Wierrook is slechter voor je dan sigarettenrook: de resultaten van dit onderzoek komen als onverwacht

door Skip

17 April 2017

Wierrook is slechter voor je dan sigarettenrook: de resultaten van dit onderzoek komen als onverwacht

Waarschijnlijk zullen we op de verpakkingen van wierrooksticks een soortgelijk label zien zoals je die ziet op sigarettenpakjes, en dan bedoelen we natuurlijk de waarschuwing voor de gevaren van roken voor de gezondheid. Volgens de resultaten die zijn geboekt door een team onderzoekers blijkt dat de rook die vrijkomt door het branden van wierrooksticks zelfs schadelijker is dan sigarettenrook. De studie is van belang voor mensen die zich natuurlijk dagelijks aan wierrook blootstellen, m.a.w. Aziatische mensen die volgens hun gebruiken de hele dag wierrook branden. Desalniettemin zou er ook door mensen die hun ruimtes op deze oosterse wijze van een luchtje voorzien, rekening moeten worden gehouden met de resultaten van dit onderzoek.

via sciencealert.com

Wierooksticks zijn gemaakt van plantenpoeder, hout, een kleefstof, bamboe en andere geurstoffen

Wierooksticks zijn gemaakt van plantenpoeder, hout, een kleefstof, bamboe en andere geurstoffen

pixabay.com

In enkele onderzoeken viel het al op hoe de dampen een grotere hoeveelheid fijnstof bevatten dan dat bij sigaretten het geval is. In cijfers uitgedrukt wordt er gesproken van 45mg/g stofdeeltjes per wierookstick ten opzichte van 10 mg/g van sigaretten. Ook de gassen die vrijkomen werden gemeten: koolmonoxide, koolstofdioxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide. Dan zijn er ook extreem ontvlambare organische verbindingen zoals xyleen, benzeen en tolueen. Tijdens de studies werd het al waargenomen hoe het langdurig inhaleren van deze dampen schadelijk kan zijn voor de gezondheid in de vorm van ademhalingsproblemen en huidontstekingen.

De resultaten van dit laatste onderzoek zijn echter veel zorgwekkender: wierrook blijkt genmutaties te veroorzaken.

De resultaten van dit laatste onderzoek zijn echter veel zorgwekkender: wierrook blijkt genmutaties te veroorzaken.

pixabay.com

In dit nieuwe onderzoek komt het duidelijk naar voren dat wierrook vele malen schadelijker is dan die van sigaretten. De conclusies die het team van experts hebben getrokken kwamen als totaal onverwacht. Veel mensen zien dit als een natuurlijk alternatief voor chemische ontgeurders, maar wierrook blijkt echter genmutaties oftewel een verandering in het DNA te veroorzaken.

Vergeleken met sigaretten zijn wierrookproducten in veel grotere mate cytotoxisch (schadelijk voor cellen dus) en genotoxisch (schadelijk voor het DNA). Van de 64 aanwezige stoffen in wierrook bleken er twee heel gevaarlijk te zijn.

Het is bekend mutaties, citotoxiciteit en genotoxiciteit verband houden met verschillende soorten tumoren.

Hoewel er in deze onderzoeken geen mensen zijn betrokken, zouden we vanaf vandaag opnieuw moeten bepalen of wierrook in huis branden wel zo gezond is. De wetenschappers geven wel aan dat er rekening mee moet worden gehouden, en dat is de manier waarop wierrook wordt ingeademd. Dit is anders dan bij sigaretten.

In het licht van dit onderzoek kunnen we zeggen dat het een goed idee is om goed te blijven ventileren, niet er te dicht op te zitten, en het zeker niet elke dag te doen.