De oorspronkelijke kleur van het Vrijheidsbeeld is niet groen, maar de Amerikanen willen het niet restaureren

Janine image
door Janine

06 Juni 2024

Het Vrijheidsbeeld dat 's nachts wordt verlicht, neemt tinten aan die doen denken aan zijn oorspronkelijke kleur
Advertisement

Het Vrijheidsbeeld, het symbool van vrijheid bij uitstek, maakt al meer dan een eeuw deel uit van de collectieve verbeelding. Toch is de oorspronkelijke kleur van het standbeeld niet groen en vandaag de dag, net als honderd jaar geleden, vragen veel mensen zich af wat de redenen hiervoor zijn en hoe het er vroeger uitzag. Laten we eens kijken waarom het Vrijheidsbeeld groen is en niemand ooit heeft geprobeerd om het in zijn oude glorie te herstellen. Spoiler: er zijn verschillende goede redenen waarom niet. 

Advertisement

De originele kleur van het Vrijheidsbeeld

Iedereen kent de geschiedenis van het Vrijheidsbeeld. De echte naam is Liberty Enlightening the World en het werd in 1886 door Frankrijk aan de Verenigde Staten geschonken, het jaar waarin het bij de ingang van de haven van New York werd geplaatst. Een reiziger uit die tijd zou echter een heel ander beeld hebben gezien dan het beeld dat we nu kennen: het was gemaakt van koper en had zijn eigen kleur.

Dit begon al na een paar jaar te veranderen en we zullen snel zien waarom. Al in 1906 begon de koperkleur plaats te maken voor de groene tinten die we vandaag de dag kennen en dus stelde het Congres geld beschikbaar om een eerste restauratie uit te voeren. Alles was klaar voor de onderneming, die echter ongekende verontwaardiging opriep: veel Amerikaanse burgers eisen dat het standbeeld werd gelaten zoals het is. Ze vinden het mooi zo, en de rest is geschiedenis.

Advertisement

Waarom is het Vrijheidsbeeld zo groen?

Pexels

Kortom, het Vrijheidsbeeld dringt meteen door tot de harten van de Amerikanen en degenen die aankomen in de haven van New York. Tegelijkertijd maakt de ooit koperkleurige tint plaats voor andere tinten, ongetwijfeld als gevolg van de locatie van het standbeeld. Maar waarom is het Vrijheidsbeeld zo groen? Daar zijn verschillende redenen voor.

De eerste is ongetwijfeld de reactie tussen zuurstof in de atmosfeer en het koper waaruit de buitenkant van het standbeeld bestaat. Het koper is geoxideerd en veranderd van zijn oorspronkelijke rode en roze tinten in het blauwgroen dat we allemaal kennen. Daarnaast hebben industriële emissies in het gebied geleid tot de vorming van zwavelzuur dat, opgelost in verdunde zure regen, de kleurverandering van het standbeeld voltooide. Als het Vrijheidsbeeld tegenwoordig zo groen is, dan hebben we dat dus te danken aan de reactie van koper met de lucht en de zure regen uit het verleden.

Het Vrijheidsbeeld restaureren of niet: dat is het dilemma

Pexels

De ingreep uit 1906 was al bedoeld als een eerste restauratie van het Vrijheidsbeeld, maar de burgers verzetten zich daartegen en behielden daarom de groene tinten van het monument. In de loop der jaren zijn er echter verschillende structurele ingrepen geweest waarbij geen rekening werd gehouden met het inmiddels geoxideerde koper, een element dat het beeld zijn karakteristieke uitstraling geeft. Maar waarom? In tegenstelling tot 1906 vragen velen zich af of het mogelijk is het Vrijheidsbeeld in zijn oude glorie te herstellen, maar het is niet gezegd dat dit een goed idee is.

De reden heeft niet alleen betrekking op de esthetiek van het beeld, maar ook op de stabiliteit en structurele integriteit ervan. Enerzijds zou het bestaande koper bedekt kunnen worden met een extra laag, maar dit zou de structuur zwaarder maken en in ieder geval binnen een paar jaar oxideren.

Anderzijds zou men de groene patina kunnen verwijderen en vervangen door een nieuwe laag koper. In dit geval zou men het risico lopen het onderscheidende karakter van het beeld te verliezen en een blijvende bescherming tegen verdere oxidatie te verwijderen.

Er is echter nog een derde optie: het Vrijheidsbeeld laten zoals het er al meer dan 100 jaar uitziet. Het is immers een uniek monument, ook dankzij de nieuwe kleur, die nu ook een naam heeft: Statue of Liberty Green.

Advertisement