Deze kunstenaar maakt ongelooflijke schilderijen met een unieke techniek: hij injecteert verf in bubbeltjesplastic

Janine image
door Janine

05 Februari 2024

Deze kunstenaar maakt ongelooflijke schilderijen met een unieke techniek: hij injecteert verf in bubbeltjesplastic
Advertisement

Ben je bekend met noppenfolie? Deze verpakkingstechniek is de sleutel tot succes geworden voor een in Canada geboren kunstenaar die de wereld versteld heeft doen staan met zijn meesterwerken. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Wat is noppenfolie en waar dient het voor?

In 1957 ontstond noppenfolie - luchtbelletjes gewikkeld in plastic - met het idee een innovatief behang te worden. Dit gebruik bleek echter niet effectief, waardoor het een andere rol kreeg: die van algemeen gebruikte beschermende verpakking voor kleine en grote voorwerpen. Luchtbellen maken het in feite gemakkelijk om goederen te beschermen tijdens opslag en verzending, zodat ze niet beschadigd raken. En dat niet alleen: het is perfect als isolator en het is een milieuvriendelijk materiaal dat kan worden gerecycled. Het is gemaakt van een soort plastic, polyethyleen, dat honderden met lucht gevulde zakken bevat die op gelijke afstand van elkaar liggen en als schokdempers fungeren.

Een in Canada geboren maar in New York gevestigde schilder zag echter ongekende mogelijkheden in noppenfolie: er een “doek” van maken voor zijn schilderijen. Bradley Hart vond een unieke techniek uit voor zijn kunstwerken die indruk maakte op de wereld: hij gebruikte spuiten om kleur te injecteren in de luchtzakken van de noppenfolie. Zijn favoriete onderwerpen zijn taferelen uit het leven, gezichten van beroemdheden en reproducties van beroemde schilderijen.

Advertisement

Bradley Hart, de schilder die kunstwerken maakt met noppenfolie

"Mijn werk is een album gemaakt door noppenfolie met verf te injecteren om fotorealistische, gepixelde afbeeldingen te creëren", legt Bradley uit. “De beelden zijn kopieën van zowel momentopnamen van belangrijke mensen die door mij zijn gemaakt of aan mij zijn gegeven en bewaard als onderdeel van mijn persoonlijke collectie foto’s, als krachtige afbeeldingen verkregen uit andere bronnen.”

De schilder heeft meer dan honderd kunstwerken gemaakt met deze innovatieve methode. Op zijn Instagram-account is te zien hoe hij de spuiten “laadt” met acrylverf uit zijn palet van 116 kleuren en de bubbels één voor één te vullen met verschillende tinten, waardoor een resultaat wordt verkregen dat, waargenomen vanaf een veilige afstand, werkelijk verrassend is. Om één schilderij te maken, gebruikt Hart ongeveer 1.800 tot 2.500 spuiten en het duurt vier tot vijf dagen om ze te vullen voordat hij aan het werk gaat. Het eindresultaat omvat twee verschillende werken: het stippenschilderij, aan de voorkant van de ondersteuning, en een impressionistisch werk aan de achterkant, waar de kunstenaar werkt, geproduceerd door de verfdruppels die druppelen zodra ze zijn geïnjecteerd.

Het hedendaagse pointillisme van Bradley Hart, de noppenfoliekunstenaar

"Om de schilderijen te maken, injecteer ik elke luchtbel afzonderlijk met acrylverf, waarbij ik me scherp bewust ben van de uitwisseling tussen de verf en de lucht binnenin, aangezien een van deze twee elementen de andere vervangt. Wanneer verf in een bel wordt geïnjecteerd, druppelt het overtollige materiaal langs de achterkant van het stuk. Zodra het geïnjecteerde werk voltooid is, worden de druppels voorzichtig van de achterkant van het plastic verwijderd om een ​​afgeleid werk te onthullen, met een eigen betekenis en geschiedenis. Samen gezien lijken de stukken in elkaar te betrekken en wordt de kijker een waarnemer van een relatie die tussen de twee ontstaat."

Hart riep het klassieke pointillisme van de 19e eeuw op door het te mengen met de nieuwste digitale pixels, wat resulteerde in een soort "hedendaags pointillisme". Met deze techniek wil de kunstenaar de plastische aard van de moderne samenleving belichamen. "99% van alles wat we gebruiken is gemaakt van plastic... een stof die is afgeleid van ruwe olie. De meeste consumptiegoederen zijn gemaakt van voorgevormd plastic en worden geproduceerd door middel van massaproductie. Het injectieproces is complex en tijdrovend, wat de ironie benadrukt van het toepassen van zo'n delicate fysieke kunst op een in massa geproduceerd materiaal en de onverwoestbare aard van plastic vergeleken met de breekbaarheid van noppenfolie."

Hoe ontstond het idee om schilderijen te maken met noppenfolie?

Het idee om noppenfolie te gebruiken om zijn schilderijen te maken, kwam voort uit het observeren van enkele museumbewakers die bezoekers verboden de kunstwerken aan te raken. Na zijn persoonlijke tentoonstelling in New York besloot Hart de noppenfolie te gebruiken die overblijft van degene die werd gebruikt om zijn werken in te pakken en gaf hij leven aan zijn eerste experiment, "Fulfilling My Creator's Intended Purpose", dat een eerbetoon is aan het oorspronkelijke idee om noppenfolie als behangpapier te gebruiken "en tegelijkertijd het gebruik ervan als beschermhoes voor kunst verandert in kunst zelf".

bradleyhartnyc/Instagram

bradleyhartnyc/Instagram

Maar er is nog een andere belangrijke betekenis die Hart weerspiegelt in de luchtbellen die hij injecteert: hoewel we allemaal in een bel leven, die onze eigen kleine wereld vertegenwoordigt, kunnen we niet compleet alleen zijn. "Ik maak grapjes met mensen dat ik in een bubbel leef. Wij kiezen zelf wie we in onze cirkel toelaten. Tegenwoordig zijn we allemaal gedwongen om microbellen te creëren. Maar raad eens? Als al deze kleine microbelletjes samenkomen, vormen ze een prachtig schilderij."

Wat vind je van zijn ongelooflijke werken?

Advertisement