x
Blinde man kan na 40 jaar zien dankzij…
Ze parkeren de auto voor de ingang van een stuk land: de boer pakt de graafmachine en neemt wraak In dit dorp in Wales is nog maar één vaste bewoner:

Blinde man kan na 40 jaar zien dankzij injectie van lichtgevoelige eiwitten

19 Juni 2021 • Door Janine
2.230
Advertisement

Het gezichtsvermogen terugkrijgen na 40 jaar blindheid: kun je je voorstellen wat dat betekent? Dit is precies wat er gebeurde met de 58-jarige man die de hoofdrolspeler was van de eerste succesvolle klinische test die, dankzij optogenetica, het voor een persoon mogelijk maakte om na jaren weer te kunnen te zien, zij het met de nodige hulp.

Een studie, met relatieve experimenten, waar veel over wordt gepraat, omdat het de wereld de praktische en succesvolle toepassing van een innovatieve techniek heeft laten zien. Om deze reden verdient het om te worden onderzocht en legt het zeker de basis voor een toekomst waarin bepaalde medische doelen die als "onmogelijk" worden beschouwd, steeds beter haalbaar zullen zijn.

via: Nature

foto: Nature

Het onderzoek en de bijbehorende tests werden uitgevoerd door het in Parijs gevestigde bedrijf GenSight Biologics. Om de doeltreffendheid ervan te testen, werden patiënten met retinitis pigmentosa geselecteerd, een degeneratieve ziekte die geleidelijk de fotoreceptorcellen van het oog aantast, essentieel voor het gezichtsvermogen. Deze elementen detecteren in feite het licht en sturen signalen naar het netvlies en dus naar de hersenen.

Het is in dit proces dat de optogenetische therapie van GenSight past. Door de beschadigde fotoreceptoren over te slaan, zorgt het voor een echte "injectie" van lichtgevoelige eiwitten die direct in het netvlies werken en die daarom de plaats innemen van aangetaste elementen om licht en afbeeldingen te detecteren.

Met behulp van een speciale bril kon de 58-jarige man in kwestie de beelden, reflecties en lichtveranderingen om hem heen ontcijferen. De eiwitten, geactiveerd en afgestemd op het netvlies en de hersenen, functioneerden daarom. Om te zien en correct te interpreteren wat voor hem lag, had de patiënt een paar maanden "training" nodig om te wennen aan wat er gebeurde.

Tot hij, ongelooflijk genoeg, contrastrijke beelden, objecten op een tafel en witte strepen op een donkere achtergrond kon onderscheiden. Volgens wat wetenschappers hebben geverifieerd, reageerden zijn hersenen op prikkels alsof hij normaal kon zien. Stap voor stap, en met behulp van een speciaal hiervoor ontworpen bril, krijgen mensen en andere patiënten hun gezichtsvermogen terug en raken steeds meer gewend aan lichtgevoelige eiwitten.

"Het is een grote stap - zei John Flannery, neurobioloog aan de Universiteit van Californië Berkeley - het belangrijkste is dat het veilig en permanent lijkt, wat echt bemoedigend is." Natuurlijk zal het zicht dat bij patiënten wordt verkregen met behulp van deze eiwitten nooit zo goed en precies zijn als het natuurlijke, maar het is zeker ongelooflijk dat het kan worden hersteld bij personen die anders niets zouden zien.

Het is geen toeval dat veel bedrijven in de sector en farmaceutische bedrijven in beweging komen om de optogenetische techniek steeds verder te ontwikkelen en te verbeteren. Studies volgen elkaar in die zin op en de hoop is dat dergelijk onderzoek kan leiden tot concrete en positieve resultaten voor veel mensen die lijden aan invaliderende ziekten.

Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt