Op sommige militaire uniformen is de Amerikaanse vlag omgekeerd: weet je waarom?

Janine image
door Janine

23 December 2023

Op sommige militaire uniformen is de Amerikaanse vlag omgekeerd: weet je waarom?
Advertisement

Je zult het misschien wel eens gemerkt hebben: op sommige militaire uniformen van Amerikaanse soldaten is de vlag met de sterren en strepen omgekeerd geplaatst met het sterrenvak aan de rechterkant en niet aan de linkerkant. Kende je de redenen achter deze keuze?

Advertisement
https://www.pexels.com/it-it/foto/uomo-in-piedi-sul-palco-1340504/

https://www.pexels.com/it-it/foto/uomo-in-piedi-sul-palco-1340504/

De "omgekeerde vlag" is een onderscheidend element van de militaire uniformen van de Verenigde Staten van Amerika, vooral wanneer het nationale embleem op de rechtermouw is geplaatst.

Deze configuratie is bedacht om de illusie te wekken dat de vlag in de wind wappert terwijl de drager vooruit beweegt. In deze context is het blauwe veld met sterren, dat het meest eervolle deel van de vlag vertegenwoordigt, bovenaan geplaatst en wanneer een soldaat marcheert, wekt de op het uniform genaaide vlag de indruk te wapperen in de wind.

Om dit effect te bereiken is het kanton, oftewel de rechthoek met de sterren, aan de rechterkant geplaatst. Als het andersom was geweest, met het kanton aan de linkerkant, zou het lijken alsof de vlag achteruit wapperde, alsof hij aan zijn strepen hing, wat de dynamiek van de voorwaartse beweging niet correct zou weergeven.

Advertisement

Wat zegt de "Vlagcode" over de omgekeerde vlag?

Wat zegt de "Vlagcode" over de omgekeerde vlag?

U.S. Army Southern European Task Force/ Flickr- CC BY 2.0

Volgens de United States Flag Code, ook wel de US Flag Code genoemd, oorspronkelijk geïntroduceerd in 1923, is het belangrijk om te voorkomen dat de nationale vlag de grond raakt of ondersteboven wordt getoond. Deze richtlijnen maken deel uit van een reeks regels die tot doel hebben het respect voor en de correcte presentatie van de Amerikaanse vlag te garanderen.

Dezelfde code introduceert echter een uitzondering met betrekking tot vlaggen die op stof zijn gedrukt, zoals die op militaire uniformen.

Binnenin staat in feite het volgende: "De stoffen replica van de vlag van de Verenigde Staten wordt gedragen zodat het sterrenveld naar voren is gericht, of naar het eigen recht van de vlag.”

Het Instituut voor Heraldiek heeft de kwestie van de omgekeerde patch verduidelijkt en uitgelegd dat het, wanneer het op de rechtermouw wordt gedragen, passend is om het ontwerp om te keren, zodat het kanton (het deel met de sterren) naar rechts van de kijker is gericht. Dit symboliseert het beeld van de vlag die in de wind wappert terwijl de persoon die hem draagt ​​naar voren beweegt.

Welke Amerikaanse militaire uniformen hebben de vlag achterstevoren?

Welke Amerikaanse militaire uniformen hebben de vlag achterstevoren?

https://www.pexels.com/it-it/foto/libri-banner-liberta-stati-uniti-d-america-8850768/

De Amerikaanse vlagcode regelt het gebruik van de insignes op militaire uniformen, ruimtevaartuigen en vliegtuigen. In het bijzonder past het Amerikaanse leger de omgekeerde vlag toe op de rechtermouw van zijn uniformen.

De marine en de luchtmacht volgen deze praktijk ook, waarbij de marine de omgekeerde vlag gebruikt op de mouwen van Type II- en III-werkuniformen, en de luchtmacht deze overneemt op camouflage-uniformen en, met grotere flexibiliteit, overalls tijdens de vlucht. De uniformen van het Korps Mariniers zijn echter niet voorzien van Amerikaanse vlaggen.

Dit principe strekt zich ook uit tot wapenschilden zoals de adelaar van kolonels of kapiteins, die altijd naar voren gericht zijn om de erepositie in de heraldiek weer te geven. In sommige gevallen, zoals op de ruimtepakken van de Apollo-astronauten, wordt de vlag op de linkerschouder geplaatst zodat deze juist lijkt, wat het wapperen in de wind op een paal simuleert.

Advertisement