Recordwinden hebben internationale vluchten boven de snelheid van het geluid geduwd: hoe is dit mogelijk?

Janine image
door Janine

24 Februari 2024

Recordwinden hebben internationale vluchten boven de snelheid van het geluid geduwd: hoe is dit mogelijk?
Advertisement

Naast het veiligste transportmiddel is het vliegtuig ook het snelste transportmiddel. Een commerciële vlucht kan gemakkelijk 800 km/u halen, zelfs als rekening wordt gehouden met brandstofbesparing en de hoeveelheid passagiers. Maar bij recordwinden kan een vliegtuig nog sneller gaan, tot aan de geluidssnelheid, zoals het geval was bij vijf internationale vluchten. Met snelheden van meer dan 1200 km/s landden ze in sommige gevallen bijna een uur te vroeg: laten we eens kijken hoe!

Advertisement

Recordwinden van meer dan 400 km/u: dit is waar het gebeurde

Recordwinden van meer dan 400 km/u: dit is waar het gebeurde

Freepik

De windsnelheid kan sterk variëren afhankelijk van de weersomstandigheden. Terwijl het gemiddeld 10 of hooguit 15 km/u is, zijn op sommige plaatsen pieken van meer dan 150 km/u gemeten. We hebben het over een meting die op de grond plaatsvindt, op grondniveau, en waarbij zelfs vliegtuigen niet kunnen opstijgen of landen. Maar wat gebeurt er als de recordwinden op grote hoogte voorkomen?

Onlangs werden recordwinden met snelheden van meer dan 400 km/s gemeten op een hoogte van ongeveer 10.000 meter. Precies, zelfs sneller dan een Formule 1-auto. Een weerballon detecteerde deze snelheid in de lucht boven de Amerikaanse hoofdstad Washington, maar dat was niet het enige gevolg. De recordwinden “duwden” namelijk vijf vliegtuigen die naar het oosten vlogen, waardoor ze snelheden van meer dan 1200 km/u bereikten.

Advertisement

Lijnvluchten sneller dan het geluid: hoe is dit mogelijk?

Lijnvluchten sneller dan het geluid: hoe is dit mogelijk?

Pexels

Zoals we al zeiden, waren er vijf vluchten die konden profiteren van de recordwinden op 10.000 meter hoogte. Zo haalde Virgin Atlantic vlucht 22 van Washington naar Londen 1290 km/u en landde 45 minuten te vroeg. Iets soortgelijks gebeurde met twee vluchten van British Airways op dezelfde route, die ongeveer een half uur eerder landden. Het geval van vlucht 64 van United Airlines van Newark naar Lissabon en vlucht 120 van American Airlines van Philadelphia naar Doha is anders. De eerste bereikte 1344 km/u, terwijl de tweede 1351 km/u bereikte.

In alle vijf de gevallen gaat het om snelheden die de geluidssnelheid overschrijden, maar zonder dat de kenmerkende sonische knal optreedt. Hoe is dit mogelijk? De geluidssnelheid is 1235 km/u, wat lager is dan de snelheid die de vliegtuigen bereikten dankzij de recordwinden. Toch vlogen de vliegtuigen altijd op kruissnelheid ten opzichte van de omringende lucht, waardoor er geen sonische knal plaatsvond. Vergeleken met de grond was de snelheid groter dan die van het geluid, maar niet vergeleken met de lucht zelf.

Steeds snellere vluchten in de toekomst door klimaatverandering

Steeds snellere vluchten in de toekomst door klimaatverandering

Pexels

Als we verder naar de toekomst kijken, zou de klimaatverandering de turbulentie in het vliegverkeer kunnen intensiveren, en in het bijzonder de impact van wind op vluchten. Natuurlijk kunnen twintig records ook snellere reizen betekenen, maar tegelijkertijd ook langzamere reizen, voor vliegtuigen die in de tegenovergestelde richting vliegen. Volgens de Universiteit van Chicago en het National Center for Atmospheric Research van de Amerikaanse National Science Foundation zullen de stromingen de komende decennia veel sneller worden, met gevolgen die moeilijk met zekerheid te voorspellen zijn.

Kortom, recordwinden kunnen een vlucht sneller maken of een vroege landing mogelijk maken. Maar weten we zeker dat dit een goede zaak is? Het zou een van de effecten zijn van een verandering die de aarde en de antroposfeer als geheel beïnvloedt, en weinig daarvan heeft betrekking op vliegreizen.

Advertisement