In 1924 werd hun land in beslag genomen omdat ze zwart waren: vandaag krijgen ze eindelijk gerechtigheid - Curioctopus.nl
x
In 1924 werd hun land in beslag genomen…
Een man redt zijn vrouw van de aanval van een rode lynx: de camera legt 46 seconden van angst vast 17 foto's van mannen die vrouwen in de maling nemen door klassieke Instagram-poses na te maken

In 1924 werd hun land in beslag genomen omdat ze zwart waren: vandaag krijgen ze eindelijk gerechtigheid

19 April 2021 • Door Janine
16.100
Advertisement

Er zijn gebeurtenissen die belangrijke pagina's in de geschiedenis schrijven van mensen die altijd onrecht hebben geleden om de meest trieste en meest beschamende redenen. Wat we je nu gaan vertellen is een voorbeeld hiervan, in een context, zoals die in de VS, waarin discriminatie van Afro-Amerikanen helaas moeilijk te doorbreken is, ondanks jaren van strijd en bewustzijn.

Hoofdrolspeler is de familie Bruce die aan het begin van de twintigste eeuw een stuk grond bezat op het strand van Manhattan Beach, in Los Angeles County. In tijden van rassenscheiding werd deze plek een soort "gelukkig eiland" waar zwarte mensen konden genieten van de zee, zonder zich te hoeven houden aan de regels die hen beletten andere stranden te betreden. Dat land werd hen door de staat afgenomen: een misbruik dat vandaag, na bijna honderd jaar, eindelijk gerechtigheid begint te krijgen.

Onder het mom van het aanleggen van een stadspark nam de stad Manhattan Beach de controle over het stuk grond dat rechtmatig toebehoorde aan Charles en Willa Bruce, die daarheen waren verhuisd vanuit New Mexico om hun "Californische droom" te realiseren. Alleen daar konden Afro-Amerikanen zoals zij ontspannen en in alle rust op het strand doorbrengen, ook al was er geen gebrek aan pesterijen en episodes van geweld tegen dit badhuis, ook uitgevoerd door de Ku Klux Klan.

Totdat, in 1924, de staat de familie Bruce eruit zette en hen - om het zo te zeggen - compenseerde met $14.500. "Het was niet alleen onrechtvaardig voor Charles en Willa - zei Janice Hahn, lid van de County Board of Supervisors - maar ook voor alle generaties van hun nakomelingen, die vandaag vrijwel zeker miljonair zouden zijn geweest met dat eigendom en die succesvolle business".

Advertisement

Het eigendom bleef decennia lang leeg, totdat het in de jaren ’60 het beruchte stadspark huisvestte. Pas in 2007 werd die plaats omgedoopt tot "Bruce's Beach", om de functie die het ooit bekleedde te herdenken.

De nakomelingen van de Bruce’s hebben gedurende deze tijd altijd gerechtigheid geëist en juridische gevechten gevoerd. Ze hebben het echter nooit ontvangen in de vorm zoals het hen verschuldigd was, aangezien het land om raciale redenen was gestolen.

Op 9 april 2021 kwam er echter een belangrijk keerpunt. In feite heeft de provincie aangekondigd het eigendom terug te geven aan de familie Bruce.

"Na zoveel jaren zullen we een einde maken aan dit onrecht", zei senator Steven Bradford op een persconferentie. Het is nog niet duidelijk wat de nakomelingen van Charles en Willa zullen beslissen. Misschien verhuren ze het land aan de staat, of misschien gebruiken ze het voor andere doeleinden.

Advertisement

Volgens schattingen zou die strook land aan de Californische zee vandaag meer dan 70 miljoen dollar waard kunnen zijn. Hoewel dit een erkenning is die na bijna een eeuw komt, is dit belang van de instellingen zeker een goed voorteken en is het weer een stap op weg naar gerechtigheid. Kende je de geschiedenis van dit strand?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt