6 wetenschappelijk bewezen geheugentechnieken waardoor je alles kunt onthouden

door Skip

26 Februari 2018

6 wetenschappelijk bewezen geheugentechnieken waardoor je alles kunt onthouden
Advertisement

Merken dat je dingen niet meer kunt onthouden zoals je dat ooit kon, dat kan je onrustig maken, vooral wanneer je in een fase zit waar je je geheugen erg hard nodig hebt. Een verminderd geheugen kan door tal van factoren komen waaronder stress, en tekorten in het voedingspatroon. Ernstige gevallen buiten beschouwing gelaten, die moeten worden onderzocht door een arts om te kijken wat de oorzaak is van vergeetachtigheid, kunnen deze methodes die wetenschappelijk beproefd zijn, helpen bij het onthouden van datgene wat je wilt onthouden en bij het verbeteren van de vaardigheden van het opslaan.

Advertisement

Methode van loci

Methode van loci

Deze geheugentechniek is bedacht door Romeinse en Griekse redenaars. De naam is afgeleid van locus, meervoud loci, dat plaats betekent. Je associeert in wezen de dingen die je moet onthouden aan fysieke locaties die je goed kent.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je alles wilt onthouden wat je in de supermarkt wilt kopen. Koppel aan elk ding een ruimte in je huis, dan hoef je, wanneer je in de supermarkt bent, niets anders te doen dan 'zogenaamd' een reis maken door de kamers en al je dingen die je wilde kopen, weer terug te halen in je geheugen.

Advertisement

Gebruik afkortingen

Gebruik afkortingen

maxpixel.freegreatpicture.com

Stel je voor dat je een reeks namen, ideeën of voorwerpen moet onthouden. Een afkorting maken van de eerste letters van de dingen die je moet onthouden, zou een manier zijn om dit allemaal niet te vergeten. Bijvoorbeeld als je de windrichtingen moet onthouden kan je zeggen Nooit Op Zondag Werken, noord, oost, zuid, west is dan veel gemakkelijker te onthouden!

Maak rijmpjes of liedjes

Maak rijmpjes of liedjes

Eric Koch, Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchie/Wikimedia

Hoe vaak heb je op school wel niet tekstjes op rijm of op muziek uit je hoofd moeten leren? Dat gaat zo omdat rijmpjes en melodieën het opslaan in het geheugen behoorlijk makkelijker maakt.

Als je een hoeveelheid informatie moet onthouden, stop dit dan in een gedicht of liedje, des te beter nog als je dit al kent. Je zal zien hoe makkelijk je het kunt onthouden! 

Associatie met beelden

Associatie met beelden

pixabay.com

Als je een groep woorden moet onthouden of ideeën die tot simpele bewoordingen zijn teruggebracht dan is dit de beste methode: stel je bijvoorbeeld voor dat je het woord 'bij' en 'paddestoel' moet onthouden. Het advies vanuit deze methode is om te visualiseren hoe een bij in een paddenstoel woont. De beelden moeten echter in minder dan 3 seconden tevoorschijn komen en moeten grappig en leuk mogelijk zijn om ervoor te zorgen dat het beeld blijft hangen.

De chunking-techniek

De chunking-techniek

chrisjtse/Flickr

Deze techniek is zeer handig wanneer je lange nummerreeksen moet onthouden. We gebruiken dit alleen wanneer we telefoonnummers moeten onthouden, oftewel wanneer we niet afzonderlijke getallen uit groepen getallen kunnen onthouden. Het is voor de hersenen makkelijker om drie groepen van drie getallen te onthouden dan 9 losse getallen.

Advertisement

Schrijf alles op papier op wat je moet herinneren

Schrijf alles op papier op wat je moet herinneren

Mary Cullen/Wikimedia

Het is aangetoond dat informatie opschrijven (met de hand en niet met de computer of het toetsenbord van je smartphone) veel helpt bij het gemakkelijker onthouden hiervan. Dus, als je dingen moet onthouden, probeer ze dan ook meerdere keren op een blaadje op te schrijven.

Deze methode wordt vooral aanbevolen bij het leren van een vreemde taal!

Advertisement