Waarom wisselen moeders toch namen van hun kinderen als ze hen roepen? - Curioctopus.nl
x
Waarom wisselen moeders toch namen van…
Deze kunstenaar slaagt erin om nieuw leven te geven aan de gevels van anonieme gebouwen met prachtige monumentale fresco's Een perfecte aperitivo voor uw diner of feest: de voorbereiding hiervan is een fluitje van een cent

Waarom wisselen moeders toch namen van hun kinderen als ze hen roepen?

15 Juli 2016 • Door Romy Mortier
6.899
Advertisement

Is het jullie ooit wel eens overkomen dat je werd geroepen door je moeder en zij de naam van je broer of zus gebruikte? Maak je geen zorgen, als je bang was dat dit ouderdomsverschijnselen of  stress symptonen waren, het is volkomen normaal dat dit wel eens voorkomt. Het heeft ook niets te maken met het begin van geheugenverlies of vermoeidheid, het is gewoon het resultaat van een cognitieve verwarring veroorzaakt door de manier waarop onze hersenen mensen categoriseren. Dit is wat de wetenschap ons erover vertelt.  

Volgens onze experts, slaat ons brein de namen per categorie en sociale groep op ( "familie" , "vrienden" , " collega's " ... )

Roepen we iemand met de verkeerde naam, dan behoort die persoon altijd tot dezelfde sociale groep als waar we hem in opgeslagen hebben. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Duke University: "Als men zich in een naam vergist is dit een cognitieve fout welke iets onthult over wie we plaatsen tot een bepaalde sociale groep ," zegt David Rubin, professor in de psychologie en de neurowetenschappen. 

 

Dit is waardoor het moeders bijvoorbeeld kan overkomen hun eigen kinderen met een van de namen van haar kinderen aan te duidden, of bijvoorbeeld een lerares haar studenten met een verkeerde naam aan kan wijzen. De fout heeft niets met het fysieke aspect van de persoon te maken, maar met de categorie waarin degene geplaatst is. Dit bevestigt dat voor een moeder al haar kinderen gelijk zijn! 

Uit de studie is ook een interessant detail wat betreft huisdieren gekomen...

Advertisement

Voor 42% van de mensen die deelnamen aan het onderzoek is het een gewoonte om de naam van zijn of haar huisdier te wisselen met een van de namen van een gezinslid

Zodoende, als jullie moeder de naam van jullie huisdier dus verwart met jouw naam, voel je dan vooral niet beledigd: dat komt simpelweg omdat ze het huisdier als een gezinslid beschouwd, welke gelijk is aan jullie!;) 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt