Waarom ontstaan ​​er vaak striae op de buik van zwangere vrouwen?

Janine image
door Janine

23 Oktober 2023

Waarom ontstaan ​​er vaak striae op de buik van zwangere vrouwen?
Advertisement

Striae zijn littekens die worden veroorzaakt door de afbraak van elastische vezels in de huid. Dit zijn subtiele, atrofische strepen die ontstaan ​​wanneer de huid snel uitrekt en die bij de meeste zwangere vrouwen voorkomen. Hoewel striae geen risico voor de gezondheid van een vrouw vormen, kunnen ze toch haar esthetische uiterlijk en zelfperceptie beïnvloeden. Laten we eens kijken wat de oorzaken van striae tijdens de zwangerschap zijn en of er manieren zijn om ze te voorkomen of te behandelen na de bevalling.

De oorzaken van striae tijdens de zwangerschap

De oorzaken van striae tijdens de zwangerschap

freepik

De meeste zwangere vrouwen lopen het risico striae te ontwikkelen. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren, zoals genetische aanleg, hormonale veranderingen en fysieke variaties die verband houden met de zwangerschap. Deze laatste zijn de meest voor de hand liggende oorzaken van striae tijdens de zwangerschap, omdat ze leiden tot een toename van het buikvolume, het loslaten van de huid en gewichtstoename. Striae is echter geen direct gevolg van de zwangerschap, omdat er ook verschillende risicofactoren zijn. De meest voorkomende zijn:

  •  een hoge body mass index;
  • slechte lichaamsbeweging, gecombineerd met een onevenwichtige voeding;
  • roken;
  • slechte hydratatie;
  • de jonge leeftijd.

Advertisement

Kunnen striae tijdens de zwangerschap worden voorkomen?

Kunnen striae tijdens de zwangerschap worden voorkomen?

freepik

Het vermijden van risicofactoren is de beste manier om het ontstaan ​​van striae tijdens de zwangerschap te voorkomen. Het is ook erg belangrijk om de elasticiteit van je huid te kennen en vooral om een ​​goed niveau van hydratatie te behouden. Het kan een uitdaging zijn om striae tijdens de zwangerschap te voorkomen, maar sommige strategieën kunnen de impact ervan helpen verminderen. Het is belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden, eventueel met behulp van plantaardige oliën zoals amandelolie of olijfolie. Andere goede praktijken zijn sportactiviteiten en een uitgebalanceerd dieet, vooral als het rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren en vitamines. Ten slotte kan periodieke gewichtscontrole tijdens de zwangerschap ook helpen bij het monitoren van het ontstaan ​​van striae.

Er zijn ook natuurlijke remedies die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken wanneer striae begint te verschijnen. Centella Asiatica is bijvoorbeeld een medicinale plant die de productie van collageen en elastine stimuleert, twee eiwitten die zwangere vrouwen moeilijk kunnen synthetiseren. Op het gebied van geneeskrachtige kruiden noemen we ook paardenstaart, rozenbottel en klimop, omdat ze een genezende, ontstekingsremmende en herstructurerende werking hebben. Maar waarom natuurlijke remedies? Omdat het tijdens de zwangerschap altijd beter is om specifieke producten tegen groeistrepen te vermijden.

Behandelingen voor striae na de zwangerschap

Behandelingen voor striae na de zwangerschap

Pexels

Zoals we hebben gezien kun je tijdens de zwangerschap alleen striae voorkomen of natuurlijke producten gebruiken. Na de zwangerschap is het echter ook mogelijk om effectievere behandelingen te ondergaan, waarvan de keuze afhangt van het stadium waarin de zwangerschapsstriemen zich bevinden. Als de striae nog roodachtig is, zijn er crèmes op basis van retinoïden en vasculaire laserbehandelingen die de collageenvorming stimuleren. Als de striae echter al langer aanwezig is, is het mogelijk om gebruik te maken van fractionele laser, die de regeneratie van de huid stimuleert. In alle gevallen zijn dit methoden die effectief zijn in het verminderen van de omvang van striae, maar het is niet zeker dat ze deze volledig kunnen laten verdwijnen. Bovendien is het essentieel dat je je arts raadpleegt voordat je een behandeling tegen striae uitvoert. Een specialist kan een specifieke methode aanbevelen en de contra-indicaties uitleggen tijdens de vroege stadia van de borstvoeding.

Advertisement