13 Extreme Voorwerpen Die Onze Voorouders Doodnormaal Vonden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
13 Extreme Voorwerpen Die Onze Voorouders…
Na 26 Jaar Gevangenisstraf Ontmoet Ze De Man Die Haar Beschoten Heeft. Het Verhaal Heeft Een Onverwacht Einde Welke 15 Dieren Zijn Het Intelligentst Op Deze Aarde? De Lijst Is Verrassend

13 Extreme Voorwerpen Die Onze Voorouders Doodnormaal Vonden

Door Skip Tromp de Haas
18.257
Advertisement

Het belangrijkste doel van technologie is het verbeteren van gebruiksvoorwerpen die het dagelijks leven gemakkelijker maken of problemen oplossen die typerend zijn voor een bepaald tijdperk. Of dit altijd lukt laten we voor dit artikel even buiten beschouwing en concentreren we ons op dingen die lang geleden heel gewoon waren, maar waar wij nu van zouden vinden dat ze maar raar en buitenissig zijn. Er zijn gelukkig ook nog voorlopers van voorwerpen die we vandaag nog steeds gebruiken en technologische verbeteringen hebben ondergaan! 

1. Uitrusting van vampierendoder

In het kistje zat een bijbel, een priem van essenhout, zilveren kogels, kruisen, knoflook en wijwater en een rood bolletje waarvan we niet weten waarvoor het dient. Onmisbaar op plaatsen waar het krioelt van de vampieren! 

2. Oorreinigers

foto: things.dirty

Moet je toch eens kijken wat voor een vorm deze wattenstaafjes toch hebben. De oren schoonmaken was in het Rusland van de 12e eeuw heel gebruikelijk. Deze instrumenten die werden gebruikt voor het verwijderen van oorsmeer, werd door mensen altijd meegenomen, hangend aan de riem, of om de nek als ketting en aan de oren als oorbel.

Advertisement

3. Luizendoosjes

foto: fishki

Om de luizenepidemie te bestrijden was het belangrijk je te ontdoen van deze parasieten wanneer je ze van de hoofdhuid had verwijderd. Hiervoor werden ze dus in een sierlijk ivoren opbergdoosje gestopt.

4. Martervacht

foto: fishki

Zowel mannen als vrouwen in de 15e eeuw droegen doorgaans een kraag van martervacht op de schouders. Waarom ze dit deden heeft niet zoveel met het uiterlijk van dit accessoire te maken als wel het voorkomen van krijgen van luizen of andere parasieten die makkelijker terechtkwamen in de dierenvacht. 

5. Dansschriftjes

foto: fishki

Tijdens dansgala's werd er na elke melodie van partner gewisseld. Om de danspartner waarmee je moest dansen niet te vergeten, schreef men in deze boekjes de namen en het bijbehorende muziekstuk waarop gedanst moest worden. Zo werd voorkomen dat je voor paal zou staan! 

Advertisement

6. Reismeubel

Tegenwoordig gooien we alles in de beautycase wanneer we op reis gaan, maar er was ooit een tijd waar een compleet meubelstuk voor persoonlijke hygiene meeging op reis. Er konden parfums, spiegels, kammen, nagelscharen en reserveknopen in worden opgeborgen.

7. Tandenstokers

Vandaag zijn er in de handel houten tandenstokers te koop die je na gebruik weggooit, maar vroeger waren het puntige haken met een versierd handvat eraan. Dit gooide je zeker niet weg na gebruik! Dit exemplaar uit 1620 is een klein kunststukje.

Advertisement

8. Luizenkrabber

foto: fishki

Rijke haardossen die waren versierd met parels en juwelen van allerlei soorten waren een perfect broedplaats voor luizen. Ze verwijderen was vaak niet zo makkelijk en om tijdelijk even verlost te zijn van de jeuk waren er deze kleine handjes om de hoofdhuid te krabben. Een nephand gebruiken in plaats van je eigen hand werd als veel eleganter beschouwd!

foto: fishki
Advertisement

10. Urinoir

foto: t30p

Het urinoir werd gebruikt tijdens lange reizen, uitstapjes en bij situaties waar het lastig was om de vele lagen kleding uit trekken die men gewoonlijk droeg. Er is echter geen uitleg te geven waarom er op de bodem van het urinoir op deze foto een oog is geschilderd. Heel creepy!

Er waren urinoirs in de handel die de gekste ontwerpen hadden. In deze is er een buste van een man geplaatst!

foto: t30p

11. Draagbare vaas

foto: liveinternet

Waar kon je ooit een draagbare vaas voor nodig hebben? Simpel, het was bedoeld om de bloemen vers te houden die je als corsage droeg in je jas of in welke andere zak van je kleding dan ook. Er zat een klein beetje water in de vaas die vaak zeer verfijnd waren versierd.

12. Knopenhaak

In de Victoriaanse tijd hadden kleren veel knopen: onderhemden, hemden, laarzen en wanten. Om het openen en sluiten te vergemakkelijken van talloze knopen had men deze knopenhaken tot beschikking.

13. Theekopjes voor mannen met snorren

foto: onedio

In het Victoriaanse tijdperk was er geen onbesnorde man te vinden, en de zorg die naar het haar boven de lip uitging, was overdreven. Om te voorkomen dat de snorren hun vorm zouden kwijtraken tijdens het drinken van een kopje thee zijn deze speciale porseleinen kopjes ontworpen die snorren steunen.

Deze voorwerpen zijn echt vreemd en eigenaardig te noemen. Wat zullen onze kleinkinderen denken van de gebruiksvoorwerpen die wij vandaag normaal vinden?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt