Valkuilen in de supermarkt: waarom zijn ​​groente en fruit altijd aan het begin te vinden?

Janine image
door Janine

13 Oktober 2023

Valkuilen in de supermarkt: waarom zijn ​​groente en fruit altijd aan het begin te vinden?
Advertisement

Wanneer je een supermarkt binnengaat, word je vaak begroet door een vrolijk kleurenpalet waarin groenten en fruit prominent aanwezig zijn. Dit is een trend die in alle winkels van dit type voorkomt, zonder uitzonderingen. Maar waarom liggen ​​groenten en fruit altijd aan het begin van de supermarkt? Achter een schijnbare willekeur gaan feitelijk marketingstrategieën schuil die tot doel hebben je keuzes te beïnvloeden. Laten we eens kijken wat ze zijn en vooral hoe we onszelf kunnen verdedigen.

Waarom liggen ​​groenten en fruit altijd aan het begin van de supermarkt?

Waarom liggen ​​groenten en fruit altijd aan het begin van de supermarkt?

Pexels

Het antwoord op de vraag uit de titel schuilt precies in de kleuren waarmee je in de supermarkt wordt verwelkomd. Groenten en fruit, producten die goed gerangschikt zijn bij de ingang van de winkel, hebben kleuren die vreugde, warmte en vertrouwdheid overbrengen. In de praktijk zorgen ze ervoor dat je je op je gemak voelt en ze moedigen je aan om aankoopkeuzes te maken die gezonder lijken, ook al komen die producten misschien van ver.

Groenten en fruit staan ​​daarom altijd aan het begin van de supermarkt om aankopen te stimuleren, en dat doen ze door je het gevoel te geven van de markt bij jou om de hoek. Dankzij precieze marketingkeuzes associeert de gezellige en vertrouwde omgeving vol verse producten meteen met het idee van gezond eten. Maar dit is alleen niet voldoende.

Advertisement

Niets wordt aan het toeval overgelaten: de strategieën van supermarkten voor de verkoop van groenten en fruit

Niets wordt aan het toeval overgelaten: de strategieën van supermarkten voor de verkoop van groenten en fruit

Pexels

We hebben zojuist gezien waarom groenten en fruit altijd aan het begin van de supermarkt liggen. Maar het idee om je te verwelkomen met een “markt om de hoek” is niet de enige strategie die supermarkten gebruiken om haar producten te verkopen. Naast positionering bij de ingang worden de volgende zaken essentieel:

• Het belang van kleuren. De omgeving is bedacht om je interesse te wekken, met kleuren die doen denken aan de natuur of zorgvuldig geselecteerde en gerangschikte kleurenpaletten.

• De keuze van materialen. Sommige supermarkten gebruiken plastic kratten voor een opgeruimde en schone uitstraling, terwijl anderen de voorkeur geven aan houten kratten om een ​​meer natuurlijke sfeer over te brengen.

• Gemak voor de klant. Naast losse groenten en fruit bieden supermarkten vaak reeds gewassen en verpakte producten aan.

• Strategische verlichting. Boven de producten geplaatst, dienen de lampen om de kleuren van groenten en fruit aantrekkelijker te maken.

• De viering van biologisch. Ten slotte zijn er ruimtes gewijd aan biologische groenten en fruit, waarin “speciale” en dus duurdere producten onder de aandacht worden gebracht.

Hoe supermarkten je overtuigen om hun producten te kopen

Hoe supermarkten je overtuigen om hun producten te kopen

Pexels

Maar dit zijn niet de enige tactieken die supermarkten toepassen. Er zijn nog veel meer valkuilen die erop gericht zijn je ervan te overtuigen dat specifieke product in die specifieke supermarkt te kopen. In de eerste plaats betrekken aangename geuren zoals die van versgebakken brood of de klassieke "schone geur" ​​je reukvermogen. Dan zijn er vaak producten die je, hoe hard je ook zoekt, niet kunt vinden, zoals zout of zuiveringszout, maar die ervoor zorgen dat je door de supermarkt ronddwaalt en iets anders koopt. En is het je in dit verband opgevallen dat de bekende producten op ooghoogte staan, terwijl de goedkopere onderaan staan? Welnu, dat is geen toeval. Ten slotte is de grootte van de karren van enig belang: hoe groter ze zijn, hoe meer je wordt aangemoedigd om ze te vullen.

Hoe je valkuilen in supermarkten kunt vermijden: een handleiding voor bewust kopen

Hoe je valkuilen in supermarkten kunt vermijden: een handleiding voor bewust kopen

Pexels

Het proberen te vermijden van deze valkuilen vereist aandacht en bewustzijn. Er zijn echter enkele strategieën die je kunnen helpen boodschappen te doen, zonder in de valkuilen van supermarkten te trappen:

• stel een boodschappenlijstje op voordat je van huis gaat en houd je daaraan;

• ga via het boodschappenlijstje direct naar de afdelingen waar de producten die je nodig hebt zich bevinden;

• vermijd winkelen als je honger hebt, omdat je dan de kar met overtollig voedsel zou kunnen vullen;

• evalueer de aanbiedingen, maar zoek tegelijkertijd naar gelijkwaardige producten die misschien minder kosten;

• ontdek alternatieve opties, zoals lokale supermarkten en buurtmarkten.

Met deze eenvoudige tips en een beetje gewoonte kun je de valkuilen van supermarkten vermijden en bewust winkelen. De indeling van groenten en fruit aan het begin van de supermarkt zul je misschien kunnen waarderen, maar koop wat je echt nodig hebt.

Advertisement