Beroofd van hun kinderjaren en welke rechten dan ook: dit is wat het betekent een kinderbruid te zijn - Curioctopus.nl
x
Beroofd van hun kinderjaren en welke…
McDonald's komt met bezorgingen aan huis: daar gaat je platte buikje! Word op slag verliefd op deze 22 mooiste en vreemdste plekken op aarde

Beroofd van hun kinderjaren en welke rechten dan ook: dit is wat het betekent een kinderbruid te zijn

08 Maart 2017 • Door Skip
5.499
Advertisement

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn er in de wereld meer dan zestig miljoen kinderbruidjes, zeer jonge meisjes die moeten trouwen voordat ze vijftien jaar oud zijn .

Het verschijnsel doet zich vooral voor in arme landen, waar ouders zelf hun kinderen verkopen en hen voor altijd hun kindertijd en vrijheid ontzeggen.

De statistieken zijn alarmerend, en daarom willen we met deze kleinschalige poging aandacht proberen te vragen voor deze situatie.

Beelden: Stephanie Sinclair  


"Wanneer een meisje voortijdig trouwt betekent dit dat een meisje niet meer naar school gaat," vertelt Anju Malhotra, die de leiding heeft over de afdeling Sekse en rechten binnen Unicef.

"In de gemeenschappen waar deze praktijken worden gebezigd is het trouwen van een jong meisje een onderdeel van sociale normen en waarden die aantonen hoe weinig er wordt gemaald om mensenrechten"

Advertisement

Deze jonge meisjes maken een grotere kans om te sterven tijdens de bevalling, meer nog dan volwassen vrouwen, of problemen tijdens de zwangerschap.

Meisjes tussen de 10 en 14 jaar hebben vijf keer zoveel kans om te sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Ook worden ze vaak slecht behandeld, misbruikt en wordt hen de toegang tot onderwijs ontzegd.

Volgens de jongste rapporten van Unicef zijn er in de wereld meer dan 700 miljoen vrouwen die voor hun achttiende zijn getrouwd. Een meerderheid daarvan woont in Afrika.

Het grote aantal meisjes dat erbij is betrokken, dus kinderjaren en toekomstige jaren die naar de knoppen zijn geholpen geven de noodzaak aan van het aanpakken van kinderhuwelijken. De statistieken zijn glashelder en geven duidelijk aan dat er met name moet worden ingegrepen voor de armere en in de marge gedrukte kinderen, door middel van goed onderwijs en andere middelen die bescherming bieden. Hun levens staan op het spel en dat van de gemeenschap waarin ze leven ook. Elke kinderbruid beleeft is een eigen tragedie. Dat er meer kinderbruiden zullen zijn is onaanvaardbaar aldus Anthony Lake, algemeen directeur van Unicef

Advertisement

Een kinderhuwelijk is een schending van de mensenrechten, kinderen krijgen taken en verantwoordelijkheden te dragen zonder daar volwassen genoeg voor te zijn. Ze hebben geen keus en zijn gedwongen tot een leven waar ze worden misbruikt

Op 2 juli 2015 heeft de Raad voor Mensenrechten van de VN de eerste resolutie aangenomen die voortijdige huwelijken moet beëindigen en voorkomen.

In diezelfde periode heeft de Afrikaanse Unie in heel het continent een campagne gestart die een einde aan kinderhuwelijken moet maken

Advertisement

Wat kunnen wij doen?

De organisatie Amnesty International die zich sinds 1961 inzet voor de rechten van de mens is een campagne gestart die erop gericht is de regering van Burkina Faso over te halen om de wetten te handhaven die kinderhuwelijken verbieden.

Teken hier de petitie.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt