Heeft Michelangelo echt hersenen geschilderd in De schepping van Adam?

Janine image
door Janine

28 November 2023

Heeft Michelangelo echt hersenen geschilderd in De schepping van Adam?
Advertisement

We kennen allemaal de Renaissance, een historische periode die ons enkele van de belangrijkste meesterwerken uit onze geschiedenis heeft opgeleverd. Wat we niet weten is dat kunstenaars uit de Renaissance vaak raadselachtige boodschappen in hun werken verborgen hielden. Zeker, dit waren misschien mysteries die moesten worden opgelost, maar vaker weerspiegelden deze geheimen de opvattingen en overtuigingen van hun tijd en werden ze een integraal onderdeel van hun kunstwerken. Eén van deze verborgen boodschappen is te vinden in de Schepping van Adam, het beroemde fresco van Michelangelo, en het is niet de enige. Laten we eens kijken wat hij ons wilde vertellen!

Advertisement

Verborgen boodschappen in renaissancekunst

Verborgen boodschappen in renaissancekunst

Wikimedia Commons - Public Domain

Er zijn veel gevallen van verborgen boodschappen in de renaissance en maniëristische kunst. Als wij in sommige gevallen misschien degenen zijn die een betekenis in de werken willen zien die ze niet hebben, waren het in andere gevallen de kunstenaars zelf die geheimen in hun schilderijen stopten. Een van de meest interessante gevallen bestaat uit het gebruik van anamorfose, zoals in het beroemde schilderij De Ambassadeurs van Holbein. Een vervormde figuur, aan de voet van het schilderij, blijft onbegrijpelijk voor iedereen die op traditionele wijze naar het werk kijkt. Om te begrijpen wat het is, moet je je standpunt veranderen en de verborgen boodschap begrijpen.

Hoe meesterlijk ook, anamorfose blijft een techniek die weinig verder gaat dan de oppervlakte. Veel kunstenaars uit de Renaissance gaven er dan ook de voorkeur aan minder directe boodschappen in hun schilderijen te verbergen. Zelfs vandaag de dag worden de verschillende interpretaties besproken, en het lijkt niet eenvoudig om tot een definitief antwoord te komen.

Advertisement

Heeft Michelangelo echt hersenen geschilderd in De schepping van Adam?

Heeft Michelangelo echt hersenen geschilderd in De schepping van Adam?

Wikimedia Commons - Public Domain

Er zijn veel analyses van de schepping van Adam, het beroemde fresco van Michelangelo, maar de meest verspreide is er één. God geeft Adam de levensadem, strekt zijn vinger naar hem uit maar blijft onbereikbaar. Door de eeuwen heen hebben anderen zich bij deze lezing aangesloten: voor sommigen is het fresco een metafoor voor artistieke creatie, terwijl anderen de ondoorgrondelijkheid van het goddelijke zien in de afstand tussen God en Adam. Toch zijn dit niet de meest creatieve of interessante interpretaties.

Sommige Italiaanse onderzoekers hebben gesuggereerd dat de grote mantel die God omhult in werkelijkheid lijkt op het anatomische deel van een baarmoeder na de bevalling. Er bestaat een zekere overeenkomst, en die is misschien niet toevallig, gezien Michelangelo's grote kennis van de anatomie. Maar de interpretatie die op zijn beurt anderen inspireerde is die van Frank Lynn Meshberger, volgens welke de kunstenaar een brein schilderde. De rode mantel lijkt precies op het gedeelte van een menselijk brein, waarvan de engelen in de mantel de instulpingen en uitstulpingen vertegenwoordigen. Het is een lezing die niet alleen suggestief is, maar die enerzijds consistent is met Michelangelo's anatomische kennis, maar ook met de herontdekte neoplatonische opvattingen uit de Renaissance. De mens en God zouden één zijn, en de gave is die van het intellect.

De verborgen boodschappen in de kunst van Leonardo

De verborgen boodschappen in de kunst van Leonardo

Wikimedia Commons - Public Domain

Niet alleen Michelangelo, maar ook Leonardo da Vinci staat bekend om de speculaties en theorieën over de boodschappen die hij in zijn werken zou hebben verborgen. Vanuit dit oogpunt is de Da Vinci Code een voorbeeld van hoe Leonardo's kunst kan worden gebruikt bij de constructie van een thriller. Een goede thriller, maar fictief, in tegenstelling tot wat prof. Langdon probeert ons te laten geloven. In feite zien velen in Leonardo da Vinci's Laatste Avondmaal een figuur naast Jezus die Maria Magdalena zou zijn. Niet een van de apostelen dus, maar de vrouw van Jezus, een figuur wier gelaatstrekken ze overneemt door de kleuren van haar kleding af te wisselen.

Ook de Mona Lisa bevat verborgen boodschappen, cryptische interpretaties en speculatieve lezingen. Sommige experts hebben gesuggereerd dat de ogen van Mona Lisa een geheime code verbergen: hele kleine letters en cijfers die alleen met een lens zichtbaar waren. Deze verborgen boodschap zou de sleutel zijn tot iets dat Leonardo ons wilde vertellen. Wat de waarheid ook is, alle theorieën en interpretaties bieden een uiterst fascinerende kijk op renaissancekunst. Doordrenkt van geheimen en boodschappen blijven deze werken tot onze verbeelding spreken en vertellen ze ons uiteindelijk ook over onszelf en onze relatie met kunst.

Advertisement