Volgens een nieuw onderzoek gaan de meeste mensen te laat naar bed en krijgen ze niet genoeg slaap

Janine image
door Janine

01 April 2024

Volgens een nieuw onderzoek gaan de meeste mensen te laat naar bed en krijgen ze niet genoeg slaap
Advertisement

Een onderzoek heeft de slaapgewoonten van volwassenen in kaart gebracht, waarbij is ontdekt dat een zorgwekkend percentage van de mensen niet voor middernacht gaat slapen. Wat houdt deze gewoonte in?

Advertisement

Hoeveel mensen slapen minimaal 7 uur per nacht?

Hoeveel mensen slapen minimaal 7 uur per nacht?

Fre

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Yahoo News/YouGov, bleek dat 25% van de Amerikanen na middernacht nog wakker is, terwijl 17% rond die tijd naar bed gaat. Er zou niets aan de hand zijn als de wekker de volgende ochtend niet zou afgaan. In de overgrote meerderheid van de gevallen is het moment waarop je opstaat om naar je werk te gaan echter onvermijdelijk en komt het meestal te vroeg vergeleken met het moment waarop je je ogen sluit.

Het besef dat we minstens acht uur slaap per nacht nodig hebben om “goed te functioneren” is onderhand wijdverbreid, hoewel uit een onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid slaap die ieder individu nodig heeft in werkelijkheid subjectief is en afhankelijk kan zijn van genetica en van het persoonlijk bioritme.

Hoe het ook zij, de meeste volwassenen hebben elke nacht minstens zeven uur slaap nodig om de volgende dag met de juiste energie tegemoet te treden, maar deze behoefte lijkt niet genoeg te worden gerespecteerd. Bij het onderzoek waren 1.482 Amerikaanse volwassenen betrokken, van wie de meesten aangaven minder dan zeven uur per nacht te slapen.

Advertisement

51% van de volwassenen valt erg laat in slaap

Hoewel 38% aangeeft gemiddeld 7-8 uur per nacht te slapen, geeft 38% toe tussen de 5 en 6 uur te slapen. 13% zegt minder dan vijf uur te slapen en slechts 8% van de ondervraagden slaapt langer dan acht uur. 4% wist geen antwoord te geven, terwijl 5% rond 20.00 uur naar bed ging. Voor 9% is het ideale tijdstip 21.00 uur, voor 19% is het 22.00 uur en 20% valt rond 23.00 uur in slaap.

Uiteindelijk valt 51% van de mensen niet voor middernacht in slaap.

Een interessant aspect van het onderzoek betreft het feit dat, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, jongere volwassenen eerder in slaap vallen dan oudere. 20% van de personen tussen de 18 en 29 jaar valt meestal om elf uur ’s avonds in slaap.

Degenen die echter middernacht bereiken of overschrijden, behoren tot de leeftijdsgroep 30-44 jaar (26%), 45-64 jaar (26%) en 65-plussers (24%).

Als dit voor mensen die gepensioneerd zijn, of die om wat voor reden dan ook niet vroeg in de ochtend hoeven op te staan, geen probleem is, kan het voor alle anderen een probleem worden.

Het belang van een goede nachtrust

Het belang van een goede nachtrust

Freepik

De kwaliteit van de slaap is onvermijdelijk verbonden met de duur ervan, ook al kunnen de individuele behoeften en het circadiaanse ritme verschillen. Deskundigen raden aan om adequate slaaproutines aan te houden, waarbij moet worden vermeden dat de mogelijke effecten van slechte rust worden onderschat, wat in de eerste plaats de concentratie zou kunnen aantasten die nodig is om verschillende dagelijkse activiteiten uit te voeren, maar ook reflexen en andere vaardigheden die verband houden met de cognitieve sfeer. Bovendien kan minder slapen dan je nodig hebt ook je humeur beïnvloeden.

Maar betreft deze gewoonte alleen de Verenigde Staten of is het inmiddels een wijdverbreid fenomeen? Gezien de steeds hectischer wordende ritmes van het dagelijks leven, de weinige tijd die beschikbaar is om alle taken van de dag uit te voeren en de voortdurende prikkels die nieuwe technologieën ons bieden (ook gezien het feit dat blauw licht de geest kan stimuleren en de slaap kan vertragen), is het gemakkelijk voor te stellen dat veel mensen besluiten om laat naar bed te gaan, om zichzelf na een lange en drukke dag een paar uurtjes mentale ontspanning te gunnen.

Het kan echter nuttig zijn om overdag wat verplichtingen op te geven of 's avonds te veel op internet te surfen en een uurtje of twee extra slaap te krijgen: het weekend is niet voldoende om nieuwe energie op te doen, het is belangrijk om voor jezelf te zorgen, elke dag van de week.

Advertisement