"Alle wegen leiden naar Rome": deze kaart lijkt te bewijzen dat het oude gezegde overeenkomt met de werkelijkheid - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
"Alle wegen leiden naar Rome": deze…
Deze fotograaf was een van de weinigen die het vertrouwen won van indianen. Van hen maakte hij prachtige foto's Deze

"Alle wegen leiden naar Rome": deze kaart lijkt te bewijzen dat het oude gezegde overeenkomt met de werkelijkheid

Door Skip Tromp de Haas
2.888
Advertisement

Het gezegde 'alle wegen leiden naar Rome' is zo bekend dat enkele dataweergave-experts er het startpunt van een onderzoek hebben gemaakt dat "het midden houdt tussen informatieweergave en kunst". De experts maken deel uit van het Moovel Lab, een plek waar creatief onderzoek wordt gedaan, niet zozeer gericht op een specifiek terrein, maar op alles wat een beetje te maken heeft met stedelijke omgevingen en hebben zij zich aan dit onderzoek gezet. Uit hun geniale brein is een interessante kaart gekomen die laat zien hoe groot de kern van waarheid is die in het gezegde zit!

In Europa tenminste is er geen enkele twijfel, want alle wegen leiden echt naar Rome!

Om onderzoek te kunnen doen naar hoe mensen zich verplaatsen in een heel continent, wilden Benedikt Groß, Philipp Schmitt en Raphael Reimann beginnen met het op een lijn brengen van vertrekpunten, die een geografisch gebied vormden van 26 miljoen vierkante kilometer. Elke cel van het "netwerk" die werd gemaakt bevatte een vertrekpunt voor een reis naar Rome; in totaal meer dan 485.000 punten.
Daarna hebben de drie creatievelingen de routes berekend die mogelijk waren. Hierbij maakten ze gebruik van de rekenkracht van de computer, een speciaal algoritme en van hulpmiddelen als GraphHopper en OpenStreetMap. Daar kwam als resultaat uit dat het in Europa mogelijk is om via 500.000 verschillende wegen in de Eeuwige Stad te komen (de wegen die vetgedrukt zijn, die zijn het vaakst gebruikt door de computer om de routes mee te maken)!

Maar waar komt het gezegde dan vandaan?

Sommigen hebben als theorie geopperd dat dit gezegde kan worden herleid tot de marmeren zuil die Augustus in 20 v. Chr. op het Romeinse Forum liet neerzetten. Naar het schijnt zou deze zuil als ijkpunt worden gebruikt in de afstandsberekening tussen Rome en de andere provincies van het immense rijk. Deze theorie is echter niet bevestigd, het is waarschijnlijker dat dit gewoon een monument is ter ere van zichzelf!

Advertisement

We sluiten af met een wetenswaardigheidje...

Wist je dat er meerdere plaatsen zijn met de naam "Rome"? Ja, want zoals je wel zal zijn opgevallen krijgen plaatsnamen in Amerika de namen mee van steden in Europa. Met andere woorden, de namen die zijn afgeleid uit de talen die oorspronkelijk werden gesproken. Daardoor komt het dat je in Amerika ruim 22 plaatsen hebt die Rome heten, waarvan de mensen bij Moovel Lab ook een kaart hebben gemaakt.
Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er maar een echte plaats Rome is...

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt