Hoe maakte men reclame in de jaren zestig? In Venetië koos Coca-Cola voor duiven - Curioctopus.nl
x
Hoe maakte men reclame in de jaren zestig?…
Hij berooft een bank, loopt naar buiten en stort het geld in de geldautomaat: gearresteerd “Neem geen verplichtingen na het werk

Hoe maakte men reclame in de jaren zestig? In Venetië koos Coca-Cola voor duiven

25 December 2021 • Door Janine
578
Advertisement

Er wordt gezegd dat reclame de ziel van de commercie is. Zelfs vandaag de dag dient deze verklaring van Henry Ford als een echt "gebod" voor iedereen die een bedrijf runt en het op de een of andere manier wil verbeteren en zoveel mogelijk bekend wil maken.

Kortom, als je echt meer wilt verdienen, is investeren in reclame essentieel, en op dit gebied mogen er geen andere beperkingen zijn dan die welke worden opgelegd door de geest en creativiteit van veel mensen die er elke dag naar streven om sterkere sponsormethoden te vinden. En als je denkt dat we vandaag met de hulpmiddelen die we tot onze beschikking hebben, veel gedenkwaardiger campagnes kunnen maken dan in het verleden, dan heb je het mis, en misschien ben je nog nooit de ongelooflijke foto tegengekomen die we je gaan laten zien. In het prachtige decor van Piazza San Marco in Venetië koos Coca-Cola enkele zeer speciale “tesimonials"...

Er bestaat geen zekere datum van de foto in kwestie. Zeker is dat het dateert uit de jaren zestig of hoogstens, volgens sommigen, uit de eerste helft van de jaren zeventig. Data doen er echter weinig toe bij een reclamevoorbeeld als dit. Het was zeker geen conventionele sponsor, degene die Coca-Cola koos om zich te vestigen op een van de plaatsen die Italië en vooral de stad Venetië het beste symboliseren. Als je denkt dat beroemde mensen, of gewone mannen of vrouwen, of zelfs kinderen, zijn gekozen als getuigenissen om reclame te maken voor de beroemde koolzuurhoudende drank, heb je het mis.

Voor deze reclamefoto waren de hoofdrolspelers in feite... de duiven van Piazza San Marco! Ja, je leest het goed. Iedereen die ooit dat prachtige plein in Venetië heeft bezocht, weet dat, zoals op veel andere vergelijkbare pleinen in stadscentra, daar duiven in grote hoeveelheden aanwezig zijn, ook aangetrokken door de massa's toeristen, wat voor hen altijd een gelegenheid kan zijn om wat eten bij elkaar te schrapen.

Dus, uitgaande van deze veronderstelling, besloten de adverteerders van Coca-Cola om kilo's vogelzaad midden op het plein te gooien en het zo te rangschikken dat het de merknaam creëerde. Het duurde even voordat de duiven, natuurlijk aangetrokken door al dat voedsel, hongerig het vogelzaad bedekten, zodat het woord "Coca Cola" in duidelijke letters op het oppervlak van het Venetiaanse plein verscheen. Een foto van dat moment en klaar is kees: een van de meest memorabele commercials in de geschiedenis was zojuist ontstaan.

Hoewel een dergelijke marketingvondst vandaag de dag niet meer denkbaar is, zowel voor de duidelijke problemen van stedelijke decoratie als voor de maatregelen die veel steden nemen om de wildgroei van duiven in te dammen, moet worden erkend dat het zijn sporen heeft nagelaten. Ook vandaag de dag nog brengen dergelijke foto’s ons terug naar een verleden waarin, zelfs met zeer eenvoudige middelen, bepaalde mensen in staat waren om geweldige dingen te creëren! Kende je deze historische foto?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt