Parfum dragen in een vliegtuig? Geen goed idee: de redenen waarom het moet worden vermeden / Parfum dragen in het vliegtuig: ja of nee? De beste keuze volgens de luchtvaartmaatschappijen

Janine image
door Janine

26 Februari 2024

Parfum dragen in een vliegtuig? Geen goed idee: de redenen waarom het moet worden vermeden / Parfum dragen in het vliegtuig: ja of nee? De beste keuze volgens de luchtvaartmaatschappijen
Advertisement

Parfum dragen in het vliegtuig? Dat is misschien geen goed idee: laten we eens kijken waarom het beter is om je favoriete geur niet op te spuiten voordat je aan boord gaat.

Advertisement

Parfum in het vliegtuig: waarom niet?

Parfum in het vliegtuig: waarom niet?

Freepik

Parfum is iets heel persoonlijks en moet individueel worden gekozen: er zijn mensen die houden van zoetere, poederachtige geuren, mensen die de voorkeur geven aan meer weelderige essences, en mensen die juist houden van frisse, citrus- of bloemige geuren. Kortom, het is een subjectieve aangelegenheid en het is nogal riskant om een gokje te wagen naar de smaak van anderen op dit gebied. Hoe vaak is het je niet overkomen dat je langs iemand liep en je neus voor hem of haar ophaalde, of de geur juist heerlijk vond?

Dit gebeurt vooral omdat eau de parfum, maar ook eau de toilette (ken je het verschil tussen die twee?) een gemakkelijk waarneembaar spoor achterlaten, vooral in een nauwe, gesloten ruimte, zoals in een lift, maar ook in een vliegtuig: hier laat de persoon die het draagt een geur achter in de lucht, zonder dat die naar buiten kan. In ruimtes zoals winkels, treinen of restaurants verspreiden geuren zich daarentegen gemakkelijker door de aanwezigheid van ramen en deuren die de luchtcirculatie vergemakkelijken.

Advertisement

Vrouw draagt “te veel parfum” in vliegtuig: passagier is verontwaardigd

Daarom is het misschien geen goed idee om parfum op te spuiten voordat je aan boord van een vliegtuig gaat: sommige mensen vinden het misschien niet lekker, vooral mensen die sterk gevoelig zijn voor geuren. Veel mensen kunnen moeilijk tegen geuren, vooral als ze erg sterk zijn: in een gesloten cabine zonder uitgangen kan dit bijzonder onaangenaam worden.

Een geval in het bijzonder trok de aandacht van het web: een man werd fel bekritiseerd nadat hij een vrouw in de stoel naast hem in het vliegtuig ervan beschuldigde zichzelf met te veel parfum te hebben besproeid en zich niets van anderen aan te trekken. Hoewel de reactie van de man door velen als overdreven werd beschouwd, waren anderen het met hem eens. De meeste mensen vonden het niet nodig om de vrouw in verlegenheid te brengen, maar sommigen kozen de kant van de passagier, die beweerde een vreselijke vlucht te hebben meegemaakt.

Kortom, als je parfum in deze omstandigheden gebruikt, moet rekening houden met het mogelijke ongemak van anderen en is dit zeker geen grote opgave: als je eenmaal geland bent, kun je je opfrissen met je favoriete geur zonder een discussie te veroorzaken. Hoe dan ook, als je parfum meeneemt aan boord, denk er dan aan dat het in sommige landen niet is toegestaan om meer dan 100 ml mee te nemen, en altijd in een doorzichtige, afgesloten verpakking.

Nee tegen parfum in het vliegtuig, maar dat niet alleen

Nee tegen parfum in het vliegtuig, maar dat niet alleen

Freepik-Pexels

Houd er ook rekening mee dat sommige mensen een negatieve reactie kunnen hebben op sommige stoffen in parfum, zonder dat je dat kunt weten: in een vliegtuig zou het moeilijk voor ze zijn om aan de allergie te ontsnappen, nog een reden waarom je het gebruik van parfum moet uitstellen. Zelfs verschillende bedrijven hebben het gebruik van luchtverfrissers en persoonlijke parfums afgezworen vanwege mogelijke intoleranties van hun werknemers.

De luchtvaartmaatschappijen zijn het er ook over eens om het gebruik van parfum in het vliegtuig te beperken, maar dit is niet het enige dat ze aanraden om te vermijden: het dragen van schoenen met open tenen en korte broeken is bijvoorbeeld niet ideaal, omdat het tapijt en de ruimte eronder mogelijk niet perfect schoon zijn, net als de stoelen en ramen. Daarnaast raadt het vliegpersoneel aan om kleding in laagjes te dragen, zodat je je aan de temperatuur kunt aanpassen zodra je aan boord bent.

Heb jij ooit rekening gehouden met deze factoren voordat je aan boord ging of spuit je regelmatig parfum op voordat je gaat vliegen?

Advertisement