Tijdens De Verbouwing Van Zijn Huis Sloopt Hij Een Muur En Ontdekt Dan Een Stad van 3,500 Jaar Oud - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Tijdens De Verbouwing Van Zijn Huis…
25 Trucs Die Al Meer Dan Honderd Jaar Oud Zijn... Maar Nog Altijd Berehandig En Fantastisch Zijn Tsjernobyl 30 jaar later: wie de onzichtbare slachtoffers van de ramp zijn en hoe ze vandaag leven

Tijdens De Verbouwing Van Zijn Huis Sloopt Hij Een Muur En Ontdekt Dan Een Stad van 3,500 Jaar Oud

Door Skip Tromp de Haas
49.043
Advertisement

Elke dag worden er archeologische ontdekkingen gedaan in de wereld die groots en minder groot zijn. De geschiedenis van de mensheid lijkt vol met mysteries te zitten die nog moeten worden ontrafeld.

We kennen bijvoorbeeld nog steeds niet de precieze locatie van verschillende steden en oude nederzettingen. En dan gaat het niet alleen om sprookjeslegendes als Atlantis of El Dorado, maar om volkeren waarvan we wel weten dat ze bestaan hebben, alleen waar ze precies woonden, dat weten we nog niet precies.

Het verhaal dat we jullie gaan vertellen valt in die laatste categorie. Het gaat over Derinkuyu, een stad die is uitgegraven in de rotsen en duizenden jaren onzichtbaar is gebleven voor de mensheid. Dit is wat een doorsnee vent bij toeval heeft ontdekt.    

Het verhaal begint in het jaar 1963, toen een man uit de Turkse provincie Nevsehir zich voorbereidde een muur te slopen om zijn huis te verbouwen. Achter deze muur vond deze man iets wat op een verborgen kamer met een gang leek. Toen hij erdoorheen liep kwam hij direct ook bij andere kamers uit, die weer aangesloten waren op meerdere gangen. De man kon zijn ogen niet geloven, hij had een ondergrondse stad ontdekt! 

Het was Derinkuyu een van de ondergrondse steden van Cappadocië

De oudste geschreven bron over ondergrondse steden is Xenophoon. In zijn werk Anabasis schreef hij dat de mensen die in Anatolië ondergrondse steden hadden uitgegraven om er te wonen met gezinnen, huisdieren en het nodige eten om te kunnen overleven. 

Advertisement

De stad strekt zich uit tot een diepte van 85 meter en is verdeeld over 11 verdiepingen. Er wordt gedacht dat er wel zo'n 3,000 to 5,000 mensen leefden.

De grotten zijn voorlopers van moderne huizen en waren voorzien van uitgehouwen zitbanken in rotsen, reservoirs met drinkbaar water en van iets wat lijkt op een school of een kerk.

De kleine kamers hadden de rol van schuilplaats wanneer de weersomstandigheden behoorlijk ongunstig waren. Ze deden ook dienst als verstopplek om aan vijandelijke aanvallen te ontkomen.

Advertisement

De stad heeft zo'n 600 uitgangspoorten die verborgen zitten in de verschillende binnenplaatsen.

Op dit moment is het complex jammer genoeg slechts gedeeltelijk open voor toeristen: een deel van de stad is te bezoeken, vooral om veiligheidsredenen en onderhoud.  

Advertisement
foto: Nick Wadge

Archeologen denken dat er in Cappadocië honderden uitgegraven steden liggen, maar tot nu toe zijn er slechts zes ontdekt.  

Men kan niet met zekerheid zeggen welke oude beschavingen de steden zouden hebben gebouwd. Door de eeuwen heen is de stad wel door verschillende culturen bewoond. Omdat de stad in rotsen is uitgegraven is het moeilijk om exact te bepalen hoe oud de stad is.  

Advertisement

Een verbazingwekkende stad met een ongelofelijke geschiedenis.

Als je dan op een dag lekker aan het klussen bent in huis, verbaas je dan niet als je plotseling een tunnel vind... wees niet bang en ga erdoorheen: misschien spelen jullie straks zelf wel de hoofdrol in een archeologische ontdekking!

foto: sunnyskyz
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt