog steeds weinig bestudeerd is, maar over aanzienlijke ontstekingsremmende en antioxiderende effecten lijkt te beschikken.
  • Over het algemeen lijken ze volgens onderzoek bij te dragen aan de gezondheid van cellen en het hart, door een gezonde bloeddruk te bevorderen en het cholesterolgehalte te verlagen.

Met betrekking tot de potentiële negatieve effecten als gevolg van de inname van een overmatige hoeveelheid tannines moeten we echter het volgende benadrukken:

  • Spijsverteringsstoornissen zoals misselijkheid, als je de thee op een lege maag inneemt. Deze bijwerking kan gemakkelijk worden tegengegaan door een uitgebreid ontbijt of tussendoortje tijdens het nuttigen van de drank. Hoe het ook zij, ondanks enig ongemak lijken tannines niet schadelijk te zijn voor de maag of het spijsverteringsstelsel, maar in feite kunnen de adstringerende eigenschappen van sommige soorten de darmgezondheid helpen ondersteunen.
  • Tannines kunnen ook de opname van ijzer remmen wanneer het bij de maaltijd wordt ingenomen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat er een grotere kans op het ontwikkelen van een ijzertekort is, tenzij het al aanwezig is. In deze gevallen is het het beste om het te consumeren met toevoeging van melk.

Om van een heerlijke kop thee te genieten, zou je uiteindelijk de aanbevolen minuten van de infusie niet moeten overschrijden en, als dit toch gebeurt, de thee samen met wat voedsel, zoals koekjes of fruit, consumeren. Respecteer jij de tijden van thee trekken of vergeet je het vaak?

Advertisement