Hij denkt dat het gewoon een kruipend insect is, maar als hij dichterbij komt, ontdekt hij dat dat niet zo is: “de evolutie heeft hem voor de gek gehouden”.

Janine image
door Janine

09 April 2024

Hij denkt dat het gewoon een kruipend insect is, maar als hij dichterbij komt, ontdekt hij dat dat niet zo is: “de evolutie heeft hem voor de gek gehouden”.
Advertisement

Het is niet ongewoon om tijdens een stop langs de kant van de weg of bij een rivier verschillende dieren tegen te komen. Meestal zijn dit wezens die niet moeilijk te herkennen zijn: een hond, een kat, een eekhoorn, enzovoort. Soms kom je echter verrassende dieren tegen die het logische, door gewoonte ingegeven verstand tarten. We kennen allemaal slangen, we kennen allemaal hagedissen: maar wat gebeurt er als je een wezen tegenkomt dat eruitziet als een hybride? Een video die onlangs viraal ging laat dit zien.

Advertisement

Hij vindt een vreemde “slang” die loopt met behulp van twee kleine pootjes: de virale video

Het is schemerig, vlakbij een weg, en Héctor Franz ziet iets vreemds en ietwat ongewoons. Hij is net op tijd om zijn smartphone te pakken zodat hij het hele tafereel kan filmen: er is een klein wezen dat eruitziet als een slang, maar met iets aparts. Vlakbij zijn kop heeft het namelijk twee kleine pootjes waarmee het dier kan bewegen en die lijken op twee kleine handjes. De beweging ziet er niet sierlijk uit: het is niet zo snel als hagedissen en ook niet zo kronkelig als slangen, maar het is in ieder geval effectief.

Als je de video bekijkt, vraag je je natuurlijk af wat dit vreemde wezen is. Het dier is zowel bekend als ongewoon, en het is niet eenvoudig om het te categoriseren. Gelukkig staat er een beschrijving bij de video, die luidt: “vandaag vond ik een wormhagedis, de Bipes biporus, die bij zonsondergang de weg overstak”.

Advertisement

“Hij vergat te evolueren” en andere reacties op de virale video

“Hij vergat te evolueren” en andere reacties op de virale video

hectorfranz/Instagram

Dezelfde gevoelens die we aan het begin noemden, zijn ook terug te vinden in het gedeelte van het opmerkingen. Veel mensen zagen de video en gaven commentaar: sommigen toonden hun gevoel voor humor, anderen bekenden hun angst voor het onbekende. Een gebruiker schrijft bijvoorbeeld dat de vreemde hagedis “vergat te evolueren”: wie weet wat het had kunnen worden.

Een ander bevestigt “dit is het meest absurde dat ik ooit heb gezien... en ik vind het geweldig”. In één commentaar ligt de nadruk meer op de pootjes van de hagedis, die “absoluut niets doen, maar toch absoluut alles doen”. Dat is tenslotte de “paradox” van de Mexicaanse wormhagedis.

Tot slot is er ook ruimte voor een gebruiker die doodsbang is voor de ontdekking: “als ik dit in het echt zou tegenkomen, zou ik tranen van absolute verbijstering huilen”. En hij zou niet de enige zijn.

Wat zijn wormhagedissen en waarom zien ze er zo vreemd uit?

Laten we meteen duidelijk maken dat de naam is afgeleid van de fossiele gewoonten van deze vreemde hagedissen: in de praktijk gebruiken ze hun kop om gaten in de grond te graven voor bescherming en rust. Maar het meest unieke kenmerk van dit dier is ongetwijfeld de combinatie van zijn slangachtige lichaam en zijn twee kleine voorpoten, die ook nuttig zijn voor het graven van gaten in de grond.

Het unieke van de twee kleine poten en de slangachtige vorm is een speciale aanpassing voor het leven onder de grond. De vorm van het lichaam zorgt ervoor dat waterverlies in droge omgevingen tot een minimum wordt beperkt, terwijl de kleuren perfect zijn als camouflage voor zowel aanval als verdediging. Misschien wint de Bipes biporus niet de prijs voor het mooiste of meest fascinerende dier, maar het valt niet te ontkennen dat het een geslaagde evolutionaire aanpassing is. Zijn bestaan alleen al bevestigt dit, veel meer dan onze verbazing.

Advertisement