Laat je kinderen niet anderen omhelzen of een zoen geven als zij dat niet willen: deze verklaring laat zien waarom

door Skip

04 April 2017

Laat je kinderen niet anderen omhelzen of een zoen geven als zij dat niet willen: deze verklaring laat zien waarom
Advertisement

"Lieverd, geef je oom eens 'n zoen!" Hoe vaak hebben we deze zin wel niet gehoord die voor kinderoren was bestemd? En hoe vaak heeft degene die de kus verwachtte hem niet gekregen? Een moeder heeft eindelijk een geniaal verhaal geschreven over dit soort situaties. Toen haar dochter zei dat ze oma wilde knuffelen antwoorde ze: "Is goed lieverd, er is niets mis mee als je dat niet wilt" in tegenstelling tot andere ouders die hun kinderen dan streng toespreken omdat deze zich niet netjes gedragen en geen respect tonen. Nee, het gaat helemaal niet om opvoeding. Zoals de hierboven geciteerde moeder zegt is het lichaam van een kind van het kind zelf en niet van de ouders. Ook niet van de leraren, familieleden, de dansleraar of de voetbalcoach. Kinderen moeten respect tonen zeker, maar ze hoeven er niet per se fysiek contact toe te staan om hen tegemoet te komen.

Advertisement

Des te eerder kinderen leren wat eigendoem en verantwoording dragen voor het eigen lichaam betekent, des te beter dat voor hen zal zijn.

Des te eerder kinderen leren wat eigendoem en verantwoording dragen voor het eigen lichaam betekent, des te beter dat voor hen zal zijn.

A Mighty Girl | Facebook

Een andere moeder vindt dat het geven van een kus of een omhelzing wanneer kinderen dat niet willen leert hen te begrijpen dat het in enkele situaties 'een plicht is' om hun lichaam aan te bieden. Dit kan talloze negatieve gevolgen hebben bij het groter worden. Hun eigen gevoel en wil worden op tweede plaats gezet. Het enige wat telt is wat de ouder wil of degene die de blijk van genegenheid verlangt. Hun lichaam, dat ze verder nog helemaal moeten ontdekken, wordt gedwongen 'aangeboden' puur om niet een vriend of kennis voor het hoofd te stoten.

De gevolgen kunnen ernstig zijn: kinderen die hier het meest gevoelig voor zijn voor dit soort type dwang kunnen later het slachtoffer worden van seksueel geweld, meisjes zijn geneigd zich te laten onderwerpen door het andere geslacht en jongetjes zelf kunnen gedrag vertonen dat gelinkt is met pesten, allemaal om dat ze van kleins af aan hebben geleerd van hun ouders dat hun lichaam van iemand anders is, die desgewenst 'cadeau kan doen' of kan onderwerpen met geweld.

De foto verduidelijkt het verhaal volledig dat we net hebben verteld. Naast het meisje met de rode trui staat geschreven:

Ik ben vijf jaar oud. Mijn lijf is mijn lijf. Dwing me niet om iemand een kus te geven of iemand te knuffelen. Ik ben aan het leren wat het betekent om leren toestemming te geven en je steun hierbij zal me erbij helpen dat ik mezelf een leven kan beschermen"

Advertisement

Als een kind iemand niet wil omhelzen dan wil dat nog niet zeggen dat het onbeschoft is.

Als een kind iemand niet wil omhelzen dan wil dat nog niet zeggen dat het onbeschoft is.

pixabay.com

De ouder moet zijn kleine kind zeker leren hoe ze aardig kunnen zijn, antwoord geven op vragen en vriendelijk te kunnen zijn. Ouders kunnen het kind een alternatieve manier leren hoe ze genegenheid kunnen tonen waarbij ze niet hoeven te knuffelen of een omhelzing moeten geven waneer zij dat zelf niet willen. Een hand geven bijvoorbeeld of een high-five. De volwassene zal het hoe dan ook accepteren en die situaties die voor iedereen ongemakkelijk zijn waar kinderen vragen om te worden behoed voor een simpel verzoek.

Laat kinderen zelf beslissen hoe ze zich willen opstellen, zeker wanneer het op hun eigen lichaam en gevoelens aankomt.

En volwassen mensen moeten zich niet beledigd voelen als kinderen geen zoen willen geven en je aankijken alsof je een eng monster bent: misschien is het de schuld wel van de ouders die in andere situaties hun kinderen hebben gedwongen tot het doen van iets wat de kinderen zelf niet wilden. Hierdoor wordt hun kijk op mensen die vragen om genegenheid te tonen veranderd.

Advertisement