Een Japanse robot loste een Rubiks kubus op in minder dan een seconde: de video is te snel

Janine image
door Janine

30 Mei 2024

De door Japanse ingenieurs gebouwde robot loste de Rubiks kubus op in 0,305 seconde: een record
Advertisement

Het Guinness Book of World Records is altijd een soort boek geweest van menselijke en dierlijke prestaties. Van het meest ongelofelijke tot het meest bijzondere, een vermelding in het Guinness World Records betekent dat je ergens de beste in bent. Het is echter niet altijd een levend wezen dat een record vestigt. Onlangs verdiende een robot een ereplaats onder de wereldrecords door een Rubiks kubus op te lossen in minder dan een seconde. Laten we eens kijken hoe hij dat deed.

Advertisement

Mensen, machines en Rubiks kubus: een genadeloze vergelijking

Unsplash

Dat Guinness World Records ruimte maakt voor prestaties betreft Rubiks Kubus is niets nieuws. In 2023 en daarvoor, in 2018, wisten twee mannen in iets meer dan drie seconden een Rubiks kubus op te lossen, waarmee ze in beide gevallen een wereldrecord vestigden. De laatste is van Max Park, een 21-jarige man die de 3x3x3-kubus in slechts 3,13 seconden in zijn oorspronkelijke staat terugbracht.

Dit is een buitengewone en ongekende prestatie, maar wel een die Park heeft bevestigd als een van de specialisten van Rubuks kubus. In 2020 had Netflix zelfs al de documentaire “The Speed Cubers” aan hem gewijd, oftewel de mensen die gespecialiseerd zijn in het razendsnel oplossen van Rubiks kubussen. Dit zijn verhalen over een toewijding en vaardigheid die geen grenzen kent. Zo niet die van het menselijk lichaam.

Advertisement

Robot lost de Rubiks kubus in minder dan een seconde op

guinnessworldrecords/Instagram

Max Park vertegenwoordigt daarom het toppunt van menselijk vermogen bij het oplossen van een Rubiks kubus, een niveau dat echter niet door machines kan worden bereikt. Een team van ingenieurs van Mitsubishi Electric Corporation, een Japans bedrijf, heeft namelijk een robot ontwikkeld die de Rubiks kubus kan oplossen. Dit is niet de eerste poging, maar op dit moment is het wel de poging die een nooit eerder vertoond record heeft gevestigd.

De robot ontwikkeld door het Component Production Engineering Center van MEC slaagde erin de 3x3x3 Rubiks kubus in minder dan een seconde op te lossen, om precies te zijn in 0,305 seconden. Dit is zo'n snelle tijd dat het menselijk oog deze niet eens kan volgen, tenzij gebruik wordt gemaakt van slow motion. Deze prestatie wordt bevestigd door het profiel van Guinness World Records zelf, dat de video in slow motion publiceerde.

Het geheim achter het Guinness van de robot

Het recordbrekende robotproject werd geleid door ingenieur Tokui, geïnspireerd door de vele online video's van robots die een Rubiks kubus probeerden. Tokui was ervan overtuigd dat zijn team een beter resultaat kon bereiken en ging meteen aan de slag, maar hij realiseerde zich al snel voor welke uitdagingen hij stond. Niet alleen het ontwerp van de robot om de Rubiks kubus op te lossen zorgde voor problemen, maar ook de Rubiks kubus zelf. Het mechanisme in de puzzel kan namelijk gemakkelijk vastlopen of zelfs leiden tot het breken ervan. Het oplossen van een Rubiks kubus in minder dan een seconde vereist snelheid, maar ook een grote vloeiendheid in de bewegingen van de machine en de puzzel.

Na een mislukte eerste poging slaagde het ingenieursteam erin om de robot te perfectioneren voor een tweede poging, die de klok stopte op 0,305 seconden. Een wereldrecord dat het vorige record dat was gevestigd als onderdeel van The Rubik's Contraption overtrof. Misschien is de tijd wel rijp voor een Guinness Book of Robots, en niet alleen een Guinness World Record.

Advertisement