Dit Is Het Verrassende Dieet Dat De Onoverwinnelijke Romeinse Gladiatoren Moesten Volgen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit Is Het Verrassende Dieet Dat De…
20 Geniale Recente Uitvindingen Die Niet Mogen Ontbreken In Je Keuken Al 3 Jaar Maakt Hij Pluche Dieren Met De Hand Voor Kinderen In Het Ziekenhuis, Wat Een Bijzondere Jongen

Dit Is Het Verrassende Dieet Dat De Onoverwinnelijke Romeinse Gladiatoren Moesten Volgen

Door Skip Tromp de Haas
5.351
Advertisement

Hoewel de tijd waarin we leven vooral lijkt te draaien om de dingen die we eten, blijven er nog altijd mythes bestaan die niet waar zijn waar je naïef in gaat geloven. Bijvoorbeeld, wie zegt dat je om krachtig en energiek te zijn je per se proteïnen moet eten die van dieren afkomstig zijn? Niet alleen zijn er veel sporters die deze claim ontkrachten door zich aan een vegetarisch dieet te houden, maar eeuwen terug was al bekend dat er geen enkel verband tussen het eten van vlees en gespierd zijn bestaat.

Concreet bewijs? De Romeinse gladiatoren volgden een vegetarisch dieet.

De Universiteiten in Wenen en Bern bevestigen met een onderzoek wat het dieet van de gladiatoren was.

Onderzoekers hebben de skeletten onderzocht die ze hebben gevonden in de Turkse stad Efeze.

Uit een botspectroscopie blijkt dat de gladiatoren een vegetarisch eetpatroon hadden dat bestond uit granen, bonen en groente.


Hetzelfde onderzoek werd ook uitgevoerd op een "burger" en heeft aangetoond dat een meerderheid van de Romeinen, dus niet alleen de gladiatoren geen vlees aten.

Een verschil tussen de gewone bevolking en de gladiatoren is er wel uitgelicht, namelijk dat de concentratie van strontium en calcium vele malen hoger was in de botten van de strijders. Hoe dat komt is te danken aan het drankje dat de gladiatoren direct na een gevecht dronken om de verloren mineralen en energie weer aan te vullen. Het was een asdrank, vaak ook aangehaald in oude geschriften van die tijd, die het lichaam kon verfrissen na intense inspanning. Het lijkt op een gewoonte die we nu ook nog steeds hebben, namelijk het gebruiken van magnesium en calciumpillen na een periode van fysieke inspanning.

Advertisement

De geschiedenis maakt duidelijk dat het eten van dierlijke proteïnen maakt dat je altijd moe en uitgeblust bent, een misvatting is.

Het ligt voor de hand dat als je ervoor kiest om geen vlees meer te eten, dan moet je wel de voedingstiffen halen uit andere geschikt voedingsbronnen en het niet gewoon zo maar uit je eetpatroon laten! De gevolgen voor je gezondheid kunnen ernstig en onomkeerbaar zijn.

Ook gladiatoren wisten dat als je in vorm wilde blijven, het niet nodig is om je lichaam iets te ontzeggen!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt