Met deze functie van Google Maps kun je zien hoe plaatsen over de hele wereld in de loop van de tijd zijn veranderd

Janine image
door Janine

30 Maart 2024

Met deze functie van Google Maps kun je zien hoe plaatsen over de hele wereld in de loop van de tijd zijn veranderd
Advertisement

Wil je zien hoe de wereld in een paar jaar tijd is veranderd? Met een "geheime" functie van Google Maps is dit mogelijk. Dit is hoe.

Advertisement

De functie van Google Maps die je terug in de tijd brengt

Ook al beseffen we het niet altijd, in de loop der tijd veranderen de straten, wegen, steden en landschappen van de wereld onverbiddelijk door de mens en het milieu. Als oude foto's ons de veranderingen in ons gezicht kunnen laten zien, kunnen andere ons een glimp laten opvangen van uitzichten die vandaag niet meer hetzelfde zijn als gisteren: nieuwe monumenten, gerenoveerde gebouwen, parken die opnieuw zijn begroeid, bruggen die er eerder niet waren... de lijst is eindeloos, maar de camera en smartphone kunnen slechts een deel van de plaatsen in de wereld die we hebben bezocht vastleggen.

En de rest? Google Maps geeft ons een glimp van de transformatie van elke plek ter wereld: je kunt het nu niet alleen gebruiken om reizen te plannen, adressen te vinden en de straten van de planeet te scannen, maar ook om het verschil te zien tussen hoe ze er een paar jaar geleden uitzagen en hoe ze er nu uitzien via een functie van Street View die niet iedereen kent.

Advertisement

Bekijk hoe de wereld is getransformeerd met Street View: het proces

Bekijk hoe de wereld is getransformeerd met Street View: het proces

Google Maps Street View - Tour Eiffel, France

Om maar een van de vele mogelijke voorbeelden te geven: hoewel de Eiffeltoren in Frankrijk geen metamorfose heeft ondergaan, is het mogelijk om zijn uiterlijk - en dat van zijn omgeving - terug te zien tot 2008. Hoe kan dit?

Om met verbazing te kijken naar de veranderingen die een plek op de wereld heeft ondergaan, hoef je alleen maar naar Google Maps te gaan en de plek in te typen waar je naartoe wilt. Vervolgens gebruik je de functie Street View door rechtsonder op je beeldscherm of monitor te klikken, afhankelijk van of je een pc of smartphone gebruikt. Op dat moment verschijnen de meest recente beelden van de door jou gekozen locatie die door satellieten zijn vastgelegd. Hoe keer je dan terug naar het verleden?

In de linkerbovenhoek, naast de datum van de afbeelding, zie je de woorden “meer datums bekijken”. Als je daarop klikt, verschijnt onderaan het scherm een reeks schermafbeeldingen van voorgaande jaren. Door er doorheen te scrollen, kun je de straat of plaats die je hebt gekozen bewonderen en zien hoe het er vele jaren geleden uitzag.

Terug naar het verleden met Google Maps: onverwachte verrassingen

Terug naar het verleden met Google Maps: onverwachte verrassingen

Google Maps Street View - Tour Eiffel, France

Fascinerend, nietwaar? De straat zien veranderen in de loop van de tijd, of het nu onmerkbaar of meer uitgesproken is, is een ervaring die we alleen kunnen hebben dankzij dit hulpmiddel. Bovendien kan het ons iets beslist opwindends en onverwachts geven, zoals gebeurde met een gebruiker die besloot de episode te vertellen via zijn X-account.

De gebruiker @matiasoberlin legde aan de mensen van X uit dat hij deze fantastische functie had ontdekt, zonder te verwachten dat er iets “magisch” zou gebeuren. Terwijl hij via Google Maps virtueel de straat van zijn huis bekeek, belandde hij in het verleden en dus in beelden van vervlogen jaren. Hij had zich zeker niet kunnen voorstellen dat hij ook het beeld zou zien van iemand die hem heel dierbaar is.

Ervaringen van gebruikers met de “speciale” functie van Street View

Ervaringen van gebruikers met de “speciale” functie van Street View

Drapetómano- @matiasoberlin/X

"Ik ontdekte dat je met Google Maps de straten kunt verkennen en kunt zien hoe ze door de jaren heen zijn veranderd”, schreef hij in zijn post, waaraan hij een afbeelding bijvoegde van een man die door de straat loopt en een geparkeerde auto passeert. "Ik begon de wijk van mijn huis te bekijken en vond een afbeelding waardoor ik tranen in mijn ogen kreeg.”

De man in beeld is in feite zijn vader, die bijna negen jaar geleden is overleden. Zijn woorden leidden tot honderden reacties, waarin verschillende mensen vertelden over soortgelijke ervaringen dankzij deze functie van Google Maps. Die blijkbaar op veel manieren nuttig blijkt te zijn, zelfs de meest onverwachte.

Advertisement