Waarom rijden ze in sommige landen rechts en andere links? - Curioctopus.nl
x
Waarom rijden ze in sommige landen rechts…
Een onderzoeksteam komt met een molecuul dat koolstofdioxide kan 'Recyclen' Mensen hebben het moeilijk met het zich voortplanten. Raad eens waardoor dat komt?

Waarom rijden ze in sommige landen rechts en andere links?

23 Maart 2017 • Door Skip
4.526
Advertisement

Tegenwoordig wordt er in ongeveer twee derde van de landen in de wereld rechts gereden met de auto, en zoals je weet is dat vooral op de Britse eilanden en diens voormalige kolonies links. De manier hoe mensen vroeger reden is niet de manier die je zou denken. In alle oude beschavingen was het de meerderheid aan rechtshandige personen die het rechts rijden afdwong. Zo kon je als je te paard reisde makkelijk een bekende de hand schudden, of als het uit de hand liep, je zwaard trekken en met je linker de teugels vasthouden.


De oude gewoonte om links te rijden bleef verrassend lang in stand, verrassend genoeg tot heel kort geleden: slechts tegen het einde van 18e eeuw begonnen de zaken te veranderen

foto: google

In de Middeleeuwen werd de regel door Paus Bonifatius VIII vastgelegd (1230 - omstreeks 1303) en bleef van kracht tot het einde van de 18e eeuw. De switch naar rechts vond plaats toen Napoleon het zijn eigen leger opdroeg (en aan de legers van zijn bondgenoten) als teken van verzet tegen die Engelse rivalen die 'verwaand' links bleven rijden. 

Op de Britse eilanden bleef de situatie ongewijzigd en werd dientengevolge ook in de landen ingevoerd die onder Britse invloed kwamen ten tijde van de kolonisatie.

foto: google

Hetzelfde principe werd toegepast in de verschillende landen ter wereld die werden gekolonialiseerd waar er gewoontes ontstonden die nog steeds nageleefd worden, ook al is er de laatste tijden geprobeerd om een standaard in te voeren die is gebaseerd op geografische afstand.

Advertisement

Je aanpassen aan de tegenovergestelde rijrichting is niet makkelijk. In Zweden vond de verandering pas in 1967 plaats en de chaos die op straat ontstond is het onderwerp geworden van een schitterende zwart-witfoto ("H-dag").

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt