Hoe vaak moet je je spijkerbroek wassen? De mening van denimexperts

Janine image
door Janine

04 Februari 2024

Hoe vaak moet je je spijkerbroek wassen? De mening van denimexperts
Advertisement

Een spijkerbroek is een kledingstuk dat de geschiedenis van de mode heeft geschreven en nog steeds onmisbaar is: maar hoe vaak moeten we ze wassen om ze er als nieuw uit te laten zien? Dit is wat de experts zeggen.

Advertisement

De geschiedenis van de spijkerbroek

De geschiedenis van de spijkerbroek

Pixabay

Wie heeft er niet minstens één spijkerbroek? Dit zeer bekende denim kledingstuk werd in 1873 uitgevonden door Levi Strauss en Jacob Davis. De naam komt van de stad Genua, Italië, waar katoenen corduroy werd geproduceerd en "jean" werd genoemd. In 1851 verliet Levi Strauss Duitsland om naar New York te gaan en richtte vervolgens in 1853 in San Francisco een winkel op die goederen verkocht, waaronder katoenen stoffen. Davis, een kleermaker uit Nevada, was een van zijn klanten en door denim van Levi Strauss te kopen, creëerde hij een bijzonder stevige werkbroek, voorzien van koperen klinknagels op de zakken en op de punten die gemakkelijker neigen te slijten.

Toen Davis besloot het kledingstuk te patenteren, nam hij contact op met Levi Strauss en de twee richtten een bedrijf op en openden een fabriek die het begin markeerde van de geschiedenis van jeans. Sinds dat moment is dit kledingstuk iconisch en tijdloos geworden en doorloopt het verschillende fasen en symbolen, gaande van gebruik voor werk tot high fashion kledingstukken. Denim is typisch indigo-kleurig, een organische kleurstof afkomstig uit India, maar in de loop van de tijd hebben jeans ook andere kleuren gekregen, waaronder zwart en wit.

Er is echter iets dat je moet weten om ervoor te zorgen dat je spijkerbroek langer meegaat, en dat is hoe vaak je hem moet wassen, volgens experts.

Advertisement

Volgens kenners houdt denim niet van wassen

Volgens kenners houdt denim niet van wassen

Pexels

Veel kleding moet regelmatig worden gewassen en belandt elke keer nadat het wordt gedragen in de wasmachine: dit is bijvoorbeeld het geval bij ondergoed, maar niet bij spijkerbroeken. Sterker nog: volgens veel denim-experts moeten deze broeken zo min mogelijk gewassen worden en zijn ze vaak de voorlopers van de groeiende no-wash trend. Maar waarom moeten jeans meerdere keren gedragen worden voordat ze gewassen worden? Ten eerste betekent minder wassen een betere bescherming van het milieu en meer besparing op wasmachines, maar dat is nog niet alles: denim gaat op deze manier langer mee.

Als truien en andere soorten broeken na een paar keer gebruik gewassen moeten worden, is het verhaal bij jeans anders: wasbeurten kunnen veel onregelmatiger zijn en er zijn zelfs mensen die aanraden om ze nooit te wassen. Deskundigen op het gebied van deze stof lijken het er echter over eens te zijn dat zowel de vorm als de kleur negatief worden beïnvloed door wassen, omdat de vezels de neiging hebben af te breken, wat kan leiden tot scheuren en verkleuring van de indigo. Om zowel de hygiëne als de spijkerbroek te garanderen, zijn er in ieder geval verschillende technieken om ze weer schoon te krijgen zonder de wasmachine te gebruiken: sommigen raden aan om ze onder de douche te wassen of curry over de stof te wrijven om hem er weer als nieuw uit te laten zien.

Hier lees je hoe en hoe vaak je je spijkerbroek moet wassen

Hier lees je hoe en hoe vaak je je spijkerbroek moet wassen

Pixabay

Over het algemeen zijn deskundigen het er daarom over eens dat je spijkerbroeken zo min mogelijk moet wassen, vooral als ze elastisch zijn, na minimaal vijf/tien keer dragen of als ze een onaangename geur krijgen. Je kunt in de tussentijd een textieldeodorant gebruiken, ze in de open lucht hangen of zelfs in de vriezer leggen. Bij het opbergen kun je ze beter in de kledingkast hangen dan in de lades opvouwen. In ieder geval mogen ze nooit met heet water worden gewassen of in de droger worden gedaan, anders begint de stof te slijten. Ook microbiologen van de Universiteit van Alberta zijn van mening dat het zelden wassen van jeans geen gezondheidsprobleem vormt, omdat de hoeveelheid bacteriën die zich ophoopte op een spijkerbroek die vijftien maanden werd gedragen ongelooflijk laag bleek te zijn.

Maar als het tijd is om je spijkerbroek te wassen, wat is dan de procedure die je moet volgen?

  • Voordat je hem in de wasmachine wast, dompel je hem onder in een bak met koud water en azijn;
  • Lees de instructies op het etiket: het kan zijn dat je hem apart moet wassen;
  • Draai hem binnenstebuiten en was hem in koud water, kies voor een wasmiddel van hoge kwaliteit en geef de voorkeur aan een delicate cyclus;
  • Om met de hand te wassen, laat je hem 30/45 minuten in een teiltje met water en een goed wasmiddel weken. Vervolgens leeg je de teil, vul je het opnieuw met water en dompel je de jeans opnieuw gedurende tien minuten onder. Herhaal dit totdat het water volledig helder is.
  • Hang je spijkerbroek in de open lucht (de beste manier om hem te drogen), en verwijder hem als hij nog een beetje vochtig is.

Wat als de spijkerbroek in plaats daarvan wit is? Vermijd altijd het gebruik van bleekmiddel en was hem apart of met andere witte kleding: als hij bijzonder vuil is, kun je warm water gebruiken. Hoe vaak was jij je spijkerbroek?

Advertisement