VS: miljarden cicaden komen na 17 jaar uit de grond, het spektakel is indrukwekkend.

Janine image
door Janine

28 Mei 2021

VS: miljarden cicaden komen na 17 jaar uit de grond, het spektakel is indrukwekkend.
Advertisement

We kunnen niet allemaal goed opschieten met insecten: dat is een ding wat zeker is. Het leven met deze wezens, hoewel klein, misschien onschadelijk en vaak bijna "onzichtbaar", is voor velen een grote uitdaging. Dat weten de duizenden mensen in sommige delen van de Verenigde Staten goed, die een echte nachtmerrie doormaken als gevolg van een enorm en onverwacht natuurverschijnsel.

Wat is er gebeurd? Simpel en tegelijkertijd indrukwekkend: miljarden cicaden zijn uit de grond tevoorschijn gekomen na jaren en jaren ondergronds te hebben doorgebracht, in een "juveniele" en onvolwassen levensfase. Nu, klaar om naar buiten te komen en zich voort te planten, zorgen deze wezens letterlijk voor een chaos onder de inwoners van de oostelijke staten. De foto's spreken voor zich: laten we het nader bekijken.

via USA Today

Advertisement
Sufficient-Dream4579/reddit

Sufficient-Dream4579/reddit

Vergeet de klassieke cicaden die we in Europa gewend zijn te horen of te zien: dit zijn Magicicada, een soort dat wijdverspreid is in Noord-Amerika met een levenscyclus van 13 tot 17 jaar. Hun "invasie" was al voorzien, precies in de lente in de maand mei. Deze insecten brengen jaren door in een juveniele fase, "nimf" genoemd, en komen dan gedurende 4-6 weken uit de grond en planten zich voort.

Advertisement
James St. John/Flickr

James St. John/Flickr

De cicaden die in het voorjaar van 2021 opdoken, zijn dus rond 2004 geboren. Indrukwekkend toch? Hoe je ook van insecten houdt of er niet bang voor bent, moet worden toegegeven dat de foto's die de inwoners van die delen van de Verenigde Staten hebben gemaakt, vrij ongelooflijk zijn.

Imgur

Imgur

Deze insecten zijn letterlijk overal: als je buiten loopt zul je beseffen hoe krachtig de natuur is in deze bijzondere manifestatie.

Vanwege hun levenscyclus is het een schouwspel dat velen slechts een paar keer kunnen bijwonen, en ook een fenomeen dat zich beperkt tot het noordoosten van de Verenigde Staten.

Het verbazingwekkende van deze cicaden is hoe ze erin slagen om ondergronds te overleven ondanks de aanvallen van hun roofdieren. Dit is een kenmerk dat zelfs vandaag de dag wetenschappers verbijstert, die niet perfect kunnen uitleggen hoe deze insecten erin slagen om zichzelf te synchroniseren als het tijd is om naar de oppervlakte te komen.

Advertisement
VS: miljarden cicaden komen na 17 jaar uit de grond, het spektakel is indrukwekkend. - 6

De theorieën, in die zin, zijn talrijk en bevatten allemaal biologische en omgevingselementen, waardoor de magicicada in staat is om de tijd bij te houden en te begrijpen wanneer het tijd is om hun ondergrondse toevluchtsoord te verlaten.

Tom Bilbo/Twitter

Tom Bilbo/Twitter

Welk “geheim” ze ook verbergen, één ding is zeker: het kijken naar zo'n spektakel is zowel fascinerend als verontrustend.

Advertisement

De foto's waarmee de bewoners van die gebieden het fenomeen hebben gedocumenteerd, kunnen veel mensen in paniek brengen: stel je voor dat je de deur uitgaat en jezelf onderdompelt in een omgeving die wordt bevolkt door miljarden wezens zoals deze, vaak bijeen in grote groepen en verzameld op de meest ondenkbare plekken. Zou je rustig kunnen blijven? Het is een kleine troost dat hun "opkomst" maar een paar dagen duurt...

Advertisement