Waarom alcohol ons dronken maakt en wat de (effectieve) remedies zijn om van de kater af te komen

Janine image
door Janine

12 November 2023

Waarom alcohol ons dronken maakt en wat de (effectieve) remedies zijn om van de kater af te komen
Advertisement

Een kater is een van de meest onaangename staten, met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, gevoeligheid voor licht, dorst, enzovoort. Maar waarom maakt alcohol ons dronken en wat zijn de remedies om van de kater af te komen? Laten we eens kijken naar de antwoorden op deze vragen, inclusief de overtuiging dat het drinken van alcohol tijdens een kater ervoor zorgt dat je je beter voelt.

Waarom maakt alcohol ons dronken?

Waarom maakt alcohol ons dronken?

Freepik

Het menselijk lichaam is een complexe machine: een van de meest interessante voorbeelden is precies het geval waarin alcohol wordt gedronken. Deze stof doorloopt feitelijk verschillende stadia van de stofwisseling, in een proces dat ons dronken maakt. Het hoofdbestanddeel van alcohol is ethanol, dat via het spijsverteringsstelsel in de bloedbaan wordt opgenomen. Een deel van de ethanol wordt via de ademhaling uitgestoten, het onderliggende principe van de blaastest, maar de rest komt terecht in de lever, waar de transformatie begint.

In de lever zet een enzym, alcoholdehydrogenase genaamd, ethanol om in aceetaldehyde. Het is een giftige stof die volgens velen verantwoordelijk is voor dronkenschap. Op dit punt komt een ander enzym tussenbeide, aldehyde dehydrogenase, dat acetaldehyde omzet in azijnzuur, een onschadelijker stof die vervolgens via de urine wordt geëlimineerd.

Advertisement

Remedies om een ​​kater te laten verdwijnen

Remedies om een ​​kater te laten verdwijnen

Freepik

Nadat we hebben begrepen waarom alcohol ons dronken maakt en ons de volgende dag een naar gevoel geeft, moeten we ook begrijpen hoe we van de kater af kunnen komen. Hier zijn enkele remedies die kunnen helpen:

  • drink veel water om het lichaam te rehydrateren, na uitdroging veroorzaakt door alcohol;
  • eet koolhydraten om de door alcohol verlaagde bloedsuikerspiegel te compenseren;
  • neem B-vitamines en zink, wat de symptomen van een kater kan verminderen;
  • slaap indien mogelijk, zodat het lichaam kan herstellen en effectiever met de symptomen kan omgaan;
  • neem supplementen zoals cactusvijg-extract en gember, die de symptomen van een kater kunnen verlichten.

In sommige gevallen kan het ook passend zijn om ontstekingsremmende medicijnen te nemen, zoals aspirine of ibuprofen, die kunnen helpen bij hoofdpijn en pijn in het algemeen. Het is het beste om paracetamol te vermijden, omdat dit een negatieve wisselwerking kan hebben met de resterende alcohol in het lichaam.

Waarom helpt alcohol tegen een kater?

Waarom helpt alcohol tegen een kater?

Pexels

Het lijkt een paradox, maar er bestaat een overtuiging dat het drinken van alcohol in de ochtend een kater helpt verlichten. Zoals vaak het geval is, zit er een kern van waarheid achter deze overtuiging. Sommige wetenschappers zijn zelfs van mening dat de echte boosdoener van een kater de methanol in alcohol is, en niet de ethanol. Het menselijk lichaam is minder efficiënt in het metaboliseren van methanol. Daarom kan het zinvol zijn om alcohol te drinken om de symptomen van de avond ervoor te verlichten. Dit geeft het lichaam extra ethanol om te metaboliseren, waardoor de methanol gedurende de dag wordt verdund. Een dergelijke praktijk verschuift het probleem echter alleen maar en lost het niet op, en is daarom niet aan te raden. Zoals in veel aspecten van ons leven is er een veel eenvoudigere oplossing, ook al willen sommigen die liever niet horen: niet drinken.

Advertisement