Leren door te spelen: dit zijn 4 eenvoudige experimenten die je thuis met je kinderen kunt uitvoeren

door Sarah Nichele

08 April 2016

Leren door te spelen: dit zijn 4 eenvoudige experimenten die je thuis met je kinderen kunt uitvoeren
Advertisement

Aristoteles zei dat filosofie ontstaat uit verbazing over dingen en de mogelijkheid om versteld te staan, in één woord uit verwondering.

Wil je je kinderen een verrassen met een wetenschappelijk experiment? Dit is eenvoudiger en goedkoper dan je je kunt bedenken. Het enige dat je nodig hebt zijn een aantal huis-tuin-en-keuken middeltjes die we allemaal wel in huis hebben.

Laten we eens een kijkje nemen bij deze vier experimenten die erop zijn gericht om het observatie- en reflectievermogen van kinderen te stimuleren.

 

Advertisement

1. Vuurbestendige ballon

1. Vuurbestendige ballon

youtube.com

Dit heb je nodig: 2 ballonnen, een kaars, lucifers en water.

Dit moet je doen: Blaas als eerste één van de ballonnen op en houdt deze boven een aangestoken kaars om de kinderen te laten zien dat een ballon knap als deze in contact komt met warmte.

Neem vervolgens de tweede ballon en vul deze met water. Sluit de ballon en houdt deze boven de brandende kaars. De ballon zal weerstand bieden tegen de vlam en niet knappen.

De uitleg: Het water in de ballon absorbeert de warmte die wordt geproduceerd door de vlam.  

 

Advertisement

2. Gekleurde koolbladeren

2. Gekleurde koolbladeren

pagingfunmums

Dit heb je nodig: 1 glas, water, voedingskleurstof, 1 koolblad.

Dit moet je doen: Vul het glas met water en voeg er een paar druppel kleurstof aan toe. Plaats het koolblad in het glas en laat het een nachtje staan. De volgende ochtend zul je zien dat het koolblad van kleur is veranderd.

De uitleg: Dankzij de capillaire werking absorberen planten het water en dus ook de kleurstof.

pagingfunmums

pagingfunmums

3. Zwevend ei

3. Zwevend ei

greensborosciencecenter

Dit heb je nodig: 2 eieren, 2 glazen, water en zout.

Dit moet je doen: Plaats een ei in het eerste glas met water. Zoals je misschien zou verwachten, zinkt het ei naar de bodem. Vul het tweede glas met warm water en voeg 4/5 theelepels zout toe. Het tweede ei zal gaan zweven. 

De uitleg: Het ligt aan de dichtheid. De dichtheid van een gemiddeld ei is hoger dan de dichtheid van water, waardoor het ei naar de bodem zakt. In het tweede geval is de dichtheid van zout water hoger dan de dichtheid van het ei, waardoor het blijft drijven.

4. Vlam en schaduw

4. Vlam en schaduw

imgur

Dit heb je nodig: Lucifers, zaklamp.

Dit moet je doen: Steek een lucifer aan en houdt deze op een afstand van 10-15 cm van de muur. Richt een zaklamp op de aangestoken lucifer. Er zal een schaduw worden geprojecteerd van alleen je hand en de lucifer, maar niet van de vlam.

De uitleg: De vlam heeft geen schaduw omdat de doorgang van het licht niet wordt tegengehouden. 

Advertisement