Groen en rood zijn de kleuren van Kerst: daarom hebben de decoraties precies deze tinten

Janine image
door Janine

19 December 2023

Groen en rood zijn de kleuren van Kerst: daarom hebben de decoraties precies deze tinten
Advertisement

Kerst komt eraan en de huizen en winkels zijn versierd, op straat is een zee van lichtjes te zien die deze tijd van het jaar nog magischer maken. De meest gekozen kleuren om dit evenement te begeleiden zijn er traditioneel gezien twee: groen en rood. Waarom worden deze twee tinten gebruikt? Waar is deze gewoonte ontstaan? Laten we het samen uitzoeken.

Advertisement

Groen en rood, kerstkleuren bij uitstek

Groen en rood, kerstkleuren bij uitstek

Pixabay

Wanneer het december is, en soms zelfs eerder (zoals een deskundige aanbeveelt), beginnen we onze huizen te decoreren: zoals het versieren van de kerstboom, het opzetten van de kerststal, het ophangen van de gekleurde lichtjes en de klimmende kerstmannen op deuren en ramen. Kerstkransen voegen een vleugje feestelijkheid toe aan de emotioneel meest meeslepende periode van het jaar, waar veel mensen dol op zijn vanwege de tederheid en magie. Je zult zeker gemerkt hebben dat in de overgrote meerderheid van de gevallen vooral twee kleuren domineren: rood en groen, tinten bij uitstek die Kerst onderscheiden.

Het is onmogelijk om niet op te merken dat alles in de periode voorafgaand aan 25 december plotseling deze tinten krijgt, zodanig zelfs dat deze twee kleuren vrijwel onafscheidelijk zijn. Maar wat is de reden waarom groen en rood de rol van kerstkleuren bij uitstek op zich hebben genomen en absoluut onweerlegbaar zijn? De redenen zijn verschillend en er is geen eenduidig ​​antwoord op deze vraag: een combinatie van gebruiken en tradities, gecombineerd met commerciële keuzes, heeft deze tijdloze chromatische keuze gecreëerd en in de loop van de tijd versterkt.

Advertisement

De symbolische betekenis van kerstkleuren

De symbolische betekenis van kerstkleuren

Pexels

Laten we eerst eens kijken wat de betekenis achter elk van deze kleuren is. Elke tint wordt, zoals we weten, geassocieerd met een symboliek en roept precieze sensaties op psychologisch niveau op: blauw straalt bijvoorbeeld zekerheid, kalmte en betrouwbaarheid uit, en daarom kiezen luchtvaartmaatschappijen ervoor om er op grote schaal gebruik van te maken. Rood daarentegen is een intense kleur die liefde en warmte symboliseert, die de kou van negatieve gevoelens contrasteert. Daarom is het de perfecte tint voor Kerstmis, een periode waarin vrede, harmonie en delen tussen mensen die van elkaar houden fundamenteel zijn. Rood bevordert deze gevoelens en creëert een gezellige en omhullende sfeer.

Groen daarentegen is een kleur die wordt geassocieerd met vitaliteit en de natuur die zichzelf vernieuwt en symbool staat voor hoop en het voortbestaan ​​van groenblijvende bomen. Hoewel in de winter de bladeren van de bomen zijn gevallen, herinnert deze kleur ons er in feite aan dat alles herboren wordt en dat de kracht van het leven zelfs op de koudste en donkerste momenten aanwezig is. Bovendien is het concept dat door groen wordt uitgedrukt, nu we het einde van het jaar naderen, nog geruststellender, als we bedenken dat we dicht bij een einde zijn dat zal worden gevolgd door een nieuw begin dat nog moet worden geschreven. Kortom, deze twee kleuren zijn een perfecte kerstcombinatie voor wat ze weten op te roepen, maar aan wie moeten we de eer geven om ze voor deze feestdagen te combineren?

Van de Kelten tot Coca-Cola: waarom groen en rood de kleuren van Kerst zijn

Van de Kelten tot Coca-Cola: waarom groen en rood de kleuren van Kerst zijn

Pexels-Freepik

Velen geloven dat Coca-Cola de oorsprong van alles was, maar dit is niet het geval. Haddon Sundblom, de ontwerper van de iconische Kerstman van het merk, bevestigde slechts een reeds begonnen traditie. Voor hem had de Kerstman echter geen precieze identiteit: hij werd vaak afgebeeld met een mager, jong ogend lichaam en kleding in verschillende kleuren. De door Sundblom bedachte Kerstman werd de enige en onnavolgbare in de collectieve verbeelding, die in combinatie met het groen van de dennenboom en de kerstster deze chromatische combinatie definitief bekrachtigde.

Maar lang voor hem werden deze kleuren gekozen om de kerstperiode te vieren. De oude Kelten brachten in feite al eeuwen geleden hulst en klimop in huis, omdat ze de winter kunnen weerstaan ​​​​in vergelijking met andere planten. Voor sommigen vertegenwoordigde de hulst het kindje Jezus, terwijl de klimop het symbool was van Maria, zijn moeder. Hun traditie, die in de loop van de tijd heeft overleefd, is langzaam getransformeerd in de kerstversieringen die we vandaag de dag kennen. Romeinse winterfeesten, zoals Saturnaliën, brachten ook vaak het gebruik van felle kleuren met zich mee om de duisternis af te weren en het leven te vieren, ook tijdens de koudere maanden.

Bovendien werden in het Duitsland van de 16e eeuw kerstbomen versierd met rode appels om de verleiding van Adam en Eva te symboliseren. Ook in dit geval heeft de tijd het fruit vervangen door andere elementen, terwijl de rood-groene kleur nog steeds behouden is gebleven. En dat niet alleen: in de Bijbel komen deze twee kleuren terug in het leven van Jezus: rood symboliseert in feite het bloed van Christus, terwijl de chromatische partner de groenblijvende boom is die herinnert aan het eeuwige leven. Het zijn ook de kleuren van de bladeren en bessen waaruit de hulst bestaat, symbool van de doornenkroon die op het hoofd van Jezus is geplaatst.

Uiteindelijk zijn rood en groen de kleuren van Kerstmis geworden dankzij een combinatie van religieuze symboliek, oude tradities en culturele invloeden die deze kleurencombinatie in de loop van de tijd hebben getransformeerd in een universeel erkend icoon van de kerstdagen.

De andere kleuren van Kerst

Kerst omvat niet alleen rood en groen, maar ook andere tinten vanwege hun precieze betekenis:

  •  Wit: in de Bijbel herinnert deze kleur aan de puurheid en het licht van Kerstmis, maar ook aan de sneeuw die typerend is voor deze periode.
  • Blauw: het is de kleur van Maria's kleding in de meeste artistieke voorstellingen. Het werd ooit beschouwd als een uiterst zeldzame en daarom nichekleur, en werd ook geassocieerd met donkere luchten en winterijs.
  • Goud en zilver: deze kleuren herinneren aan de geschenken van de Drie Wijzen, waaronder goud, dezelfde kleur als de Ster van Bethlehem.
  • Paars: het is een tint die veel gebruikt wordt tijdens de advent, de maand vóór Kerstmis. Paars is een symbool van koninklijk en wordt vergeleken met de Koning der Koningen, die Christus is. Om deze reden wordt er elke week vóór zijn geboorte een paarse kaars aangestoken.

Wist jij waarom Kerstmis met deze kleuren wordt gedecoreerd?

Advertisement