Wat gebeurt er als we 's ochtends een glas water drinken dat er de hele nacht heeft gestaan?

Janine image
door Janine

03 Maart 2024

Wat gebeurt er als we 's ochtends een glas water drinken dat er de hele nacht heeft gestaan?
Advertisement

Elke dag de juiste hoeveelheid water drinken is een van de meest voorkomende adviezen van artsen en diëtisten. Het is iets wat nooit mag ontbreken in ons dieet, en daar zijn goede redenen voor. Maar wat als je op een dag vergeet om een glas water te drinken vlak voordat je gaat slapen? Misschien laat je het glas de hele nacht staan en drink je 's ochtends dat water op. Maar weet je zeker dat dit een goed idee is? Het antwoord is niet zo eenvoudig als het lijkt: laten we eens kijken waarom!

Advertisement

Drinken is belangrijk, maar met mate

Drinken is belangrijk, maar met mate

Pexels

Dat drinken belangrijk is, zoals we in de inleiding al zeiden, is allesbehalve een mysterie. Water zorgt ervoor dat we gehydrateerd zijn en draagt bij aan onze gezondheid, zolang we niet overdrijven. Te veel water drinken kan net zo riskant zijn als te weinig, en daarom wordt een evenwichtige inname aanbevolen in diëten.

Juist daarom hebben veel mensen de gewoonte om een glas water op het nachtkastje te zetten, zodat ze 's nachts niet hoeven op te staan om naar de keuken te lopen. Anderen maken het glas klaar en laten het in de keuken staan, om het de volgende ochtend weer terug te vinden. Is het in al deze gevallen veilig om water te drinken dat de hele nacht is blijven staan? Dit is iets waar niet vaak aan gedacht wordt, maar waar goed over nagedacht moet worden.

Advertisement

Kun je het water drinken dat de hele nacht is blijven staan?

Kun je het water drinken dat de hele nacht is blijven staan?

Pexels

Als je de hele nacht water in een glas laat staan, betekent dit in feite dat je het blootstelt aan alle mogelijke verontreinigingen die aanwezig zijn in de lucht die we inademen. Dit zijn meestal stof, ziektekiemen, mijten en zelfs insecten die in het glas kunnen vallen. Dit zijn geen dingen die erg gevaarlijk zijn, maar tegelijkertijd kan water dat de hele nacht blijft staan, 's ochtends merkbaar anders zijn dan het water dat in de fles zit of uit de kraan komt. Afgezien van stof, waarvan de inname nooit een goed idee is, zijn er drie belangrijke risico's:

  • Insecten. Ze kunnen in het glas terechtkomen en misschien zelfs worden doorgeslikt als je water drinkt, vooral als je dat doet met het licht uit. Nu kan het menselijk lichaam wel insecten verteren, maar het is zeker geen prettige ervaring: het is beter om het licht aan te doen voordat je drinkt.
  • Ziektekiemen en bacteriën. In de mond van een mens bevinden zich honderden verschillende soorten microben en bacteriën, die naar het glas kunnen worden overgebracht. Dit is op zichzelf geen risico, tenzij het een andere persoon is die uit het glas drinkt.
  • Andere smaak. Water dat de hele nacht in een glas blijft staan, kan technisch gezien de smaak in de ochtend veranderen. Dit is niet zozeer een suggestie, maar een chemische reactie door kooldioxide dat oplost in water en wordt omgezet in koolzuur.

Hoe je op een gezonde manier water kunt drinken

Hoe je op een gezonde manier water kunt drinken

Pexels

Het drinken van water dat de hele nacht is blijven staan is zeker niet hetzelfde als het drinken van vers water, maar tegelijkertijd is het ook niet per definitie gevaarlijk. Je kunt insecten zien door het licht aan te doen, microben vermijden door uit je eigen glas te drinken, de smaak ondergaat een minimale maar merkbare verandering.

Maar zoals we al zeiden, is het drinken van vers water veel hygiënischer en gezonder, dus het is beter om 's nachts geen glas op het nachtkastje te zetten. Je kunt hetzelfde effect bereiken door een flesje, gewoon of thermisch, te gebruiken. In beide gevallen kun je de dop erop doen en zo je water schoon houden. Klaar om te drinken wanneer je wilt, en zonder verrassingen.

Advertisement