30 jaar na de kernramp van Tsjernobyl doen onderzoekers een verrassende ontdekking - Curioctopus.nl
x
30 jaar na de kernramp van Tsjernobyl…
20 mini tatoeages die op een discrete manier een speciale boodschap tonen Een 96-jarige vrouw wil haar huis verkopen: de makelaar ontdekt dat ze in de jaren vijftig is blijven hangen

30 jaar na de kernramp van Tsjernobyl doen onderzoekers een verrassende ontdekking

02 Augustus 2016 • Door Sarah Nichele
154.405
Advertisement

Door de catastrofale kernramp van Tsjernobyl op 26 april 1986 werd de overheid gedwongen om de hele stad en aangrenzende gebieden te evacueren. Na onderzoek is gebleken dat het gebied en de omgeving door radioactieve neerslag onbewoonbaar is geworden voor mensen. 30 jaar later is het gebied nog steeds onbewoond en afgesloten.

Politiepatrouilles controleren nog steeds de de grenzen van het gebied niet worden overschreden door de duizenden bezoekers en nieuwsgierigen die het hele jaar door worden aangetrokken door het troosteloze eindresultaat van de ramp.

Onderzoekers hebben de centrale ring waar de concentratie van de straling het hoogst is vastgesteld, maar in de buitenste ring, waar mensen ook zijn geëvacueerd en het stralingsniveau het laagste is, hebben faunabeheerders een opmerkelijke ontdekking gedaan...     

Nu de mens is verdwenen uit het gebied, heeft de natuur het gebied weer overgenomen

Onderzoekers hebben vastgesteld dat de natuur na 30 jaar afwezigheid van de mens is uitgegroeid tot weelderige bossen en uitgestrekte weilanden. Met de uitbreiding van de vegetatie, is ook een toename van de fauna vastgesteld. Herten, wilde zwijnen, hazen en andere knaagdieren zijn in grote getale teruggekeerd naar het gebied.

En waar herbivoren zijn, zijn ook roofdieren te vinden. Beren, wolven, vossen en zelfs de majestueuze en legendarische pardellynx zijn gespot in de bossen.

Advertisement

De evacuatiezone beslaat een straal van 30 km: de binnenste ring is zeer gevaarlijk, maar het gebied er omheen heeft een veel lager stralingsniveau.

Ook de bruine beer is teruggekeerd naar de Oekraïense bossen, een diersoort die hier voor het laatst meer dan 100 jaar geleden werd waargenomen.

Verder zijn er elanden, wilde paarden en bizons gezien in het gebied.

Onderzoekers staan versteld van de manier waarop de flora en fauna zich heeft hersteld in dit gebied, nadat het lang geleden werd verwoest door de mens. Het lijkt erop dat de dieren zich bewust zijn van de hoge straling die aanwezig is in het binnengebied en ze blijven dan ook op gepaste afstand van dit gebied en houden zich alleen op in de gebieden waar de straling het laagste is.

Advertisement

Onderzoekers hebben 42 camera's geplaatst om de toename van deze schitterende wilde dieren te monitoren.

Professor Jim Smith van de Universiteit van Portsmouth weet het zeker: er is een waar natuurreservaat ontstaan in de bossen van Tsjernobyl.

In de video zie je beelden die zijn gemaakt door een drone die over het getroffen gebied is gevlogen en die duidelijk laten zien hoe de natuur ruimte heeft teruggevorderd die was ingepikt door de mens.

Bekijk de Video:

Tags: DierenNatuur
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt