De kus die z'n leven redde: het achtergrondverhaal van de memorabele foto die de Pulitzer-prijs won in 1968

door Skip

21 Juli 2018

De kus die z'n leven redde: het achtergrondverhaal van de memorabele foto die de Pulitzer-prijs won in 1968
Advertisement

De Pulitzer-prijs, de meest prestigieuze Amerikaanse onderscheiding voor journalistiek en de kunsten is een prijs die veertien subcategorieën kent. In 1968 kreeg de foto door Rocco Morabito getiteld "The Kiss of Life" de prijs voor de beste foto in de beste laatste-nieuwsfoto (Breaking News Photography). De foto verscheen het jaar ervoor in de krant waar hij al zijn hele leven voor werkte, de Jacksonville Journal. Misschien kende je de foto al, maar kende je ook het verhaal dat erbij hoort?

Advertisement

Het verhaal achter de levenskus

Het verhaal achter de levenskus

Op de foto is elektriciën J.D. Thompson te zien die mond-op-mond-beademing uitvoert op zijn collega Randall G. Champion, buiten bewustzijn geraakt doordat hij in contact kwam met een van de elektriciteitskabels. De twee waren standaard onderhoudswerkzaamheden aan het uitvoeren toen Champion, doordat hij was afgeleid, langs een van de laagspanningskabels wreef, een schok kreeg en buiten bewustzijn raakte en bleef hangen in zijn veiligheidsharnas. Thompson, die onder hem ook naar boven klom, was snel bij hem en begon hij snel met mond-op-mond-beademing net zolang tot hij merkte dat er weer een polsslag was, al was deze wel zwak. Op dat moment maakte hij hem vrij uit zijn harnas en droeg hij hem mee op zijn schouder naar beneden, waar hij samen met een collega hem borstcompressies gaf totdat de hulpdiensten ter plekke arriveerden. Champion was toen half bij bewustzijn.

Dankzij Thompsons tijdige ingrijpen en volhardendheid overleefde Champion het verschrikkelijke ongeluk niet alleen, maar leefde hij nog eens 35 jaar.

Advertisement
De kus die z'n leven redde: het achtergrondverhaal van de memorabele foto die de Pulitzer-prijs won in 1968 - 2

Toen het ongeluk plaatsvond in juli 1967, reed Rocco Morabito met zijn auto over West 26th Street in Jacksonville toen hij in de verte een groep mensen aan het werk zag. Hij maakte acht foto's en stond op het punt om door te rijden, maar kreeg hij door dat er iets niet in de haak was: hij hoorde geschreeuw, hij zag Thompson pijlsnel klimmen, en toen pas had hij het door.
Morabito belde de ambulance, maar niet voordat hij nog een laatste foto had gemaakt, de foto waarmee hij de grootste prijs kreeg voor fotojournalistiek in 1968.

Advertisement